Hyvin se sujuu! Lasista tai mukista juominen onnistuu alle vuoden ikäiseltäkin, kun hän vain saa harjoitella sitä. Kuva: iStockphoto
Hyvin se sujuu! Lasista tai mukista juominen onnistuu alle vuoden ikäiseltäkin, kun hän vain saa harjoitella sitä. Kuva: iStockphoto

Opeta vauvasi juomaan isojen ihmisten tavoin. Myös pillimuki on hyvä vaihtoehto.

1. Pieni suu, pieni muki

Kun vauva alkaa opetella juomaan muutenkin kuin rinnasta tai tuttipullosta, hän voi siirtyä heti tavalliseen mukiin. Mukissa on hyvä olla pieni suuaukko, onhan vauvan suukin pieni. Suuresta lasista juodessaan hänestä voi tuntua samalta kuin aikuisesta tuntuisi juoda ämpäristä. Esimerkiksi snapsilasi tai lääkemitta ovat juuri sopivia pieneen käteen ja suuhun. Toinen vaihtoehto on joustava muovimuki, jonka suuaukkoa voi puristaa kasaan vauvan suuhun sopivaksi.

2. Tai kokeillaanko pilliä?

Pillimuki on hyvä vaihtoehto tavalliselle mukille tai lasille. Vauva oppii kyllä imemisen, kun hän saa harjoitella. Tässä aikuinen voi auttaa: pienet ruiskaisut pillistä vauvan suuhun auttavat häntä ymmärtämään, mistä juoma tulee. Vauva innostuu, kun hän oppii uutta – siitä kannattaa iloita yhdessä!

3. Nokkamukista ei kannata tehdä tapaa

Jos harjoitteluvaiheen sotkua on vaikea kestää, eikä vauva tunnu hoksaavan pillimukia, voi nokkamuki olla paikallaan. Sitä ei kuitenkaan kannata käyttää pitkään, sillä nokkamukista juovan vauvan nielemistaidot eivät välttämättä kehity normaalisti. Nokkamukista vauva juo samalla tavalla kuin rinnasta: hän työntää kieltään eteen etuhampaitaan vasten. Pillillä tai lasista juodessaan vauva nielee kuten aikuinenkin ja painaa samalla kielensä ylös tiukasti kitalakea vasten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Puhe pääsee kehittymään

Kaikille lapsille nokkamuki ei aiheuta mitään pulmaa. Haittaa siitä voi olla lapselle, jolla on hiukan kireä kielijänne, isot kitarisat tai alentunutta lihasjännitystä kasvojen seudulla. Näitä asioita ei välttämättä huomaa arjessa millään tavalla. Jos lapsella on joitakin näistä ominaisuuksista ja hän lisäksi juo pitkään nokkamukista, se altistaa avopurennalle, joka taas voi aiheuttaa pulmia ruuan haukkaamisessa sekä leukanivelessä. Lisänä ovat pulmat puheessa: jos lapsi ei osaa niellä aikuisten tapaan, on hänen vaikeampi oppia l-, r- ja s-äänteitä oikein. Siksi puheterapeutit suosittelevat jättämään nokkamukin kokonaan pois viimeistään yli vuoden ikäisiltä lapsilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntija: Puheterepeutti Katja Koski, Äännekoulu.fi.

Vauva 4/2018

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla