Kolmivuorotyötä tekevillä näyttäisi olevan muita enemmän terveysongelmia eläkeiässä, tuore tutkimus osoittaa. Aiemmissa tutkimuksissa vuorotyö on yhdistetty muun muassa uniongelmiin, diabetekseen ja sydänriskeihin.Tulosten perusteella kolmivuorotyötä yli kymmenen vuotta tehneet naiset ovat 70-vuotiaana terveitä noin 20–30 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samanikäiset naiset, jotka eivät ole tehneet vuorotyötä. Terveinä pidettiin naisia, jotka 70-vuotiaana olivat välttyneet 11 krooniselta sairaudelta, muistiongelmilta, fyysisen toimintakyvyn merkittävältä heikentymiseltä ja mielenterveysongelmilta.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta vuorotyö on yhdistetty moniin terveysriskeihin, jotka voivat hyvinkin selittää tulokset. Muun muassa sydän- ja verisuonitaudit, rintasyöpä, diabetes ja mahdollisesti myös astma ovat yleisempiä vuoro- ja yötöitä tekevillä. Taustalla saattavat olla vuorokausirytmin ja unen häiriintyminen sekä ravitsemukselliset seikat ja elintavat. Mekanismista ei kuitenkaan ole varmuutta.Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2022;5:e2210450)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.10450

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla