Tupakointi on suomalaistutkimuksen mukaan keskeinen lukinkalvonalaisten verenvuotojen aiheuttaja. Lukinkalvonalainen verenvuoto on erittäin vaarallinen ja usein kohtalokas aivoverenvuoto. Noin 40 prosenttia potilaista kuolee vuoden kuluessa sairastumisesta.Tutkimus julkaistiin arvostetussa Stroke-lehdessä, ja se perustuu yli 32 000 suomalaiskaksosen 42-vuotisiin seurantatietoihin.

Aineistosta löytyi 116 kaksosparia, joissa toinen kaksosista oli menehtynyt lukinkalvonalaiseen verenvuotoon. Kun näitä kaksospareja tutkittiin tarkemmin, tutkijat havaitsivat tupakoivien sairastumisriskin olevan suurentunut.Verrattuna savuttomiin tai tupakoinnin lopettaneisiin riski menehtyä lukinkalvonalaiseen verenvuotoon oli kolme kertaa suurempi kaksosilla, jotka olivat tupakoineet. Tämä koski etenkin yli 10 savuketta päivittäin polttaneita, mutta myös vähemmän tupakoivia.Tässä tutkimuksessa korkea verenpaine, vähäinen liikunta ja naissukupuoli eivät liittyneet lukinkalvonalaisiin verenvuotoihin, vaikka aiemmissa tutkimuksissa yhteyksiä on havaittu.Suomalaisten tulokset osoittavat tupakoinnin olevan merkittävä lukinkalvonalaisten verenvuotojen riskitekijä riippumatta potilaiden perimästä. Uutispalvelu Duodecim(Stroke 2020;DOI:10.1161/STROKEAHA.120.031231)https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.120.031231

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla