Ajattele miten isoa taakkaa pienet jalkapohjasi kannattelevat. Miten sinnikkäästi ne pitävät sinut pystyssä ja vievät uusiin maisemiin. Ei ihme, jos jompikumpi niistä väsyy ja kipeytyy.

Tiedätkö, missä kunnossa jalkasi ovat? Tuntuu ehkä siltä, että jalkapohjillesi kuuluu hyvää, kun kantapääsi eivät ole halkeilleet tai et ole koskaan kuullutkaan tarsaalitunnelioireyhtymästä. Onhan kintuilla päässyt eteenpäin läpi koko elämän.

Jalkojen kuntoa on kuitenkin hyvä seurata. Niiden hoito ei ole hienostelua vaan viisas arkirutiini.

— Ihan samalla tavalla kuin hampaista, jaloistakin voi löytyä ikävä yllätys, joka vaikuttaa koko terveyteen. Kipu on aina hälytysmerkki, huomauttaa jalkaterapeutti Katja Toivonen.

Hänen mielestään jalkojen rasvausta voi jopa pitää halpana henkivakuutuksena.
— Rikkoutuneessa ihossa on portti avoinna kaikille bakteereille, Katja Toivonen herättelee.

KATSE KENKIIN

Moniin jalkavaivoihin ovat ainakin osasyyllisiä huonot jalkineet: linttaan astutut, liian pienet tai korkeakorkoiset. Lievimmillään seurauksena on känsiä, pahimmillaan vaivaisenluu.

Liian kapeat ja huonosti istuvat kengät rikkovat ihon ja voivat aiheuttaa kivuliaan tulehduksen.

Jalkasi kiittävät laadukkaista, leveälestisistä jalkineista, joissa varpaat pääsevät liikkumaan vapaasti. Kun käytät sopivia kenkiä, saat kovettumatkin hoidettua pelkällä rasvauksella.

Parasta keholle ja kintuille on paljain jaloin kävely, silloin lihakset ja nivelet toimivat niille tarkoitetulla tavalla.

Jos jaloissasi ei ole virheasentoja, jotka vaativat kengältä erityisominaisuuksia, kokeile avojaloin kulkemista matkivia paljasjalkakenkiä. Ja vaikka korkokengät uhkaavat jalan ja selän terveyttä, niitäkin voi käyttää silloin tällöin.

PAINO HALLINTAAN

Jalkapohjan kipuun on monta syytä, mutta usein taustalta löytyy rakenneongelma: jalan sisäkaaren laskeumasta johtuva lattajalka. Lapsella se voi olla rakenteellinen tai toiminnallinen, eikä läheskään aina aiheuta vaivoja. Lattajalka saattaa kuitenkin kehittyä aikuisellekin, ja silloin syy on selvä.

— Jalkapohjan lihakset pystyvät jonkin aikaa estämään sisäkaaren romahtamisen. Mutta jos painoa on liikaa ja liikkuu vähän, jalan kaari alkaa madaltua, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Ari Majola sanoo.

Parasta jalkavaivojen ehkäisyä ovatkin painonhallinta ja liikunta. Toinen estää jalkojen liiallista kuormitusta ja toinen pitää kudokset kunnossa.

Jos jalkapohja kipeytyy, kannattaa ensin kokeilla itsehoitoa. Vaihda jalkineet, jumppaa ja venyttele jalkateriä mahdollisimman usein. Käytä itsehoitotuotteita, kuten rakkolaastareita. Jos vaiva ei hellitä, on asiantuntijan vuoro. Jalat pitää saada mahdollisimman nopeasti sellaiseen kuntoon, että liikkuminen on taas ilo.

Katso myös
Jalkajumppa panee veren kiertämään
Jalkajumppa vaivaisenluun hoitoon

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.