Pitkäaikainen altistuminen hengitysilman pienhiukkasille saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan vaurioittaa hajuaistia. Riski suurenee mitä suurempia pienhiukkaspitoisuudet ovat.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja se perustuu 2 700 potilaan viisivuotiseen seurantaan. Potilaista viidennes poti anosmiaa eli hajuaistittomuutta ja loput toimivat verrokkeina.

Pitkäaikainen altistuminen hengitysilman PM2,5-pienhiukkasille liittyi suurempaan anosmian riskiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin potilaiden ikä, sukupuoli, alkoholin käyttö, tupakointi ja monet sairaudet. Yhteys havaittiin jo suhteellisen pienillä PM2,5-pitoisuuksilla, mutta se voimistui pitoisuuksien suurentuessa.Tutkijat eivät tarkalleen tiedä, mikä yhteyden taustalla on, mutta pienhiukkaset saattavat esimerkiksi aiheuttaa nenän, limakalvojen ja sivuonteloiden tulehdusta tai suoraan vahingoittaa hajuhermoa tai hajukäämiä. Mekanismin selvittäminen edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2021;4:e2111606)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.11606

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla