Oletko pitänyt luontaislääkkeitä hölynpölynä, joihin uskovat vain viherpiipertäjät? Unohda ennakkoluulot ja tutustu ainakin näihin ravintolisiin, joista on tutkitustikin hyötyä terveydelle.

Luontaislääkkeiden tehon todistaminen on vaikeaa ja vaikutusten mittaaminen hankalaa. Onkin tärkeää kuunnella oman kehonsa tuntemuksia mutta muistaa samalla, että ravintolisiä ei ole tarkoitettu akuutteihin ongelmiin vaan vaivoihin, jotka ovat pitkäaikaisia ja joihin ei ole poppakonsteja: esimerkiksi suolisto- tai iho-ongelmiin tai nivelvaivoihin.

– Tällaiset vaivat saattavat hallita ihmisen koko elämää, joten sikäli halu kokeilla luontaislääkkeitä on ymmärrettävä. Niistä ei voi puhua vaihtoehtoisena hoitona, sillä niitä käytetään useimmiten lääkkeiden ja muiden lääketieteen hoitojen rinnalla. Harvasta valmisteesta on haittaa, jos sitä käyttää ohjeen mukaan, sanoo lääketieteen lisensiaatti ja luontaistuotteista useita kirjoja kirjoittanut Anna-Liisa Enkovaara.

Joissain tapauksissa ravintolisien ja lääkkeiden rinnakkaiskäytöllä saattaa olla haittavaikutuksia. Tällöin tulee aina käyttää lääkkeitä ravintolisien sijaan. Ja toisin kuin lääkkeet, yksikään luontaistuote ei yleensä ole välttämätön, vaikka siitä apua olisikin.

3 KOVAA Ravintolisää

D-vitamiini lienee tämän hetken tutkituin ravintolisä. Se on välttämätön luiden kasvulle ja terveydelle, sillä se ehkäisee osteoporoosia. D-vitamiinin puutos saattaa altistaa valtimosairauksille ja syövälle. Vastikään todettiin, että D-vitamiini vähentää munasarjasyöpää. Sen sijaan raskaudenaikaisen rintasyövän riski voi kolminkertaistua, jos D-vitamiiniarvot ovat korkeat. Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogramman ja alle 18-vuotiaille 10 mikrogramman D-vitamiinilisää vuorokaudessa läpi vuoden.

Probiootit ovat maitohappobakteereita, joilla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. On tutkittu, että probiootteja sisältävien elintarvikkeiden tai valmisteiden nauttiminen ehkäisee turistiripulia ja usein myös lyhentää sen kestoa. Säännöllisen käytön on todettu myös auttavan pienten lasten rota-viruksen torjunnassa ja vähentävän korvatulehduksia. Lisäksi probiootit ehkäisevät hampaiden reikiintymistä ja vähentävät plakin muodostumista. Niillä on vaikutusta myös aineenvaihduntaan, ja ne voivat auttaa painonhallinnassa.

Omega-3-rasvahapot ovat eElimistölle tärkeimpiä rasvahappoja. Kalaöljy sisältää EPA- ja DHA-nimisiä rasvahappoja. Ne saattavat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. On tutkittu, että jos on sairastanut infarktin, niin omega-3-rasvahappojen säännöllinen syönti vähentää selvästi sydämen rytmihäiriöitä ja siten äkkikuolemia. Suurina annoksina ne saattavat lievittää masentuneisuutta tai nivelkipuja. Omega-3-rasvahappoja saa luontaisesti muun muassa rasvaisesta kalasta, pähkinöistä ja kasviöljyistä. Kalaöljykapseleita suositellaan vain kalaa karttaville sepelvaltimotautipotilaille.

3 PERINTEISTÄ ravintolisää

Punahattua käytetään yleisimmin vilustumissairauksien ehkäisyyn ja oireiden lievitykseen. Tutkimuksissa on todettu, että punahattuvalmisteet saattavat lyhentää nuhakuumeen kestoa. Punahattua ei pidä kuitenkaan käyttää yhtäjaksoisesi pidempään kuin kaksi viikkoa, sillä pitkäaikainen käyttö voi laskea elimistön verisolujen määrää. Tällöin vastustuskyky saattaa heiketä.

Punariisi sisältää lovastatiinia, ja näiden valmisteiden on todettu alentavan kolesterolia ja vähentävän haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Vaikutus on kuitenkin pienempi kuin statiinilääkkeillä. Punariisivalmisteita ei tule käyttää samanaikaisesti staniilääkkeiden kanssa, koska statiinien haitat, kuten lihaskivut, voivat lisääntyä.

Valeriaana on eurooppalainen lääkekasvi, suomen­kieliseltä nimeltään rohtovirmajuuri, jonka avulla hoidetaan unettomuutta ja lieviä jännitystiloja. Tutkimuksissa onkin todettu, että valeriaana saattaa lyhentää nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja parantaa unen laatua. Rohdosta on kokeiltu myös vieroitushoitona silloin, kun halutaan päästä nukahtamislääkkeistä eroon.
Valeriaana on hyvin siedetty valmiste, jolla on harvemmin haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi samaan aikaan unilääkkeiden kanssa, koska niiden vaikutus voi voimistua.

3 KIINNOSTAVAA ravintolisää

Glukosamiini on Suomessa myytävä reseptilääke, joka on tarkoitettu nivelrikon oireiden lievittämiseen. Eräät ravintolisät saattavat sisältää glukosamiinia tai sen johdoksia. Tuotteita saatetaan markkinoida ”luonnon niveltuotteina”, mutta valmisteet eivät ole sen luonnollisempia kuin vastaavat lääkkeet. Jos on nivelkipuja, glukosamiinia voi kokeilla avuksi.

Mäkikuisma on rohdoskasvi, jota käytetään erityisesti masennuksen hoitoon. On tieteellistä näyttöä siitä, että se saattaa lievittää masennusta, ja teho voi olla jopa samansuuruinen kuin masennuslääkkeillä. Vaikeaan masennukseen mäkikuismasta sen sijaan ei ole apua. Mäkikuismaa ei tule käyttää samaan aikaan masennuslääkkeiden kanssa, koska siitä voi seurata haittavaikutuksia. Mäkikuisma vähentää useiden muiden lääkkeiden, kuten diabetes- ja epilepsialääkkeiden sekä sydän- ja verisuonitautilääkkeiden tehoa. Sitä ei tule käyttää samaan aikaan myöskään hiv- tai syöpälääkkeiden kanssa. Mäkikuisma voi vähentää myös ehkäisypillereiden tehoa.

Neidonhiuspuu on yli 300 miljoonaa vuotta vanha puu, jonka lehdistä valmistettu uute saattaa vilkastuttaa raajojen verenkiertoa ja lievittää esimerkiksi katkokävelyoiretta. Neidonhiuspuu-uutetta sisältäviä valmisteita saatetaan markkinoida dementian ehkäisyyn ja hoitoon sekä muistin parantamiseen, mutta uusien tutkimustulosten mukaan valmisteet eivät paranna muistia eivätkä ehkäise dementiaa.

Lue lisää Luontaislääkkeitä flunssaan?
 

Suomessa on myynnissä noin 2 500 luontaistuotetta. Useimmat niistä katsotaan ravintolisiksi, jotka on tarkoitettu täydentämään ruokavaliota ja tasapainottamaan elintoimintoja.

Jos luontaistuote sisältää lääkekasveja, joilla on lääkkeen kaltaisia vaikutuksia, se rinnastetaan lääkkeisiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi rohdoskasvit valeriaana ja mäkikuisma.

Monien luontaistuotteiden vaikutukset tunnetaan huonosti, mutta nyrkkisääntö on se, että teho on pienempi kuin lääkkeillä, mutta myös haittavaikutukset ovat yleensä pienempiä.

Mikäli sairastaa diabetestä tai epilepsiaa, käyttää verenohennuslääkkeitä tai saa solunsalpaajahoitoja, luontaislääkkeet tulisi jättää hyllylle. Myöskään alle yksivuotialle lapsille ei kannata antaa muita kuin lääkärin suosittamia tuotteita. Pakkausselosteet kannattaa aina lukea huolella.

Nämä luontaislääkkeet auttavat oikeasti

Jokohan kohta tulee aika, jolloin toimittajatkin oppivat että ei ole olemassa luontaislääkkeitä. On olemassa ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Molemmilla on erilainen käyttötarkoitus. Rohdosvalmisteita säädellään lääkelain puitteissa ja ravintolisiä elintarvikelainsäädännöllä. Ravintolisillä käsittääkseni hoidetaan terveyttä ja pyritään ennaltaehkäisyyn. Rohdosvalmisteilla hoidetaan pieniä ja lieviä vaivoja. Tämä tarkennus on tarpeen, jotta ymmärretään asettaa tehonäyttö oikeisiin mittoihin ja...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 49-vuotias. Minulla tulee täyteen 5 vuotta hormonikierukan käyttöä. Pitääkö se ottaa pois heti vai voiko se olla pidempään? Kannattaako vielä laittaa uusi kierukka? Vaihdevuosioireita on ollut, mutta kierukka on ollut erittäin toimiva eikä ongelmia ole ollut.

Tällä hetkellä saatavilla on kolme erilaista hormonikierukkaa. Pisimmän ajan markkinoilla on ollut 52 mg levonorgestreelia (keltarauhashormonia) sisältävä valmiste (Mirena). Sen yksi käyttöaihe on raskauden ehkäisy. Silloin myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta, mutta uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan sen käyttöaikaa voidaan venyttää seitsemään vuoteen. Mirena-hormonikierukkaa voidaan myös käyttää runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa.

Tämän lisäksi markkinoilla on kaksi ainoastaan raskauden ehkäisyyn tarkoitettu valmistetta: 19,5 mg levonorgestreelia sisältävä Kyleena, jonka suositeltu käyttöaika on viisi vuotta sekä 13,5 mg levonorgestreelia sisältävä Jaydess, jonka käyttöaika on kolme vuotta.

Kysyjä on 49-vuotias, ja oletan, että hänellä on käytössä Mirena-hormonikierukka. Kierukkaa ei kannata vaihtaa, vaan se saa olla kohtuontelossa niin kauan kuin varmuudella tiedetään, että raskauden ehkäisyä ei enää tarvita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että menopaussi on ohitettu. Kysyjän tapauksessa kierukkaa voi käyttää siis jopa pidempäänkin kuin seitsemän vuotta.

Jos kierukkaa käytetään runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, sitä voi myös käyttää kauemmin kuin viisi vuotta; käytännössä niin kauan kuin oireet pysyvät poissa. Kierukasta erittyy keltarauhashormonia usein pidempään kuin viisi vuotta.

Hormonikierukka voi olla myös osa vaihdevuosien hormonihoitoa. Vaihdevuosioireet hoidetaan estrogeenilla ja kohdun limakalvo pidetään lepotilassa (ohuena) hormonikierukan avulla. Käyttöaika vaihtelee käytetyn estrogeeniannoksen mukaan.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti