Jakkarasta lisää pituutta! Lapsen kasvukäyrää on tärkeää seurata erilaisten sairauksien tai allergioiden poissulkemiseksi. Kasvukäyrä on jokaisella lapsella yksilöllinen, eikä sitä kannata verrata edes sisarusten välillä. Kuva: iStockphoto
Jakkarasta lisää pituutta! Lapsen kasvukäyrää on tärkeää seurata erilaisten sairauksien tai allergioiden poissulkemiseksi. Kasvukäyrä on jokaisella lapsella yksilöllinen, eikä sitä kannata verrata edes sisarusten välillä. Kuva: iStockphoto

Jos lapsi kasvaa reilusti pituutta mutta paino laahaa perässä, pitääkö siitä huolestua? Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa.

Miksi lapsen kasvua seurataan neuvolassa niin tarkasti?

”Kasvukäyrä antaa tärkeää tietoa siitä, kasvaako lapsi ikäänsä nähden riittävästi ja sopusuhtaisesti.

Käyrässä on niin kutsuttu 0-käyrä, johon lapsen pituutta ja painoa verrataan. Ei ole kuitenkaan tarkoitus, että lapsi kasvaisi tämän käyrän mukaisesti, vaan että lapsen kasvu olisi sopusuhtaista, ja että kasvua ylipäänsä tapahtuu.

”Nykylapset ovat aiempaa pidempiä ja painavampia.” 

Kasvukäyrät uudistettiin kokonaan vuosien 2010 ja 2011 aikana. Tämä johtui siitä, että edelliset kasvukäyrät olivat 1970-luvulta, jolloin lasten keskipituus oli matalampi. Elintason noustessa lapset saavat parempaa ja monipuolisempaa ravintoa, jonka ansiosta lasten terveellinen keskipaino sekä keskipituus on noussut, eivätkä vanhat keskiarvot enää päde nykylapsiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvukäyriä seuraamalla voidaan saada seulottua pois erilaisia sairauksia. Esimerkiksi allergiat tai keliakia voivat näkyä kasvukäyrällä laihtumisena, tai kilpirauhaseen liittyvät ongelmat painon nousuna.” 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Milloin vanhemman kannattaa olla huolissaan lapsensa kasvukäyrästä?

”Käyrässä skaalataan lapsen pituus ja paino -2 ja +2 -käyrän välille. -2 tarkoittaa hoikkaa ja lyhyttä lasta, +2 taas isompikokoista lasta. 

Aina lapsen kasvukäyrästä puhuttaessa pitää katsoa käyrän sopusuhtaisuutta. Lapsi voi kasvaa esimerkiksi pituuden ja painon suhteen tasaisesti +1 -käyrän tuntumassa, ja se on erittäin hyvä. Sama juttu pätee miinuskäyrälle.

”Jos kasvukäyrästä pitää olla huolissaan, se näkyy lapsesta jo päällepäin.”

Lapsesta usein näkee, jos kasvukäyrästä pitää olla huolissaan. Jos lapsen pituus on +1 -käyrällä, mutta paino on koko ajan selvästi alle keskikäyrän, niin silloin lapsi on liian hoikka pituuteensa nähden. 

Jos kasvukäyrässä on isoja heittoja tai notkahduksia kahdella perättäisellä neuvolakäynnillä, voi olla hyvä käydä juttelemassa lääkärin kanssa. Tosin esimerkiksi leikki-ikäisillä on tyypillistä, että kun oman tahdon osoitus on kovimmillaan, voi lapsi ajoittain kieltäytyä syömästä. Tällöin painoa ei luonnollisestikaan tule, mutta koska syy siihen on selvillä, ei asiasta tarvitse huolestua.

Vauvoilla taas tiheän imun kaudet voivat hetkellisesti lisätä painoa. Yleensä se kuitenkin tasoittuu muutamassa kuukaudessa, ja pituuskäyrä pääsee painon kanssa samalle viivalle.”

Pitkät vanhemmat, pitkät lapset?

”Vanhempien geenit vaikuttavat luonnollisesti lapsen kokoon. Jotkut ihmiset ovat jo syntyessään ’isoluisia’ ja jotkut taas sirompia. 

Jos lapsen vanhemmat ovat eripituisia ja heillä on erilainen ruumiinrakenne, lapsi voi periä kumman tahansa geenit. Tämä tarkoittaa sitä, että saman perheen lapsista ei välttämättä tule yhtä pitkiä, vaan vaihtelua pituudessa ja ruumiinrakenteessa voi olla.

”Omien lasten kasvukäyriä ei kannata verrata toisiinsa.” 

Yhdellä perheen lapsella voi myös olla esimerkiksi allergioita tai vatsavaivoja, ja näiden vuoksi hänen kasvukäyränsä on erilainen.

Omien lastensa kasvukäyriä ei kannata missään nimessä verrata toisiinsa. Kunhan lapset kasvavat tasaisesti kukin omalla käyrällään, niin se on hyvä.”

Pitääkö lapsen kasvaa keskikäyrällä ollakseen hyvinvoiva?

”Ei todellakaan! Jos kaikki lapset kasvaisivat keskikäyrällä, kasvukäyriä ei edes tarvittaisi.

On olemassa ronskimman kokoisia lapsia ja sirompia lapsia. Juuri tämän takia kasvukäyrässä on skaalaus: kaikkien lasten ei todellakaan ole missään vaiheessa ajateltu sijoittuvan nollakäyrälle.

Kaikista tärkeintä on katsoa pituuden ja painon suhdetta toisiinsa, ja sitä, että nämä molemmat käyrät ovat nousussa. Kyllä lasta ulkoisesti tarkastellessa huomaa, jos hän on ylipainoinen tai aliravittu.”

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla