Oletko pitänyt luontaislääkkeitä hölynpölynä, joihin uskovat vain viherpiipertäjät? Unohda ennakkoluulot ja tutustu ainakin näihin ravintolisiin, joista on tutkitustikin hyötyä terveydelle.

Luontaislääkkeiden tehon todistaminen on vaikeaa ja vaikutusten mittaaminen hankalaa. Onkin tärkeää kuunnella oman kehonsa tuntemuksia mutta muistaa samalla, että ravintolisiä ei ole tarkoitettu akuutteihin ongelmiin vaan vaivoihin, jotka ovat pitkäaikaisia ja joihin ei ole poppakonsteja: esimerkiksi suolisto- tai iho-ongelmiin tai nivelvaivoihin.

– Tällaiset vaivat saattavat hallita ihmisen koko elämää, joten sikäli halu kokeilla luontaislääkkeitä on ymmärrettävä. Niistä ei voi puhua vaihtoehtoisena hoitona, sillä niitä käytetään useimmiten lääkkeiden ja muiden lääketieteen hoitojen rinnalla. Harvasta valmisteesta on haittaa, jos sitä käyttää ohjeen mukaan, sanoo lääketieteen lisensiaatti ja luontaistuotteista useita kirjoja kirjoittanut Anna-Liisa Enkovaara.

Joissain tapauksissa ravintolisien ja lääkkeiden rinnakkaiskäytöllä saattaa olla haittavaikutuksia. Tällöin tulee aina käyttää lääkkeitä ravintolisien sijaan. Ja toisin kuin lääkkeet, yksikään luontaistuote ei yleensä ole välttämätön, vaikka siitä apua olisikin.

3 KOVAA Ravintolisää

D-vitamiini lienee tämän hetken tutkituin ravintolisä. Se on välttämätön luiden kasvulle ja terveydelle, sillä se ehkäisee osteoporoosia. D-vitamiinin puutos saattaa altistaa valtimosairauksille ja syövälle. Vastikään todettiin, että D-vitamiini vähentää munasarjasyöpää. Sen sijaan raskaudenaikaisen rintasyövän riski voi kolminkertaistua, jos D-vitamiiniarvot ovat korkeat. Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogramman ja alle 18-vuotiaille 10 mikrogramman D-vitamiinilisää vuorokaudessa läpi vuoden.

Probiootit ovat maitohappobakteereita, joilla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. On tutkittu, että probiootteja sisältävien elintarvikkeiden tai valmisteiden nauttiminen ehkäisee turistiripulia ja usein myös lyhentää sen kestoa. Säännöllisen käytön on todettu myös auttavan pienten lasten rota-viruksen torjunnassa ja vähentävän korvatulehduksia. Lisäksi probiootit ehkäisevät hampaiden reikiintymistä ja vähentävät plakin muodostumista. Niillä on vaikutusta myös aineenvaihduntaan, ja ne voivat auttaa painonhallinnassa.

Omega-3-rasvahapot ovat eElimistölle tärkeimpiä rasvahappoja. Kalaöljy sisältää EPA- ja DHA-nimisiä rasvahappoja. Ne saattavat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. On tutkittu, että jos on sairastanut infarktin, niin omega-3-rasvahappojen säännöllinen syönti vähentää selvästi sydämen rytmihäiriöitä ja siten äkkikuolemia. Suurina annoksina ne saattavat lievittää masentuneisuutta tai nivelkipuja. Omega-3-rasvahappoja saa luontaisesti muun muassa rasvaisesta kalasta, pähkinöistä ja kasviöljyistä. Kalaöljykapseleita suositellaan vain kalaa karttaville sepelvaltimotautipotilaille.

3 PERINTEISTÄ ravintolisää

Punahattua käytetään yleisimmin vilustumissairauksien ehkäisyyn ja oireiden lievitykseen. Tutkimuksissa on todettu, että punahattuvalmisteet saattavat lyhentää nuhakuumeen kestoa. Punahattua ei pidä kuitenkaan käyttää yhtäjaksoisesi pidempään kuin kaksi viikkoa, sillä pitkäaikainen käyttö voi laskea elimistön verisolujen määrää. Tällöin vastustuskyky saattaa heiketä.

Punariisi sisältää lovastatiinia, ja näiden valmisteiden on todettu alentavan kolesterolia ja vähentävän haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Vaikutus on kuitenkin pienempi kuin statiinilääkkeillä. Punariisivalmisteita ei tule käyttää samanaikaisesti staniilääkkeiden kanssa, koska statiinien haitat, kuten lihaskivut, voivat lisääntyä.

Valeriaana on eurooppalainen lääkekasvi, suomen­kieliseltä nimeltään rohtovirmajuuri, jonka avulla hoidetaan unettomuutta ja lieviä jännitystiloja. Tutkimuksissa onkin todettu, että valeriaana saattaa lyhentää nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja parantaa unen laatua. Rohdosta on kokeiltu myös vieroitushoitona silloin, kun halutaan päästä nukahtamislääkkeistä eroon.
Valeriaana on hyvin siedetty valmiste, jolla on harvemmin haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi samaan aikaan unilääkkeiden kanssa, koska niiden vaikutus voi voimistua.

3 KIINNOSTAVAA ravintolisää

Glukosamiini on Suomessa myytävä reseptilääke, joka on tarkoitettu nivelrikon oireiden lievittämiseen. Eräät ravintolisät saattavat sisältää glukosamiinia tai sen johdoksia. Tuotteita saatetaan markkinoida ”luonnon niveltuotteina”, mutta valmisteet eivät ole sen luonnollisempia kuin vastaavat lääkkeet. Jos on nivelkipuja, glukosamiinia voi kokeilla avuksi.

Mäkikuisma on rohdoskasvi, jota käytetään erityisesti masennuksen hoitoon. On tieteellistä näyttöä siitä, että se saattaa lievittää masennusta, ja teho voi olla jopa samansuuruinen kuin masennuslääkkeillä. Vaikeaan masennukseen mäkikuismasta sen sijaan ei ole apua. Mäkikuismaa ei tule käyttää samaan aikaan masennuslääkkeiden kanssa, koska siitä voi seurata haittavaikutuksia. Mäkikuisma vähentää useiden muiden lääkkeiden, kuten diabetes- ja epilepsialääkkeiden sekä sydän- ja verisuonitautilääkkeiden tehoa. Sitä ei tule käyttää samaan aikaan myöskään hiv- tai syöpälääkkeiden kanssa. Mäkikuisma voi vähentää myös ehkäisypillereiden tehoa.

Neidonhiuspuu on yli 300 miljoonaa vuotta vanha puu, jonka lehdistä valmistettu uute saattaa vilkastuttaa raajojen verenkiertoa ja lievittää esimerkiksi katkokävelyoiretta. Neidonhiuspuu-uutetta sisältäviä valmisteita saatetaan markkinoida dementian ehkäisyyn ja hoitoon sekä muistin parantamiseen, mutta uusien tutkimustulosten mukaan valmisteet eivät paranna muistia eivätkä ehkäise dementiaa.

Lue lisää Luontaislääkkeitä flunssaan?
 

Suomessa on myynnissä noin 2 500 luontaistuotetta. Useimmat niistä katsotaan ravintolisiksi, jotka on tarkoitettu täydentämään ruokavaliota ja tasapainottamaan elintoimintoja.

Jos luontaistuote sisältää lääkekasveja, joilla on lääkkeen kaltaisia vaikutuksia, se rinnastetaan lääkkeisiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi rohdoskasvit valeriaana ja mäkikuisma.

Monien luontaistuotteiden vaikutukset tunnetaan huonosti, mutta nyrkkisääntö on se, että teho on pienempi kuin lääkkeillä, mutta myös haittavaikutukset ovat yleensä pienempiä.

Mikäli sairastaa diabetestä tai epilepsiaa, käyttää verenohennuslääkkeitä tai saa solunsalpaajahoitoja, luontaislääkkeet tulisi jättää hyllylle. Myöskään alle yksivuotialle lapsille ei kannata antaa muita kuin lääkärin suosittamia tuotteita. Pakkausselosteet kannattaa aina lukea huolella.

Vierailija

Nämä luontaislääkkeet auttavat oikeasti

Jokohan kohta tulee aika, jolloin toimittajatkin oppivat että ei ole olemassa luontaislääkkeitä. On olemassa ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Molemmilla on erilainen käyttötarkoitus. Rohdosvalmisteita säädellään lääkelain puitteissa ja ravintolisiä elintarvikelainsäädännöllä. Ravintolisillä käsittääkseni hoidetaan terveyttä ja pyritään ennaltaehkäisyyn. Rohdosvalmisteilla hoidetaan pieniä ja lieviä vaivoja. Tämä tarkennus on tarpeen, jotta ymmärretään asettaa tehonäyttö oikeisiin mittoihin ja...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.