Helppo alkupala valmistuu rapeista bataattilastuista, joita dippaillaan raikkaaseen jogurttikastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Hauska alkupala: bataattilastut ja hernedippi

Ainekset

1
bataatti (400 –500g)
2
rkl
öljyä
1/2
tl
suolaa
Hernedippi
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6 %)
1
rkl
limetinmehua
1/4
tl
suolaa
1
rkl
pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Kuori ja leikkaa bataatti ohuiksi lanteiksi kulhoon. Tämä onnistuu parhaiten joko mandoliinilla tai raastinraudan viipaleterällä. Mittaa kulhoon öljy ja suola ja sekoita.

  2. Levitä bataattilastut leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista uunissa noin 50–60 minuuttia. Mitä ohuempia lastut ovat, sen nopeammin ne kypsyvät ja rapeutuvat. Tarjoa joko lämpiminä tai kylminä.

  3. Paahda pinjansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla parin minuutin ajan. Mittaa hernedipin ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja anna käydä tasaiseksi.

  4. Ripottele pinjansiemenet hernedipin pinnalle ennen tarjoamista.

Yhdessä annoksessa: energiaa 205 kcal, hiilihydraatteja 24 g, rasvaa 9 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 5 g, kuitua 4,5 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaalista tehty salaatti on taatusti kevyttä, mutta lämpimänä se sopii syötäväksi myös keskellä talvea. Yhdessä annoksessa on vain 280 kaloria. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min.
Vaikeustaso
Helppo

Vaihteeksi lämmintä salaattia: talvikaalisalaatti

Ainekset

500
g
valkokaalia
300
g
parsakaalia
1
porkkana
200
g
pala lanttua
1/2
purjo
2
rkl
öljyä
1
dl
kvinoaa
1/2
tl
suolaa
Maustekastike
3
rkl
soijaa
2
rkl
limetinmehua
2
rkl
makeaa chilikastiketta
Päälle
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esim. korianteria tai kirveliä
Lisäksi
1
prk (200 g)
rasvatonta raejuustoa

Työvaiheet

  • Huuhtele valkokaali, poista kanta, leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Huuhtele ja viipaloi parsakaali. Kuori porkkana ja lanttu. Suikaloi kuorimaveitsellä. Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja viipaloi.
  • Kuumenna öljy isossa paistokasarissa tai vokkipannussa. Lisää kasvikset ja kvinoa. Paista sekoitellen 10 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt notkeaksi. Mausta suolalla.
  • Sekoita maustekastikkeen aineet keskenään ja kaada kasvisten joukkoon. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Sekoita joukkoon hienonnetut yrtit. Tarjoile lämpimän salaatin kanssa raejuustoa.

Yhdessä annoksessa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 9 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 18 g, kuitua 10 g, suolaa 0,8 %.

Kommentit (0)

Juurespihvit ovat kevyitä, mutta valkopapujen ansiosta myös proteiinipitoisia. Rahkakastikkeen kanssa tarjoiltuna yhdessä pihviannoksessa on 20 grammaa proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min.
Vaikeustaso
Helppo

Kevyttä mutta proteiinipitoista: juures-papupihvit ja sitruunainen rahkakastike

Ainekset

400
g
porkkanoita
1
(350 g)
palsternakka
2
naurista
1
prk (380 g)
kypsiä valkoisia papuja
2
kananmunaa
3
rkl
maissitärkkelysjauhoja
1
tl
suolaa
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
raastettua sitruunankuorta
Rahkakastike
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1/2
sitruunan mehu ja raastettu kuori
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
hienonnettua timjamia tai rosmariinia
1
tl
hunajaa
1
tl
l suolaa

Työvaiheet

  • Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja nauris raastimen karkealla terällä. Kasvisraastetta tulisi olla 1 litra. Puristele juuresraaste tiheäreikäisessä siivilässä, kunnes se on mahdollisimman kuivaa. 
  • Huuhtele pavut siivilässä. Soseuta pavut ja kananmunat kulhossa sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon juuresraasteet ja mausteet.
  • Muotoile pihvejä leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.
  • Valmista kastike. Sekoita kulhossa rahka, hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu, murskattu valkosipulinkynsi, timjami, hunaja ja suola. Tarjoile kasvispihvien kanssa.

Yhdessä annoksessa: 315 kcal, hiilihydraatteja 39 g, rasvaa 4 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 20 g, kuitua 17 g, suolaa 0,3 %.

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
 Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Helppo

Onko joulun alkupala vielä mietinnässä? Kokeile raikkaan makuista puolukkagraavattua siikaa

Ainekset

300–350
g
siikafileetä (n. 1 filee)
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
sokeria
dl
pakastepuolukoita kohmeisina
Lisäksi
Ohutta näkkileipää
Puolukoita jäisinä
Versoja, esim. rucolaa

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileestä mahdolliset ruodot pois ja laita filee nahkapuoli alaspäin isolle levinpaperin palalle. Ripottele merisuola ja sokeri fileelle.
  2. Murskaa kohmeiset puolukat haarukalla karkeaksi soseeksi ja levitä sose tasaiseksi kerrokseksi fileen päälle. Taittele kala leivinpaperiin paketiksi ja kääri paketti tiiviisti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Pyyhi siikafileestä mausteet pois. Leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet näkkileipäpalojen päälle ja koristele jäisillä puolukoilla ja versoilla.

Kommentit (0)

Raisa Laine
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: Mikko Hannula

Mehevä kakku on kevyt ja hurmaavan raikas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Upea, kevyt hedelmä-rahkakakku sopii täydellisesti kevään juhlapöytiin

Ainekset

150
g
täysjyväkeksejä (esim. Digestive)
50
g
margariinia (rasvaa 60 %)
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
rahkaa (laktoositon)
2
rkl
sokeria
2
rkl
lemon curd -tahnaa
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
2
rkl
appelsiinimehua
Koristeluun
1
mango
12
viinirypälettä
1
nektariini tai 2 luumua
1
dl
karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit esim. kaulimella pakastuspussissa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Sekoita kulhossa rahka, sokeri ja lemon curd. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Kuumenna appelsiinimehu.

3. Puristele liivatelehdet huolellisesti vedestä ja liuota lehdet appelsiininmehuun. Sekoita liivate-appelsiinimehuseos ohuena nauhana rahkaan. Nostele vaahdotettu kauravispi kakkutäytteeseen. Lusikoi täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

4. Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku vadille ja koristele hedelmillä ja marjoilla.

Yhdessä annoksessa: 210 kcal, hiilihydraatteja 18 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %

 

Kommentit (0)