Helppo alkupala valmistuu rapeista bataattilastuista, joita dippaillaan raikkaaseen jogurttikastikkeeseen.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Hauska alkupala: bataattilastut ja hernedippi

Ainekset

1
bataatti (400 –500g)
2
rkl
öljyä
1/2
tl
suolaa
Hernedippi
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6 %)
1
rkl
limetinmehua
1/4
tl
suolaa
1
rkl
pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Kuori ja leikkaa bataatti ohuiksi lanteiksi kulhoon. Tämä onnistuu parhaiten joko mandoliinilla tai raastinraudan viipaleterällä. Mittaa kulhoon öljy ja suola ja sekoita.

  2. Levitä bataattilastut leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista uunissa noin 50–60 minuuttia. Mitä ohuempia lastut ovat, sen nopeammin ne kypsyvät ja rapeutuvat. Tarjoa joko lämpiminä tai kylminä.

  3. Paahda pinjansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla parin minuutin ajan. Mittaa hernedipin ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja anna käydä tasaiseksi.

  4. Ripottele pinjansiemenet hernedipin pinnalle ennen tarjoamista.

Yhdessä annoksessa: energiaa 205 kcal, hiilihydraatteja 24 g, rasvaa 9 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 5 g, kuitua 4,5 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.

Mehevä keitto on mahtava lämmittäjä viileällä säällä. Anna hautua rauhassa ja nauti hyvän leivän kanssa.

Annoksia
4
Valmistusaika
1h 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herkullisen hyvää ja helppoa: hartaudella hautunut juureskeitto

Ainekset

300
g
porkkanaa
1 iso (250 g)
palsternakka
pala (n.300 g)
lanttua
1
pieni purjo
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
7
dl
vettä
3
dl
laagerolutta
2
kasvisliemikuutioota
1
tl
sokeria tai hunajaa
1
tl
kuivattua oregaanoa
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
dl
punaisia kuivattuja linssejä
Pistou-kastike
2
rkl
vihreää pestoa
2
rkl
vettä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja lanttu. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti, poista kanta ja viipaloi.
  2. Kuumenna öljy uunin kestävässä kattilassa. Lisää tomaattipyree, juurekset ja purjo. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää joukkoon vesi ja olut.
  3. Murustele joukkoon kasvisliemikuutiot. Mausta sokerilla, oreganolla ja rosmariinilla. Kiehauta kuumaksi.
  4. Hauduta keittoa 175-asteisessa uunissa 1 tunti. Huuhtele linssit lävikössä ja lisää joukkoon. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  5. Sekoita pesto, öljy ja vesi kulhossa. Valuta pistou-kastiketta keittoannoksen päälle. Tarjoile lisäksi tuoretta maalaisleipää.

Yhdessä annoksessa: energiaa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 13 g (tyydyttynyt > 2 g), proteiinia 9 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Moussakamainen kasvisvuoka muhii uunissa vaikka pitkän sunnuntaiulkoilun ajan.
Moussakamainen kasvisvuoka muhii uunissa vaikka pitkän sunnuntaiulkoilun ajan.

Herkullinen kasvisvuoka saa ihanaa kermaista makua vähärasvaisesta tuorejuustosta.

Annoksia
4
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mahtavan makuinen ja kevyt kasvismoussaka

Ainekset

400
g
juuriselleriä
300
g
bataattia
300
g
palsternakkaa
2
tlk (à 400 g)
yrteillä maustettua tomaattimurskaa
1
dl
vettä
1
tl
suolaa
200
g
valkosipulituorejuustoa (10 %)
1
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori juuriselleri, bataatti ja palsternakka. Viipaloi juurekset ohuiksi.
  2. Sekoita kulhossa tomaattimurskat, vesi ja suola (huuhtele tölkki, niin saat kaiken murskan talteen.)
  3. Lado juuresviipaleita, tomaattimurskaa ja tuorejuustoa nokareina kerroksittain uunivuokaan (2 l).
  4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 1 h 15 min, kunnes kasvikset tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä. Ripottele kypsennyksen puolessa välissä
    pinnalle juustoraastetta. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Yhdessä annoksessa: energiaa 340 kcal, hiilihydraatteja 39 g, rasvaa 12 g (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 13 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Maapähkinä korostaa palsternakan pähkinäisiä makuja ja antaa pihveihin kuitua ja pehmeitä rasvoja.
Maapähkinä korostaa palsternakan pähkinäisiä makuja ja antaa pihveihin kuitua ja pehmeitä rasvoja.

Syyssadosta tehdyt pihvit kypsyvät nopeasti ja ovat herkullisen mehukkaita. 

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
35
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pähkinäiset juurespihvit ovat syksyn ykkösruoka

Ainekset

1
iso peruna
250
g
punajuurta
250
g
palsternakkaa
2 (150 g)
porkkanaa
1
dl
kuorittuja maapähkinöitä
2
rkl
sitruunanmehua
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
2
rkl
vehnäjauhoja
Yrttikastike
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esim. basilikaa, persiljaa, minttua
dl
maustamatonta jogurttia
1
rkl
hunajaa
ripaus
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori peruna, punajuuret, palsternakka ja porkkanat. Rouhi maapähkinät. Raasta juurekset raastimen karkealla terällä. Yhteensä raastetta tulisi olla noin litra.
  2. Sekoita kulhossa juuresraaste, pähkinärouhe, sitruunanmehu, suola, kananmunat ja vehnäjauhot.
  3. Nostele leivinpaperin päälle pellille nokareita juurespihvitaikinaa. Tasoita pinta. Taikinasta tulee noin 12 pihviä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
  4. Valmista kastike. Hienonna yrtit ja sekoita yhdessä jogurtin ja hunajan kanssa. Mausta suolalla. Tarjoile pihvien kanssa.

Yhdessä annoksessa: 240 kcal, hiilihydraatteja 22 g, rasvaa 11 g (tyydyttynyt > 2 g) proteiinia 10 g kuitua 7 g

Kommentit (1)

Elisa

Nämä ei pysyneet yhtään koossa. Missä vika?

Raisa Laine Kuvat Lasse Lecklin
Parmesaanin sijaan annos viimeistellään paahdetuilla, rouhituilla pähkinöillä.
Parmesaanin sijaan annos viimeistellään paahdetuilla, rouhituilla pähkinöillä.
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Klassikon kasvisversio: maukas vegebolognese

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulikynttä
1
punainen chilipalko
3
porkkanaa
½
selleri
1
rkl
öljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
1
prk
kuorittuja tomaatteja
2
dl
valkoviiniä
2
dl
kasvislientä
1
laakerinlehti
½
suolaa
ripaus
mustapippuria
1
rkl
hunajaa
2
timjaminoksaa
1
pkt (250 g)
härkäpapuvalmistetta (Härkis Original)
Lisäksi
3/4
dl
saksanpähkinöitä
300
g
täysjyväpastaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja chili. Kuori porkkana ja selleri. Raasta karkeaksi raasteeksi. Paista kasviksia öljyssä paistokasarissa 5 minuuttia.
  2. Lisää tomaattipyree ja jatka paistamista vielä hetki.
  3. Lisää kuoritut tomaatit liemineen. Murskaa tomaatteja kevyesti pannulla esim. puuhaarukalla. Lisää kaikki loput aineet Härkistä lukuun ottamatta. Anna kastikkeen hautua kannen alla noin puoli tuntia.
  4. Keitä pasta kypsäksi suoalla maustetussa vedessä. Pastan kypsyessä paahda saksanpähkinöitä kuivalla, kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan. Anna jäähtyä ja rouhi veitsellä pienemmiksi.
  5. Lisää Härkis kastikkeeseen ja kuumenna kastike vielä kertaalleen. Annostele pastaa ja kastiketta lautasille ja ripottele päälle saksanpähkinärouhetta.

Yhdessä annoksessa: energiaa 560 kcal, hiilihydraatteja 58 g, rasvaa 15 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 18 g, kuitua 12 g, suolaa 0,8 %.

Kommentit (0)