Yskiminen voi olla paha tapa mutta myös merkki taudista, joka vaatii hoitoa. Jos yskittäjänä on flunssavirus, parantaako pahalta maistuva yskänlääke vai suloinen hunaja oloa? Professori Matti Korppi vastaa.

1 Pari kolme flunssaa yskineen kuuluu talveen.

Totta. Ennen kouluikää lapset sairastavat 5–8 flunssaa vuodessa. Koululaisilla ja aikuisilla flunssaa on harvemmin. Yskä ei liity aivan jokaiseen flunssaan, vaikka onkin yleistä. Suurin osa flunssista sairastetaan syksyisin ja talvisin, mutta virukset liikkuvat kaikkina vuodenaikoina, myös kesällä.

2 Jotkut saavat yskän herkemmin kuin toiset.

Totta. Ainakin niillä, joilla on astma tai taipumus astman kaltaiseen reagointiin, yskivät herkemmin ja pidempään kuin muut. Myös puolustuskyky viruksia vastaan on yksilöllistä. Alttiuteen voi vaikuttaa liikkumalla, ulkoilemalla ja huolehtimalla yleiskunnosta – ja ennen kaikkea välttämällä tupakointia.

3 Ruokailun jälkeen yskittää, koska syöminen ja juominen saa liman liikkeelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarua. Tällainen vaikutelma saattaa tulla, kun syö maustettuja ruokia tai juo flunssaisena lämmintä mehua. Juomisesta on syytä huolehtia flunssan aikana, mutta se ei varsinaisesti hoida yskää.

4 Tulehdus poskionteloissa voi yskittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osin totta. Yskä etenkin yöllä on yksi poskiontelotulehduksen oireista, mutta vain murto-osalla yskäisistä on poskiontelotulehdus. Limakalvojen turvotus poskionteloissa, kuten kaikkialla nenässä, kuuluu flunssaan ja paranee itsestään. Lääkärin tutkimusta tarvitaan vasta, jos limainen nuha ja yskä ovat jatkuneet yli kaksi viikkoa.

5 Köhimisestä voi tulla tapa.

Totta. Joillakin ihmisillä on tapayskä, he kakovat kurkkua ilman selvää syytä. Usein taustalla on elämäntilanne ja siihen liittyvät jännitteet. Jos kurkun kakomista käyttää tehosteena, joko tahattomasti tai tahallaan, puhutaan leikkimielisesti virkayskästä. Sitä ei ole yöllä nukkuessa.

6 Tupakkayskään auttaa vain tupakoinnin lopetus.

Totta. Tupakoinnin lopetus kannattaa aina, vaikka olisi polttanut pitkään. Tupakkayskä ei oikeastaan poikkea muusta yskästä, se voi olla joko ärsytysyskää tai limaista yskää. Tupakansavu aiheuttaa limakalvovaurioita ja lisääntynyttä limaneritystä, ja yskä jatkuu yleensä kestää niin kauan kuin tupakointi jatkuu.

7 Pitkään jatkunut yskä voi olla astman ensi oire.

Osin totta. Jos on yskää ilman raskasta hengitystä, hengityksen vinkumista tai rasitusta, kyseessä ei todennäköisesti ole astma. Jos yskä jatkuu yli 6–8 viikkoa, tarvitaan lääkärin tutkimus, jossa astma otetaan huomioon yhtenä vaihtoehtona.

8 Paha yskä voi rikkoa kylkiluita.

Tarua. Yskä sinänsä ei ole vaarallista, ainoastaan kiusallista. Haitat tulevat esimerkiksi siitä, että ei saa nukutuksi tarpeeksi tai ei pysty harrastamaan liikuntaa ja ulkoilua.

9 Yskä paranee itsestään parissa viikossa.

Totta. Yskä paranee lähes aina kahdessa viikossa, mutta pienellä osalla potilaista se jatkuu pidempään. Jos yskä ei parane 6–8 viikossa, tarvitaan lääkärin tutkimusta.

10 Yskänlääkkeet ovat lapsille vaarallisia ja tehottomia.

Osin totta. Yskänlääkkeet ovat lapsille tehottomia, mutta eivät suositelluilla annoksilla sentään vaarallisia. Vaarat liittyvät liian suuriin annoksiin ja yskänlääkkeiden väärinkäyttöön päihteenä.

Yskänlääkkeet vaikuttavat aivosoluihin. Ne saattavat aiheuttaa suositelluillakin annoksilla aivo-oireita, kuten levottomuutta tai unettomuutta.

11 Aikuisille löytyy hyviä yskänlääkkeitä.

Tarua. Yskänlääkkeiden tehoa ei ole osoitettu aikuisilla eikä lapsilla. Vanhan sanonnan mukaan yskänlääkkeen pitää olla nestemäistä ja maistua pahalle. Tästä voimakkaasta mausta ja hajusta tulee helposti kuvitelma siitä, että oireet vähenisivät.

12 Hunajalusikallinen ennen nukkumaan menoa helpottaa.

Osin totta. Yskänlääketutkimuksissa on käytetty hunajaa lumehoitona ja todettu, että se tehoaa paremmin yskään kuin tutkitut yskänlääkkeet. Hunajan teho perustuu sen suureen sokeripitoisuuteen. Myös hunajan teho on huono, eikä sitä voida suositella lääkkeeksi.

13 Runsas juominen irrottaa limaa.

Tarua. Vaikka runsas juominen ei irrota limaa, normaalista juomisesta ja nesteiden nauttimisesta on huolehdittava flunssan aikana. Koska sairaana ruokahalu on usein huono, voi juomista saada myös tarpeellisia kaloreita.

14 Yskitty lima kannattaa sylkeä pois.

Tarua. Liman voi sylkeä pois tai niellä, sillä ei ole merkitystä. Aikuinen nielee litran verran nenänielun eritteitä vuorokaudessa, yleensä tiedostamattaan.

15 Sängyn pääpuolen kohottaminen helpottaa yskäistä.

Tarua. Pystyasennossa yskää on vähemmän kuin pitkällään, mutta sängyn pääpuolen nostaminen vaikuttaa niin vähän, että sillä ei ole merkitystä.

Huoneen lämpötilan olisi hyvä olla 20 astetta tai vähemmän eikä sisäilma saisi olla liian kuivaa. Mitään erityistä tuulettelua tavanomaisen hyvän ilmanvaihdon lisäksi ei tarvita, eikä yskää voi hoitaa menemällä ulos värjöttelemään.

Lue lisää flunssan hoidosta.

Mikäs ihmeen professeri tämä on, kun ei tiedä yhtikäs mitään. Lähes koko juttu ihan potaskaa. Kyllä ihmisillä on oikeasti tullut murtumia kylkiluuhun kovan yskän seurauksena. Ilmeisesti professori on ollut vain nenä kirjassa, eikä käytännön työssä näkemässä ihmisiä.

Toiseksi kaikki muutkin keinot auttavat yskään: runsas juominen (kostuttaa limakalvoja ja pitää liman juoksevampana ja näin helpommin yskittävissä), ikkuna auki kannattaa todellakin nukkua niinkuin minä nyt kurkunpääntulehduksessa, ja kylmä toimii yleisestikin ensiapuna jos on turvotusta kurkussa tai astmakohtaus tai mitä vain, niin ikkuna auki tai ulos. Myös höyry esim. suihkussa voi auttaa, toisilla ei.

Se ettei syöminen tai juominen saa limaa irtoamaan on myös höpöjuttuja. Minulla usein lähtee limaa irtoamaan nimenomaan kuuman juoman ansiosta. Ja se ei ole mitään sattumaa.

Pääpuolen kohoasento todella auttaa. Siihen ei yksi tai kaksia tyynyä pelkän niskan alla riitä. Sängynpäätyä kannattaa nostaa esim. kirjoin tai laittaa patjan tai petauspatjan alle isoja tyynyjä useampia, niin että yläkroppa tosiaan nousee eikä pelkkä pää. Tämä vähentää kurkun limakalvoturvostusta jne.

Yskänlääkkeestäkin olen eri mieltä. Kunnon yskänlääke esim. cocillana on auttanut minua ja perheenjäseniäni (se onkin kolmiolääke ja rauhoittaa keskushermoston kautta). Apteekin käsikauppalääkkeistä en tiedä ovatko humpuukia.

 

 

 

 

 

 

  • ylös 117
  • alas 40

Kokemuksesta voin sanoa että yskäisenä olen saanut apua yöyskään toisen tyynyn laittamisesta pään alle, siis pää korkeammalle nukkuessa!

  • ylös 64
  • alas 41
Sisältö jatkuu mainoksen alla