Tuoreet hiiritutkimukseen perustuvat havainnot viittaavat unen ja kofeiinin mahdolliseen rooliin kroonisten kipujen lievittämisessä. Vaikutukset nähtiin univajeesta kärsivillä hiirillä.

Arvostetussa Nature Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa hiiriä valvotettiin joko yhden kerran pitkään tai usean päivän ajan lyhempiä jaksoja. Hiiret pidettiin hereillä tarjoamalla niille mieluisaa tekemistä ja virikkeitä niin, etteivät ne malttaneet levätä. Hiirten unisyklit ja unirytmit mitattiin tutkimuksen alussa.Kun hiiret altistettiin kivulle osana tutkimusta, tutkijat havaitsivat hiirten olevan selvästi herkempiä kivulle univajeisina kuin normaalisti levänneinä.
Yllättäen tutkijat havaitsivat myös, että univajeeseen liittyvä kipuherkkyys ei vähentynyt tavanomaisten kipulääkkeiden avulla, mutta sen sijaan kofeiini ja modafiniili, jolla myös on piristäviä vaikutuksia, lievensivät hiirten kipuja. Normaalisti levänneillä hiirillä tätä ei havaittu.
Havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta vielä on epäselvää, miten hyvin ne yleistyvät kroonisista kivuista kärsiviin ihmisiin. Jos tulokset pätevät myös ihmisiin, moni potilas voisi saada apua tavallisten kipulääkkeiden sijaan keinoista, joilla he nukkuisivat paremmin. Havainnot viittaavat myös siihen, että univajeen takia osa potilaista ei välttämättä saa täyttä hyötyä kipulääkkeistä. Uniongelmat ovat yleisiä kipupotilailla.
Uutispalvelu Duodecim
(Nature Medicine 2017;DOI:10.1038/nm.4329)http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/nm.4329.html

(2017510)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla