Yskiminen voi olla paha tapa mutta myös merkki taudista, joka vaatii hoitoa. Jos yskittäjänä on flunssavirus, parantaako pahalta maistuva yskänlääke vai suloinen hunaja oloa? Professori Matti Korppi vastaa.

1 Pari kolme flunssaa yskineen kuuluu talveen.

Totta. Ennen kouluikää lapset sairastavat 5–8 flunssaa vuodessa. Koululaisilla ja aikuisilla flunssaa on harvemmin. Yskä ei liity aivan jokaiseen flunssaan, vaikka onkin yleistä. Suurin osa flunssista sairastetaan syksyisin ja talvisin, mutta virukset liikkuvat kaikkina vuodenaikoina, myös kesällä.

2 Jotkut saavat yskän herkemmin kuin toiset.

Totta. Ainakin niillä, joilla on astma tai taipumus astman kaltaiseen reagointiin, yskivät herkemmin ja pidempään kuin muut. Myös puolustuskyky viruksia vastaan on yksilöllistä. Alttiuteen voi vaikuttaa liikkumalla, ulkoilemalla ja huolehtimalla yleiskunnosta – ja ennen kaikkea välttämällä tupakointia.

3 Ruokailun jälkeen yskittää, koska syöminen ja juominen saa liman liikkeelle.

Tarua. Tällainen vaikutelma saattaa tulla, kun syö maustettuja ruokia tai juo flunssaisena lämmintä mehua. Juomisesta on syytä huolehtia flunssan aikana, mutta se ei varsinaisesti hoida yskää.

4 Tulehdus poskionteloissa voi yskittää.

Osin totta. Yskä etenkin yöllä on yksi poskiontelotulehduksen oireista, mutta vain murto-osalla yskäisistä on poskiontelotulehdus. Limakalvojen turvotus poskionteloissa, kuten kaikkialla nenässä, kuuluu flunssaan ja paranee itsestään. Lääkärin tutkimusta tarvitaan vasta, jos limainen nuha ja yskä ovat jatkuneet yli kaksi viikkoa.

5 Köhimisestä voi tulla tapa.

Totta. Joillakin ihmisillä on tapayskä, he kakovat kurkkua ilman selvää syytä. Usein taustalla on elämäntilanne ja siihen liittyvät jännitteet. Jos kurkun kakomista käyttää tehosteena, joko tahattomasti tai tahallaan, puhutaan leikkimielisesti virkayskästä. Sitä ei ole yöllä nukkuessa.

6 Tupakkayskään auttaa vain tupakoinnin lopetus.

Totta. Tupakoinnin lopetus kannattaa aina, vaikka olisi polttanut pitkään. Tupakkayskä ei oikeastaan poikkea muusta yskästä, se voi olla joko ärsytysyskää tai limaista yskää. Tupakansavu aiheuttaa limakalvovaurioita ja lisääntynyttä limaneritystä, ja yskä jatkuu yleensä kestää niin kauan kuin tupakointi jatkuu.

7 Pitkään jatkunut yskä voi olla astman ensi oire.

Osin totta. Jos on yskää ilman raskasta hengitystä, hengityksen vinkumista tai rasitusta, kyseessä ei todennäköisesti ole astma. Jos yskä jatkuu yli 6–8 viikkoa, tarvitaan lääkärin tutkimus, jossa astma otetaan huomioon yhtenä vaihtoehtona.

8 Paha yskä voi rikkoa kylkiluita.

Tarua. Yskä sinänsä ei ole vaarallista, ainoastaan kiusallista. Haitat tulevat esimerkiksi siitä, että ei saa nukutuksi tarpeeksi tai ei pysty harrastamaan liikuntaa ja ulkoilua.

9 Yskä paranee itsestään parissa viikossa.

Totta. Yskä paranee lähes aina kahdessa viikossa, mutta pienellä osalla potilaista se jatkuu pidempään. Jos yskä ei parane 6–8 viikossa, tarvitaan lääkärin tutkimusta.

10 Yskänlääkkeet ovat lapsille vaarallisia ja tehottomia.

Osin totta. Yskänlääkkeet ovat lapsille tehottomia, mutta eivät suositelluilla annoksilla sentään vaarallisia. Vaarat liittyvät liian suuriin annoksiin ja yskänlääkkeiden väärinkäyttöön päihteenä.

Yskänlääkkeet vaikuttavat aivosoluihin. Ne saattavat aiheuttaa suositelluillakin annoksilla aivo-oireita, kuten levottomuutta tai unettomuutta.

11 Aikuisille löytyy hyviä yskänlääkkeitä.

Tarua. Yskänlääkkeiden tehoa ei ole osoitettu aikuisilla eikä lapsilla. Vanhan sanonnan mukaan yskänlääkkeen pitää olla nestemäistä ja maistua pahalle. Tästä voimakkaasta mausta ja hajusta tulee helposti kuvitelma siitä, että oireet vähenisivät.

12 Hunajalusikallinen ennen nukkumaan menoa helpottaa.

Osin totta. Yskänlääketutkimuksissa on käytetty hunajaa lumehoitona ja todettu, että se tehoaa paremmin yskään kuin tutkitut yskänlääkkeet. Hunajan teho perustuu sen suureen sokeripitoisuuteen. Myös hunajan teho on huono, eikä sitä voida suositella lääkkeeksi.

13 Runsas juominen irrottaa limaa.

Tarua. Vaikka runsas juominen ei irrota limaa, normaalista juomisesta ja nesteiden nauttimisesta on huolehdittava flunssan aikana. Koska sairaana ruokahalu on usein huono, voi juomista saada myös tarpeellisia kaloreita.

14 Yskitty lima kannattaa sylkeä pois.

Tarua. Liman voi sylkeä pois tai niellä, sillä ei ole merkitystä. Aikuinen nielee litran verran nenänielun eritteitä vuorokaudessa, yleensä tiedostamattaan.

15 Sängyn pääpuolen kohottaminen helpottaa yskäistä.

Tarua. Pystyasennossa yskää on vähemmän kuin pitkällään, mutta sängyn pääpuolen nostaminen vaikuttaa niin vähän, että sillä ei ole merkitystä.

Huoneen lämpötilan olisi hyvä olla 20 astetta tai vähemmän eikä sisäilma saisi olla liian kuivaa. Mitään erityistä tuulettelua tavanomaisen hyvän ilmanvaihdon lisäksi ei tarvita, eikä yskää voi hoitaa menemällä ulos värjöttelemään.

Lue lisää flunssan hoidosta.

Vierailija

Totta ja tarua yskästä

Mikäs ihmeen professeri tämä on, kun ei tiedä yhtikäs mitään. Lähes koko juttu ihan potaskaa. Kyllä ihmisillä on oikeasti tullut murtumia kylkiluuhun kovan yskän seurauksena. Ilmeisesti professori on ollut vain nenä kirjassa, eikä käytännön työssä näkemässä ihmisiä. Toiseksi kaikki muutkin keinot auttavat yskään: runsas juominen (kostuttaa limakalvoja ja pitää liman juoksevampana ja näin helpommin yskittävissä), ikkuna auki kannattaa todellakin nukkua niinkuin minä nyt kurkunpääntulehduksessa,...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.