Vaikka alkoholi on voimakas myrkky, joka läpäisee istukan. Satunnaisista viinilasillisista raskauden aikana ei tutkimusten mukaan ole vaikutusta syntyneen lapsen kehitykseen. Sama koskee epäterveellistä ruokaa.

Tein eilen raskaustestin, ja se näytti positiivista. En tiennyt olevani raskaana, kun olimme kaveripariskunnan luona muutama päivä sitten ja tuli juotua useampi viinilasillinen. Olen myös syönyt melko epäterveellisesti. Nyt mietin, että kuinka suuri riski tuo alkoholin juonti tässä vaiheessa raskautta on? Ja voiko epäterveellisellä syömisellä olla vaikutusta kehittyvään alkioon?

Asiantuntija vastaa:

SUURIN OSA naisista vähentää tai lopettaa alkoholin käytön jo raskautta yrittäessään tai heti saatuaan tiedon raskaudesta. Tämä on hyvä asia, koska tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa ehdotonta turvarajaa raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle.

Alkoholi läpäisee istukan ja siirtyy napanuoran kautta sikiöön. Alkoholi on sikiölle voimakas myrkky, sillä sikiön elimistö ei pysty käsittelemään alkoholia samalla tavalla kuin aikuisen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa keskenmenoriskin nousua, epämuodostumariskin lisääntymistä sekä sikiön kasvun hidastumista ja enneaikaisuutta.

FASD (fetal alcohol spectrum disorders) eli sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttama oireyhtymä on yhteinen termi kaikille sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamille lapsille. Sen keskeinen piirre on keskushermoston vaikeudeltaan vaihteleva vaurio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Satunnaisen viinilasillisen nauttimisesta ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, etenkään aivan alkuraskaudessa, kun raskaus ei vielä edes ole ollut tiedossa.

Tutkimuksissa ei ole osoitettu, että yksittäiset satunnaiset alkoholiannokset raskauden aikana vaikuttaisivat syntyneen lapsen kehitykseen.

Viimeistään kun raskaus on todettu, jokaisen odottavan äidin kannattaa arvioida omaa alkoholinkäyttöään ja elintapojaan yleisesti.

Äidin raskauden aikainen ravitsemus on tärkeää sikiön ja lapsen kasvulle ja kehitykselle ja äidin voinnille raskauden aikana. Monipuolisesti ruokaileva terve äiti ei tarvitse erityisiä muutoksia ruokavalioonsa.

Raskauden alussa äidin ruokavaliosta keskustellaan neuvolassa. Jos ruokavalio on pääsääntöisesti terveellinen, ei viikon parin  epäterveellisestä jaksosta ole syytä huolestua; sillä ei ole vaikutusta sikiön kehitykseen.

Kysyjän ei tarvitse huolestua eikä kantaa syyllisyyttä. Mutta on hyvä, että olet miettinyt asiaa, ja tarvittaessa voit siitä vielä neuvolassa keskustella.

Nyt kannattaa iloita raskaudesta. Turhilla peloilla ei saa pilata tätä elämän ainutlaatuista aikaa.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta – sivulta

Sisältö jatkuu mainoksen alla