Oletko pitänyt luontaislääkkeitä hölynpölynä, joihin uskovat vain viherpiipertäjät? Unohda ennakkoluulot ja tutustu ainakin näihin ravintolisiin, joista on tutkitustikin hyötyä terveydelle.

Luontaislääkkeiden tehon todistaminen on vaikeaa ja vaikutusten mittaaminen hankalaa. Onkin tärkeää kuunnella oman kehonsa tuntemuksia mutta muistaa samalla, että ravintolisiä ei ole tarkoitettu akuutteihin ongelmiin vaan vaivoihin, jotka ovat pitkäaikaisia ja joihin ei ole poppakonsteja: esimerkiksi suolisto- tai iho-ongelmiin tai nivelvaivoihin.

– Tällaiset vaivat saattavat hallita ihmisen koko elämää, joten sikäli halu kokeilla luontaislääkkeitä on ymmärrettävä. Niistä ei voi puhua vaihtoehtoisena hoitona, sillä niitä käytetään useimmiten lääkkeiden ja muiden lääketieteen hoitojen rinnalla. Harvasta valmisteesta on haittaa, jos sitä käyttää ohjeen mukaan, sanoo lääketieteen lisensiaatti ja luontaistuotteista useita kirjoja kirjoittanut Anna-Liisa Enkovaara.

Joissain tapauksissa ravintolisien ja lääkkeiden rinnakkaiskäytöllä saattaa olla haittavaikutuksia. Tällöin tulee aina käyttää lääkkeitä ravintolisien sijaan. Ja toisin kuin lääkkeet, yksikään luontaistuote ei yleensä ole välttämätön, vaikka siitä apua olisikin.

3 KOVAA Ravintolisää

D-vitamiini lienee tämän hetken tutkituin ravintolisä. Se on välttämätön luiden kasvulle ja terveydelle, sillä se ehkäisee osteoporoosia. D-vitamiinin puutos saattaa altistaa valtimosairauksille ja syövälle. Vastikään todettiin, että D-vitamiini vähentää munasarjasyöpää. Sen sijaan raskaudenaikaisen rintasyövän riski voi kolminkertaistua, jos D-vitamiiniarvot ovat korkeat. Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogramman ja alle 18-vuotiaille 10 mikrogramman D-vitamiinilisää vuorokaudessa läpi vuoden.

Probiootit ovat maitohappobakteereita, joilla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. On tutkittu, että probiootteja sisältävien elintarvikkeiden tai valmisteiden nauttiminen ehkäisee turistiripulia ja usein myös lyhentää sen kestoa. Säännöllisen käytön on todettu myös auttavan pienten lasten rota-viruksen torjunnassa ja vähentävän korvatulehduksia. Lisäksi probiootit ehkäisevät hampaiden reikiintymistä ja vähentävät plakin muodostumista. Niillä on vaikutusta myös aineenvaihduntaan, ja ne voivat auttaa painonhallinnassa.

Omega-3-rasvahapot ovat eElimistölle tärkeimpiä rasvahappoja. Kalaöljy sisältää EPA- ja DHA-nimisiä rasvahappoja. Ne saattavat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. On tutkittu, että jos on sairastanut infarktin, niin omega-3-rasvahappojen säännöllinen syönti vähentää selvästi sydämen rytmihäiriöitä ja siten äkkikuolemia. Suurina annoksina ne saattavat lievittää masentuneisuutta tai nivelkipuja. Omega-3-rasvahappoja saa luontaisesti muun muassa rasvaisesta kalasta, pähkinöistä ja kasviöljyistä. Kalaöljykapseleita suositellaan vain kalaa karttaville sepelvaltimotautipotilaille.

3 PERINTEISTÄ ravintolisää

Punahattua käytetään yleisimmin vilustumissairauksien ehkäisyyn ja oireiden lievitykseen. Tutkimuksissa on todettu, että punahattuvalmisteet saattavat lyhentää nuhakuumeen kestoa. Punahattua ei pidä kuitenkaan käyttää yhtäjaksoisesi pidempään kuin kaksi viikkoa, sillä pitkäaikainen käyttö voi laskea elimistön verisolujen määrää. Tällöin vastustuskyky saattaa heiketä.

Punariisi sisältää lovastatiinia, ja näiden valmisteiden on todettu alentavan kolesterolia ja vähentävän haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Vaikutus on kuitenkin pienempi kuin statiinilääkkeillä. Punariisivalmisteita ei tule käyttää samanaikaisesti staniilääkkeiden kanssa, koska statiinien haitat, kuten lihaskivut, voivat lisääntyä.

Valeriaana on eurooppalainen lääkekasvi, suomen­kieliseltä nimeltään rohtovirmajuuri, jonka avulla hoidetaan unettomuutta ja lieviä jännitystiloja. Tutkimuksissa onkin todettu, että valeriaana saattaa lyhentää nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja parantaa unen laatua. Rohdosta on kokeiltu myös vieroitushoitona silloin, kun halutaan päästä nukahtamislääkkeistä eroon.
Valeriaana on hyvin siedetty valmiste, jolla on harvemmin haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi samaan aikaan unilääkkeiden kanssa, koska niiden vaikutus voi voimistua.

3 KIINNOSTAVAA ravintolisää

Glukosamiini on Suomessa myytävä reseptilääke, joka on tarkoitettu nivelrikon oireiden lievittämiseen. Eräät ravintolisät saattavat sisältää glukosamiinia tai sen johdoksia. Tuotteita saatetaan markkinoida ”luonnon niveltuotteina”, mutta valmisteet eivät ole sen luonnollisempia kuin vastaavat lääkkeet. Jos on nivelkipuja, glukosamiinia voi kokeilla avuksi.

Mäkikuisma on rohdoskasvi, jota käytetään erityisesti masennuksen hoitoon. On tieteellistä näyttöä siitä, että se saattaa lievittää masennusta, ja teho voi olla jopa samansuuruinen kuin masennuslääkkeillä. Vaikeaan masennukseen mäkikuismasta sen sijaan ei ole apua. Mäkikuismaa ei tule käyttää samaan aikaan masennuslääkkeiden kanssa, koska siitä voi seurata haittavaikutuksia. Mäkikuisma vähentää useiden muiden lääkkeiden, kuten diabetes- ja epilepsialääkkeiden sekä sydän- ja verisuonitautilääkkeiden tehoa. Sitä ei tule käyttää samaan aikaan myöskään hiv- tai syöpälääkkeiden kanssa. Mäkikuisma voi vähentää myös ehkäisypillereiden tehoa.

Neidonhiuspuu on yli 300 miljoonaa vuotta vanha puu, jonka lehdistä valmistettu uute saattaa vilkastuttaa raajojen verenkiertoa ja lievittää esimerkiksi katkokävelyoiretta. Neidonhiuspuu-uutetta sisältäviä valmisteita saatetaan markkinoida dementian ehkäisyyn ja hoitoon sekä muistin parantamiseen, mutta uusien tutkimustulosten mukaan valmisteet eivät paranna muistia eivätkä ehkäise dementiaa.

Lue lisää Luontaislääkkeitä flunssaan?
 

Suomessa on myynnissä noin 2 500 luontaistuotetta. Useimmat niistä katsotaan ravintolisiksi, jotka on tarkoitettu täydentämään ruokavaliota ja tasapainottamaan elintoimintoja.

Jos luontaistuote sisältää lääkekasveja, joilla on lääkkeen kaltaisia vaikutuksia, se rinnastetaan lääkkeisiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi rohdoskasvit valeriaana ja mäkikuisma.

Monien luontaistuotteiden vaikutukset tunnetaan huonosti, mutta nyrkkisääntö on se, että teho on pienempi kuin lääkkeillä, mutta myös haittavaikutukset ovat yleensä pienempiä.

Mikäli sairastaa diabetestä tai epilepsiaa, käyttää verenohennuslääkkeitä tai saa solunsalpaajahoitoja, luontaislääkkeet tulisi jättää hyllylle. Myöskään alle yksivuotialle lapsille ei kannata antaa muita kuin lääkärin suosittamia tuotteita. Pakkausselosteet kannattaa aina lukea huolella.

Vierailija

Nämä luontaislääkkeet auttavat oikeasti

Jokohan kohta tulee aika, jolloin toimittajatkin oppivat että ei ole olemassa luontaislääkkeitä. On olemassa ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Molemmilla on erilainen käyttötarkoitus. Rohdosvalmisteita säädellään lääkelain puitteissa ja ravintolisiä elintarvikelainsäädännöllä. Ravintolisillä käsittääkseni hoidetaan terveyttä ja pyritään ennaltaehkäisyyn. Rohdosvalmisteilla hoidetaan pieniä ja lieviä vaivoja. Tämä tarkennus on tarpeen, jotta ymmärretään asettaa tehonäyttö oikeisiin mittoihin ja...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.