Raskaus laskee verenpainetta – hyödyt näkyvät vielä vuosikymmeniä myöhemmin

Naisten verenpaine laskee jonkin verran raskauden aikana, mutta onko sillä pitkäkestoisia vaikutuksia terveyteen, ei ole ollut varmaa. Nyt aiheesta on tehty suuri ja laadukas selvitys, ja sen perusteella verenpaineen lasku saattaa monilla olla jopa pysyvä.

Norjalaistutkijoiden tulokset julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden mukaan naisten verenpaine laskee hieman ensimmäisen raskauden aikana, mutta tulevissa raskauksissa vaikutus ei enää ole yhtä suuri. Käytännössä ero naisiin, jotka eivät olleet synnyttäneet, oli noin 3 mmHg systolisessa ja 2 mmHg diastolisessa verenpaineessa. Ennen raskautta naisten verenpaineet olivat samalla tasolla.
Ero pieneni vuosien varrella, mutta synnyttäneiden verenpaine oli muutaman pykälän alhaisempi vielä viisikymppisenäkin, mikä viittaa pitkäkestoisiin ja mahdollisesti jopa pysyviin muutoksiin. Tutkimuksessa havaittu verenpaineen lasku oli riittävä, jotta sillä voi vuosien varrella olla vaikutus naisten riskiin sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin tai aivoverenkiertohäiriöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Norjalaisten tulokset ovat uskottavia, mutta niitä kannattaa silti lukea varoen. On esimerkiksi mahdollista, että samat seikat, jotka nostavat naisten verenpainetta, myös vaikuttavat siihen, kuinka todennäköisesti he hankkivat lapsia.Tutkimukseen osallistui runsaat 23 000 naista.Uutispalvelu Duodecim(European Journal of Epidemiology 2018;33:751–761)http://doi.org/10.1007/s10654-018-0358-z

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(201882) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla