Oletko pitänyt luontaislääkkeitä hölynpölynä, joihin uskovat vain viherpiipertäjät? Unohda ennakkoluulot ja tutustu ainakin näihin ravintolisiin, joista on tutkitustikin hyötyä terveydelle.

Luontaislääkkeiden tehon todistaminen on vaikeaa ja vaikutusten mittaaminen hankalaa. Onkin tärkeää kuunnella oman kehonsa tuntemuksia mutta muistaa samalla, että ravintolisiä ei ole tarkoitettu akuutteihin ongelmiin vaan vaivoihin, jotka ovat pitkäaikaisia ja joihin ei ole poppakonsteja: esimerkiksi suolisto- tai iho-ongelmiin tai nivelvaivoihin.

– Tällaiset vaivat saattavat hallita ihmisen koko elämää, joten sikäli halu kokeilla luontaislääkkeitä on ymmärrettävä. Niistä ei voi puhua vaihtoehtoisena hoitona, sillä niitä käytetään useimmiten lääkkeiden ja muiden lääketieteen hoitojen rinnalla. Harvasta valmisteesta on haittaa, jos sitä käyttää ohjeen mukaan, sanoo lääketieteen lisensiaatti ja luontaistuotteista useita kirjoja kirjoittanut Anna-Liisa Enkovaara.

Joissain tapauksissa ravintolisien ja lääkkeiden rinnakkaiskäytöllä saattaa olla haittavaikutuksia. Tällöin tulee aina käyttää lääkkeitä ravintolisien sijaan. Ja toisin kuin lääkkeet, yksikään luontaistuote ei yleensä ole välttämätön, vaikka siitä apua olisikin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 KOVAA Ravintolisää

D-vitamiini lienee tämän hetken tutkituin ravintolisä. Se on välttämätön luiden kasvulle ja terveydelle, sillä se ehkäisee osteoporoosia. D-vitamiinin puutos saattaa altistaa valtimosairauksille ja syövälle. Vastikään todettiin, että D-vitamiini vähentää munasarjasyöpää. Sen sijaan raskaudenaikaisen rintasyövän riski voi kolminkertaistua, jos D-vitamiiniarvot ovat korkeat. Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogramman ja alle 18-vuotiaille 10 mikrogramman D-vitamiinilisää vuorokaudessa läpi vuoden.

Probiootit ovat maitohappobakteereita, joilla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Säännöllisen käytön on todettu auttavan pienten lasten rota-viruksen torjunnassa ja vähentävän korvatulehduksia. Lisäksi probiootit ehkäisevät hampaiden reikiintymistä ja vähentävät plakin muodostumista. Niillä on vaikutusta myös aineenvaihduntaan, ja ne voivat auttaa painonhallinnassa.

Omega-3-rasvahapot ovat eElimistölle tärkeimpiä rasvahappoja. Kalaöljy sisältää EPA- ja DHA-nimisiä rasvahappoja. Ne saattavat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. On tutkittu, että jos on sairastanut infarktin, niin omega-3-rasvahappojen säännöllinen syönti vähentää selvästi sydämen rytmihäiriöitä ja siten äkkikuolemia. Suurina annoksina ne saattavat lievittää masentuneisuutta tai nivelkipuja. Omega-3-rasvahappoja saa luontaisesti muun muassa rasvaisesta kalasta, pähkinöistä ja kasviöljyistä. Kalaöljykapseleita suositellaan vain kalaa karttaville sepelvaltimotautipotilaille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3 PERINTEISTÄ ravintolisää

Punahattua käytetään yleisimmin vilustumissairauksien ehkäisyyn ja oireiden lievitykseen. Tutkimuksissa on todettu, että punahattuvalmisteet saattavat lyhentää nuhakuumeen kestoa. Punahattua ei pidä kuitenkaan käyttää yhtäjaksoisesi pidempään kuin kaksi viikkoa, sillä pitkäaikainen käyttö voi laskea elimistön verisolujen määrää. Tällöin vastustuskyky saattaa heiketä.

Punariisi sisältää lovastatiinia, ja näiden valmisteiden on todettu alentavan kolesterolia ja vähentävän haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Vaikutus on kuitenkin pienempi kuin statiinilääkkeillä. Punariisivalmisteita ei tule käyttää samanaikaisesti staniilääkkeiden kanssa, koska statiinien haitat, kuten lihaskivut, voivat lisääntyä.

Valeriaana on eurooppalainen lääkekasvi, suomen­kieliseltä nimeltään rohtovirmajuuri, jonka avulla hoidetaan unettomuutta ja lieviä jännitystiloja. Tutkimuksissa onkin todettu, että valeriaana saattaa lyhentää nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja parantaa unen laatua. Rohdosta on kokeiltu myös vieroitushoitona silloin, kun halutaan päästä nukahtamislääkkeistä eroon.
Valeriaana on hyvin siedetty valmiste, jolla on harvemmin haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi samaan aikaan unilääkkeiden kanssa, koska niiden vaikutus voi voimistua.

3 KIINNOSTAVAA ravintolisää

Glukosamiini on Suomessa myytävä reseptilääke, joka on tarkoitettu nivelrikon oireiden lievittämiseen. Eräät ravintolisät saattavat sisältää glukosamiinia tai sen johdoksia. Tuotteita saatetaan markkinoida ”luonnon niveltuotteina”, mutta valmisteet eivät ole sen luonnollisempia kuin vastaavat lääkkeet. Jos on nivelkipuja, glukosamiinia voi kokeilla avuksi.

Mäkikuisma on rohdoskasvi, jota käytetään erityisesti masennuksen hoitoon. On tieteellistä näyttöä siitä, että se saattaa lievittää masennusta, ja teho voi olla jopa samansuuruinen kuin masennuslääkkeillä. Vaikeaan masennukseen mäkikuismasta sen sijaan ei ole apua. Mäkikuismaa ei tule käyttää samaan aikaan masennuslääkkeiden kanssa, koska siitä voi seurata haittavaikutuksia. Mäkikuisma vähentää useiden muiden lääkkeiden, kuten diabetes- ja epilepsialääkkeiden sekä sydän- ja verisuonitautilääkkeiden tehoa. Sitä ei tule käyttää samaan aikaan myöskään hiv- tai syöpälääkkeiden kanssa. Mäkikuisma voi vähentää myös ehkäisypillereiden tehoa.

Neidonhiuspuu on yli 300 miljoonaa vuotta vanha puu, jonka lehdistä valmistettu uute saattaa vilkastuttaa raajojen verenkiertoa ja lievittää esimerkiksi katkokävelyoiretta. Neidonhiuspuu-uutetta sisältäviä valmisteita saatetaan markkinoida dementian ehkäisyyn ja hoitoon sekä muistin parantamiseen, mutta uusien tutkimustulosten mukaan valmisteet eivät paranna muistia eivätkä ehkäise dementiaa.

Lue lisää Luontaislääkkeitä flunssaan?
 

Suomessa on myynnissä noin 2 500 luontaistuotetta. Useimmat niistä katsotaan ravintolisiksi, jotka on tarkoitettu täydentämään ruokavaliota ja tasapainottamaan elintoimintoja.

Jos luontaistuote sisältää lääkekasveja, joilla on lääkkeen kaltaisia vaikutuksia, se rinnastetaan lääkkeisiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi rohdoskasvit valeriaana ja mäkikuisma.

Monien luontaistuotteiden vaikutukset tunnetaan huonosti, mutta nyrkkisääntö on se, että teho on pienempi kuin lääkkeillä, mutta myös haittavaikutukset ovat yleensä pienempiä.

Mikäli sairastaa diabetestä tai epilepsiaa, käyttää verenohennuslääkkeitä tai saa solunsalpaajahoitoja, luontaislääkkeet tulisi jättää hyllylle. Myöskään alle yksivuotialle lapsille ei kannata antaa muita kuin lääkärin suosittamia tuotteita. Pakkausselosteet kannattaa aina lukea huolella.

Jokohan kohta tulee aika, jolloin toimittajatkin oppivat että ei ole olemassa luontaislääkkeitä. On olemassa ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Molemmilla on erilainen käyttötarkoitus. Rohdosvalmisteita säädellään lääkelain puitteissa ja ravintolisiä elintarvikelainsäädännöllä. Ravintolisillä käsittääkseni hoidetaan terveyttä ja pyritään ennaltaehkäisyyn. Rohdosvalmisteilla hoidetaan pieniä ja lieviä vaivoja. Tämä tarkennus on tarpeen, jotta ymmärretään asettaa tehonäyttö oikeisiin mittoihin ja tarkastellaan tuotteita suhteutettuna niiden käyttötarkoitukseen.

  • ylös 39
  • alas 30

Probiootit eivät sovi kaikille. Pieni osa ihmisistä hyötyy niistä selvästi, enemmistölle niistä ei liene suurta haittaa, mutta joukolle ihmisiä ne ovat suorastaan vakavasti haitallisia. Näillä viimeksi mainituilla oma suoliston bakteeritasapaino on hyvä ja häiriintyy näistä ulkoisista tekijöistä.

 

Glukasamiini todettiin juuri täysin tehottomaksi isossa yhdysvaltalaistutkimuksessa.

  • ylös 31
  • alas 32
Sisältö jatkuu mainoksen alla