Paastoaminen voi mahdollisesti estää ja hillitä suolistotulehduksia, tuore hiiritutkimus osoittaa. Havainto on vielä alustava ja pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samaan viittaavia havaintoja on tehty aiemminkin.PLOS Pathogens -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa hiiriä altistettiin suun kautta salmonellabakteereille paaston jälkeen ja aikana.Kaksi vuorokautta paastonneiden hiirten suolistossa oli vähemmän merkkejä bakteeri-infektiosta ja kudosvaurioista kuin hiirillä, jotka söivät normaalisti, tutkijat havaitsivat.Kun hiiriä ruokittiin paaston jälkeen, salmonellabakteerit alkoivat lisääntyä ja tunkeutua suolenseinämiin. Verrokkihiiriin verrattuna tulehdus oli silti vähäisempää tällöinkin.Paastoaminen ei suojannut infektiolta, jos bakteerialtistus tehtiin suonensisäisesti. Vaikutukset olivat myös vähäisempiä hiirillä, joiden suolistosta puuttuivat bakteerit kokonaan. Havainnot viittaavat paaston mahdollisten suojavaikutusten liittyvän suoliston muihin bakteerikantoihin. Tutkijat arvelevat, että paaston aikana suoliston hyvät bakteerit haalivat saatavilla olevan ravinnon, mikä vaikeuttaa taudinaiheuttajien leviämistä ja lisääntymistä. Tämän varmistaminen edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia.

Uutispalvelu Duodecim(PLOS Pathogens 2021;DOI: 10.1371/journal.ppat.1009719)http://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1...

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla