Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla todettiin hiivatulehdus, ja se hoidettiin pois reseptilääkkeellä. Hiivatulehduksen jälkeen limakalvot ovat olleet arat ja WC-käynnin yhteydessä tunnen polttelua. Sain lääkäriltä voiteen tähän, mutta tuntuu siltä, että limakalvot paranevat todella hitaasti. Muita oireita minulla ei ole. 

Emättimen hiiva­tulehdus on yleinen vaiva. Sen  aiheuttaja on lähes aina emättimessä muutenkin tavattava Candida albicans -hiivasieni. Voimakas kutina ja kokkareinen valkovuoto viittaavat tavallisimmin hiivatulehdukseen, oireena voi lisäksi olla kirvelyä ulkosynnyttimissä varsinkin virtsatessa.

Hiivatulehdusta voi epäillä oireiden perusteella; kuitenkin kutinaoireisista vain kolmasosalla on lopulta hiivatulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkärin gynekologisen tutkimuksen yhteydessä tekemä diagnoosikaan ei ole varma, joten ainakin toistuvissa tulehduksissa syy pitää selvittää laboratoriotutkimuksilla. Näitä tutkimuksia ovat irtosolukoe eli papa ja hiivaviljely. Pikatestinä voidaan tehdä emätin­eritteen suora mikroskopointi, ns. fluornatiivitutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vähemmän tunnettu ulkosynnyttimien polttelun, kirvelyn tai kutinan syy on ns. sytolyysi. Se voidaan todeta papassa tai valkovuodon mikroskopoinnissa. Sytolyysissä on kyse siitä, että emättimen normaali maitohappobakteerikanta hajottaa emättimen pintasolukkoa, ja emättimestä erittyvä hapan valkovuoto aiheuttaa oireita emättimen suulle ja ulkosynnyttimiin.

Kyseessä on siis normaali­tilanne, ei hoidettava tulehdus; emätin vain ”puhdistaa” lima­kalvojaan.

Hiivatulehduksen hoidon jälkeen voi esiintyä polttelun ja lievän kutinan tunnetta jonkun aikaa, ennen kuin limakalvot ovat parantuneet ja emättimen normaali bakteerikanta sekä happamuus (pH) on palautunut.

Ulkosynnyttimien ihon hoitoon voi käyttää erilaisia kosteuttavia perusvoiteita tai hoitoöljyjä. Liian tiheitä pesuja ja saippuan käyttämistä kannattaa välttää.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla