Kuvat
iStock
Raskausarpia tulee lähes kaikille odottajille. Arvet muodostuvat, kun keho venyy nopeasti.
Raskausarpia tulee lähes kaikille odottajille. Arvet muodostuvat, kun keho venyy nopeasti.

Kudostyyppi, perimä ja elintavat vaikuttavat raskausarpien muodostumiseen. Tuoreelle äidille kehon muutoksissa tärkeintä on lempeys itseä kohtaan, terveydenhoitaja Mia Astikainen sanoo.

Arpia tulee lähes kaikille

Raskausarpia eli arpijuovia tulee lähes kaikille odottajille, arviolta yhdeksälle kymmenestä. Arvet muodostuvat ihon venyessä nopeasti, jolloin ihon sidekudos repeää, kun sen kollageenikuidut rikkoontuvat. On erittäin harvinaista, että arpia ei raskauden aikana tulisi ollenkaan.

Raskausarpia muodostuu herkästi myös painon noustessa nopeasti. Niitä tulee yleisimmin vatsan alueelle, rintoihin, reisiin ja pakaroihin, mutta niitä voi tulla myös esimerkiksi nivusten ja kainaloiden alueelle, joissa iho on ohutta.

Raskausarvet ovat aluksi punaisia, ja ne voivat näyttää ikäviltä. Ne ovat kuitenkin vaarattomia ja vaalenevat ajan myötä muuttuen läpikuultaviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voide auttaa ainakin kutinaan

Miksi raskausarpia tulee toisille runsaasti ja toisille vähemmän? Se riippuu usein kudostyypistä. Myös perintötekijöillä on suuri vaikutus asiaan. Elämäntavoilla on merkitystä: säännöllinen ihon rasvaaminen, ruokavalio, riittävän veden juominen ja auringon välttäminen vaikuttavat ihon hyvinvointiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arpien muodostumista ei juurikaan voi estää. Markkinoilla on paljon voiteita ja öljyjä, joiden luvataan ehkäisevän raskausarpia, mutta mikään tuote ei estä arpia kokonaan. Raskaana oleville tarkoitetuista ihonhoitotuotteista ei kuitenkaan ole haittaa, joten niitä voi halutessaan käyttää.

Ihon venyminen voi tuntua kutinana varsinkin vatsan alueella. Kutinaa voi helpottaa perusvoiteella tai ihoöljyllä, kumpi vain tuntuu miellyttävämmältä. Jos raskausarvet ovat kipeitä eikä perusvoiteista ole apua, voi arpien hoitoon käyttää apteekista saatavia silikonigeelejä, -laastareita ja iholle asetettavia silikonilevyjä.

Raskausarpien ehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettuja tuotteita voi käyttää myös synnytyksen jälkeen arpien häivyttämiseen. Geelien ja voiteiden hoitavat aineet muun muassa stimu­loivat kollageenin tuotantoa .

Tehokkain hoito jo muodostuneiden arpien vähentämiseen on laserhoito, jota voidaan tehdä plastiikkakirurgian klinikoilla. Laserhoito tulee aloittaa vuoden sisällä arpien synnystä ja vaatii useita hoitokertoja kuukausien aikana.

Muista tämä: sinulla on mahtava keho!

Naisen keho muuttuu koko elämän ajan. Omaan vartaloon on hyvä suhtautua armollisesti ja hyväksyvästi. Miten upea ja ihmeellinen se onkaan, kun se on saanut aikaan raskauden, synnyttänyt pienen ihmisen ja pystyy ruokkimaan vauvan!

Jos vanhempi jatkuvasti arvostelee kehoaan lapsen kuullen, se vaikuttaa kielteisesti lapsen kuvaan omasta kehostaan. Terveen kehonkuvan rakentuminen vaatii kaikenlaisten vartaloiden hyväksymistä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla