Syövän kemoterapiahoidot suurentavat synnynnäisten epämuodostumien vaaraa, jos hoidot annetaan ensimmäisten 12. raskausviikon aikana. Tämän jälkeen riskejä ei enää näy, tuore tutkimus osoittaa.Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siihen osallistui 755 naista, jotka olivat saaneet kemoterapiahoitoa raskaana ollessaan.

Kaikkiaan hieman alle 4 prosentilla syntyneistä lapsista oli merkittävä synnynnäinen epämuodostuma, mutta ne painottuivat selvästi lapsiin, joiden äidit olivat saaneet kemoterapiaa raskauden alkuvaiheissa. Ennen 12. raskausviikkoa kemoterapialle altistuneista 22 prosentilla oli merkittäviä synnynnäisiä epämuodostumia. Myöhemmin altistuneilla niitä oli vain 3 prosentilla, mikä on saman verran kuin väestössä keskimäärin.Tulokset vahvistavat näyttöä alkuraskauden kemoterapian haitoista ja osoittavat niiden rajoittuvan 12 ensimmäiseen raskausviikkoon. Hoidot olisikin hyvä aloittaa vasta sen jälkeen, jos mahdollista. Tässä tutkimuksessa kemoterapiaa raskauden alkupuolella saaneista suurin osa ei tiennyt olevansa raskaana.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2021;4:e2113180)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.13180

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla