hammastahna
Kuva Shutterstock

Hammastahnat lupailevat sitä sun tätä. Mihin pitäisi kiinnittää huomiota tahnaa valitessa?

1. Fluori

Fluori vahvistaa hampaan kiillettä ja hidastaa bakteerien kasvua. Alle 6-vuotiaille sopii tahna, jonka fluoripitoisuus on 1 000–1 100 ppm, vanhemmille 1 450 ppm. Jos ikenet ovat vetäytyneet, paljastunut hammaskaula tarvitsee vielä enemmän suojaa, silloin hammaslääkäri voi kirjoittaa reseptin erikoistahnaan.

2. Hankaus

RDA (Relative Dentin Abravisity) kertoo tahnan hankaavuuden. Monien hammaslääkäreiden mielestä RDA-arvon tulisi olla alle 100, jottei kiille vaurioittuisi. Kaupassa myytävät valkaisevat tahnat eivät oikeasti muuta hampaan perusväriä. Niiden hankaavat aineet tai entsyymit voivat poistaa hampaan pinnalta näkyvät värjäytymät. Riskinä on, että kiille vaurioituu ja värjäytyy jatkossa entistä helpommin.

3. Vaahto

Natriumlauryylisulfaatti (SLS) on aine, joka saa hammastahnan vaahtoamaan. Monet pitävät vaahtoavasta tahanasta, mutta siitä voi olla myös haittaa. SLS saattaa aiheuttaa kirvelyä ja lisätä aftojen eli haavaumien syntyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Vihlonta

Joissakin tahnoissa on arginiini-aminohappoa, joka rauhoittaa hampaiden vihlontaa ainakin väliaikaisesti. Muita vihlomista mah-dollisesti vähentäviä aineita on strontiumasetaatti ja kaliumnitraatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Kostutus

Osassa tahnoissa on betaiinia tai oliiviöljyä, jotka helpottavat kuivan suun oireita.

6. Desinfiointi

Mikrobeja tuhoavaa triklosania käytetään joissakin tahnoissa. Aineen vähentää bakteerien ja sienten kasvua mutta myös lisää vastustuskykyisten bakteerien määrää ja olevan riski ympäristölle. Vaikka triklosaanilla saattaa olla ientulehdusta estävä vaikutus, Suomen Hammaslääkäriliitto ei suosittele sen käyttöä kuin erityistapauksissa.

Muita bakteerien määrää vähentäviä ainesosia on erilaiset eteeriset öljyt, kuten mentoli, fenoli, tymoli, eugenoli, metyylisalisylaatti ja eukalyptoli sekä sinkkisitraatti. Sitraatit ja pyrofosfaatit vähentävät hammaskiven muodostumista – ja siten mahdollisesti ientulehdusta – mutta koska ne häiritsevät mineralisaatiota, niitä ei suositella lapsille, kariespotilaille eikä kuivan suun oireista kärsiville.

Asiantuntija: Päivi Siukosaari, hammaslääketieteen tohtori, erikoishammaslääkäri

Vierailija

Pesu vedellä ja harjalla riittää. Muista pestä hammasmukisi säännöllisesti ja vaihtaa uusi harja vanhan tilalle. Myös hammasvälit on syytä puhdistaa. Syömäsi ravinto vaikuttaa myös suun bakteereihin, limakalvoihin sekä ennenkaikkea hammasluuhun.

ÄLÄ tupakoi ja käytä alkoholia kohtuudella, jos käytät. Alkoholi ei ole välttämätöntä ihmisen elolle.

Ruokavalio, elämäntavat ja perimä vaikuttavat siihen, kuinka paljon hampaat värjäytyvät.

RDA (ei hankaa kiillettä) on nolla näissä ja muitakin löytyy:

Weledan suolahammastahna

Frantsilan yrtin raikas luonnon hammastahna

Fluoria ei tartte eikä vaahtoavaa ainetta (natriumlauryyli-sulfaatti eli sodium lauryl sulfate eli SLS) eikä muitakaan haitallisia kemikaaleja, joita hammastahnat ovat täynnä. Ne kaikki haitalliset kemikaalit joutuu myös vesistöihimme ja sitä kautta elimistöömme, joten vältä turhaa kemikaalikuormaa.

Huolehdi luustostasi, niin samalla huolehdit hampaistasi. Eli riittävä C-, D- ja K2-vitamiini + magnesium lisäravinteena purkista.

Käy ainakin kerran vuodessa suuhygienistillä, joka putsaa hampaasi, niin vältyt hammaskiven aiheuttamilta ongelmilta.

Myös säännöllinen hammaslääkärikäynti on välttämätöntä.

Ksylitol (tehdään nykyään GMO maissista) on todettu täysin tehottomaksi hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä.

Kylmäpuristettu luomu kookosöljy ja merisuolavesi ovat hyviä aineita suun hoitoon, joista löytyy ohjetta googlella.

  • ylös 22
  • alas 20
Visitor2017

Kun hampaat ovat  jo vaurioituneet, niin syntyy riippuvuussuhde aristavien hampaiden hammastahnaan. Toki seosta voi tehdä itsekin, tosin osa vaikuttavista aineista käy myös pommin raaka-aineeksi, joten saatavuusongelmia pienissä erissä on. Toki kotikemisti valmistaa tarvittaessa ne itse. Eli kohtuuton vaiva tahnan takia. Hei hello kommentoija, kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia! Itselläni hammaseroosio on peräisin lapsuudesta. Sampoota en tarvitse, enkä välttämättä kasvovoidetta (jos rypyt eivät haittaa), ilman vessapaperiakin pärjään, ja suihkugeeliä en omista, mutta hammastahna ei ole minulle tarpeetonta ylellisyyttä.

Yksi kaverini harjasi pelkällä vedellä hampaansa kerran päivässä. Kuulemma useammin harjaten ikenet vuotivat verta. Olisikohan kannattanut kuitenkin tehostaa suuhygieniaa? Terveetkin hampaat voi menettää ientulehduksella, mistä ienverenvuoto on merkkinä. Sokerin ja ehkä hiilihydraattienkin suhteen on oltava nollalinja, jos haluaa välttää plakin kertymisen. Nykyisillä elintavoilla ja eliniän ennusteilla täysin luomu hammashoito toimii harvoin.

  • ylös 11
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla