sydänkohtaus, sepelvaltaimotauti, rytmihäiriö, sydämen vajaatoiminta
Kuva Shutterstock

Pistos tai muljahdus ei viittaa sydänvaivaan, mutta rintakehää puristava kipu voi kertoa sepelvaltimotaudista. Näin opit erottamaan harmittomat pistelyt vakavista sydänoireista, joiden takia on lähdettävä lääkäriin saman tien.

Rintaan pistää, sydän tuntuu muljahtelevan paikoillaan. Tunne on epämiellyttävä. Onko sydämessäni vikaa?

–Luultavasti ei, varsinkaan jos kivulla ei ole mitään yhteyttä fyysiseen rasitukseen, Meilahden sairaalan sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Marit Granér kertoo.

Jotkut ovat herkempiä tuntemaan pistoja tai muljahteluja. Pistävä tunne rinnassa on harvoin oire mistään sairaudesta. Muljahtelu voi liittyä sydämen vaarattomiin lisälyönteihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää Kun sydämen syke sekoilee

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihminen ei normaalisti tunne sydämensä sykettä. Kun jännittää, rasittaa itseään tai on stressaantunut, pulssi kiihtyy. Silloin sydämenlyöntinsä tuntee selkeämmin. Toiset myös aistivat pienetkin muljahtelut tai rytmin muutokset keskimääräistä paremmin, varsinkin maatessaan vasemmalla kyljellään.

Kun rintakipu on pistävää tai terävää ja sen voi selvästi paikallistaa, ei oire mitä luultavimmin liity sepelvaltimotautiin. Ylävartalolla tuntuva pistävä kipu voi puolestaan liittyä johonkin lihasvaivaan tai vaikkapa rintalastaa tukevan ruston tulehtumiseen. Toistuvat rintakivut voivat olla myös oireita ruoansulatuskanavan vaivoista tai liittyä paniikkihäiriöön.

Turhaan ei kannata tutkia

Marit Granérin mukaan jo jotakin sydäntautia sairastavat potilaat osaavat hyvin kuunnella sydäntään. Jos taas ihmisellä ei ole aiemmin ollut sydänoireita, hänen on hyvin vaikea tietää, johtuuko kipu sydämestä.

Huolestuttava kipu, jota ei ole aiemmin tuntenut, kannattaa kyllä tutkia.

–Tyypillinen sepelvaltimotaudista johtuva rasitusrintakipu on ehkä hyvä oppia tunnistamaan, Granér sanoo.

Ja tietysti se, milloin itselle tai jonkun toisen puolesta on tilattava ambulanssi.

Marit Granérin mielestä ei ole mitään syytä käydä tutkituttamassa sydäntään vain varmuuden vuoksi, jos oireita ei ole. Ei, vaikka suvussa olisikin sydänsairauksia.

Lue lisää Mistä johtuu rintakipu rasituksessa?

Kipu säteilee leukaan ja käteen

Rintakehää puristaa, kuin sen ympärillä olisi kireä vanne. Kipu säteilee leukaperiin ja vasempaan käsivarteen. Oireet alkavat kävellessä tai vaikka portaita kavutessa, pyöräillessä tai lenkillä, ja ne pahenevat rasituksen aikana.

– Hyvin tyypillinen sydänoire, Marit Granér kertoo.

Tämäntyyppinen kipu johtuu jonkin sepelvaltimohaaran tukoksesta sydämessä, jolloin sydänlihas ei saa riittävästi verta ja happea.

Kun pysähtyy, kipu helpottaa yleensä muutamassa minuutissa. Se kuitenkin toistuu samanlaisena, kun taas lähtee liikkeelle.

Jos kyseessä on sydäninfarkti, kipu ei välttämättä helpota ollenkaan.

Joskus kylmä sää tai tuhti ateria voivat laukaista rintakipukohtauksen. Myös vaikkapa jännittäminen urheilutapahtumaa seuratessa, repivä riita tai se, että on vähällä jäädä auton alle, voi aiheuttaa kohtaukseen johtavan tunnekuohun.

Rasitusrintakipu on sepelvaltimotaudin tyypillisin oire. Tavallisesti kipuun liittyy myös ahdistava ja puristava tuntemus rintalastassa. Joskus tulee pelkkä pusertava tunne ilman varsinaista kipua.

–Jos potilaalla on jo todettu sepelvaltimotauti, nitron ottaminen heti rintakivun alettua helpottaa kohtausta, Granér sanoo.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat Suomessa yleisin kuolinsyy ja merkittävä työkyvyttömyyden aiheuttaja. Vaikka kuolleisuus sepelvaltimotautiin vähenee, potilaiden määrä lisääntyy, koska ihmiset elävät pidempään.

Kouristava kipu ei hellitä

Rintaa kouristaa. Kipu ei hellitä, vaikka kuinka yrittäisi levätä. Nyt pitää mennä sairaalaan. Jos tulee vielä äkillinen hengenahdistus tai tajuttomuus, on tosi kyseessä ja ambulanssi pitää tilata äkkiä. Omalla autolla tai taksilla ei kannata lähteä, vaikka olisi tajuissaankin.

Hyvin voimakas rintakipu, joka jatkuu ainakin parikymmentä minuuttia eikä helpotu lepäämällä tai nitrolla, on selkeä merkki sydäninfarktista.

Kun potilas on vakavan käynnissä olevan sydäninfarktin kourissa, hänen ihonsa on viileä mutta hikinen. Marit Granérin mukaan potilas on usein myös huonovointinen ja hänen rintaansa ahdistaa tai kouristaa. Sydäninfarktissa valtimosuonen seinämään on syntynyt repeämä, jonka seurauksena valtimo tukkeutuu.

Osa sydänlihaksesta jää ilman verta. Kohtaus voi kestää joitakin tunteja, tai tilanne voi johtaa äkkikuolemaan. Sydäninfarktin saaneista noin joka neljäs kuolee ensimmäiseen kohtaukseensa.

Jos ihminen haukkoo henkeään, hänen ihonsa on viileä ja hän yskii vaahtoa, on kyseessä sydänperäinen sokkitila. Tämä sydämen pumppaushäiriö voi tulla sydäninfarktin yhteydessä. Sokin seurauksena elimistö ei saa riittävästi happea.

Hengenvaarallista on myös repivä kipu, joka säteilee selkään ja rintakehän etupuolelle koko ajan paikkaa vaihdellen. Tällöin aortta eli päävaltimo on repeytynyt. Potilas on kylmänhikinen, ja äkkikuolema on hyvin lähellä. Hänet pitää saada leikkaussaliin välittömästi.

Lue lisää Sepelvaltimotautikohtauksesta

Jatkuvaa jomotusta rinnassa

Jomottava ja jatkuva rintakipu, joka tuntuu aloillaan ollessakin, voi Granérin mukaan olla joissakin tapauksissa oire sydänpussin tai sydänlihaksen tulehduksesta. Varsinkin, jos oiretta on edeltänyt kuumeinen tulehdustauti. Sydänlihastulehdusta esiintyy tavallisimmin nuorilla ihmisillä, ei niinkään vanhuksilla.

Rintakipu, johon liikkuminen ei vaikuta, johtuu todennäköisemmin keuhkopussintulehduksesta tai muuhun keuhkoihin liittyvästä vaivasta. Kipu, joka jatkuu samanlaisena useita päiviä, ei luultavimmin johdu sydämestä.

Jalat turpoavat ja väsyttää

Hengenahdistus, jalkojen turpoaminen ja voimakas väsyminen ovat selkeitä sydämen vajaatoiminnan oireita. Myös paino yleensä nousee. Sydämen vajaatoiminnassa sydänlihas ei jaksa pumpata riittävästi verta ja nestettä kertyy keuhkoihin ja muualle elimistöön. Vajaatoiminnan taustalla on yleensä jokin muu sydänsairaus, kuten sepelvaltimotauti, synnynnäinen sydänvika, läppävika, sydänlihastulehdus tai sydänlihaksen rappeuma. Myös krooninen verenpainetauti voi johtaa sydämen vajaatoimintaan.

Hankala sydämen vajaatoiminta voi pahimmillaan johtaa äkilliseen hengenahdistuskohtaukseen ja tajunnan hämärtymiseen. Hengenahdistus voi olla myös oire sydämen läppäviasta, mutta silloin kyse on jo vaikeasta taudista. Yleensä lievä läppävika ei oireile.

Tavallisin, hoitoa vaativa läppävika on sydämen vasemman kammion ja päävaltimon välissä sijaitsevan aorttaläpän ahtauma, joka vaikeuttaa veren virtausta vasemmasta kammiosta päävaltimoon. Läppävika johtaa sydämen pumppaustehon heikkenemiseen, ja pahimmillaan siitä seuraa sydämen vajaatoiminta.

Lue lisää Löytyykö sydämen vajaatoiminta?

Ylimääräisiä tykytyksiä

Sydämen ylimääräiset tykytykset ovat merkki rytmihäiriöstä. Jos tajunta hämärtyy rytmihäiriöiden yhteydessä, kannattaa hakeutua lääkäriin. Kyse voi silloin olla vakavasta häiriöstä. Tajuttomuuskohtaus yhdistyneenä sydämen tykytyksiin on jo selvä merkki huolestuttavasta sydämen rytmihäiriöstä.

Rytmihäiriöissä sydämen sähköinen toiminta muuttuu niin, että sydän lyö liian tiheästi tai liian hitaasti ja usein epäsäännöllisesti. Yleisin niistä on eteisvärinä eli flimmeri, joka aiheuttaa edellisten oireiden lisäksi myös väsymystä, hengästymistä ja joskus rintakipua. Joskus eteisvärinä tuntuu vain välillä, jonka jälkeen rytmi on pitkäänkin normaali. Vakavin rytmihäiriö on kammiovärinä, joka johtaa sydämenpysähdykseen.

Oireiden perusteella on vaikea päätellä mistä rytmihäiriöstä on kyse, ja joskus sydämen epäsäännöllinen rytmi huomataan lääkärissä sattumalta ilman sen kummempia ennakko-oireita. Rytmihäiriöt voivat olla myös täysin vaarattomia, mutta toistuvat rytmihäiriöt kannattaa aina tutkituttaa.

Lue lisää Näin sydämen rytmihäiriö selviää

 

olen 15v. ja sydäntäni pistää välillä kun hengitän. Onko asia vakava vai johtuuko se kylmästä säästä,k un alkaa olla syksy? 

Vastailkaa kiitos :)

  • ylös 338
  • alas 355

olen 14v lievää kipua rinnassa ja sydämmen lyönnit ovat tuntuneet vahvemmin jo yli viikon. Mitä teen? On kesäloma ja olen mökillä joten täytyykö lähteä kotiin käymään lääkärillä, kun ei tämä nyt akuutiksi luettavaa ole vai?

  • ylös 252
  • alas 265
Sisältö jatkuu mainoksen alla