Raisa Laine Kuva Päivi Ristell
Puolukasta ja valkuaisista syntyy nopeasti raikas jälkiruoka johon rapsakka crumble antaa kivaa suutuntumaa.
Puolukasta ja valkuaisista syntyy nopeasti raikas jälkiruoka johon rapsakka crumble antaa kivaa suutuntumaa.

Puolukkamousse on upean raikas ja kevyt päätös joulukauden illalliselle. Kauracrumble antaa mukavaa purutuntumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Ihanan raikas, kevyt jälkiruoka: puolukkamousse ja kauracrumble

Ainekset

200
g
pakastepuolukoita
3
valkuaista
1/2
dl
tomusokeria
Crumble
1/2
dl
kuorellisia manteleita
1
dl
kaurahiutaleita (gluteeniton)
1
rkl
öljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Aloita crumblesta. Rouhi manteleita veitsellä pienemmiksi. Paahda niitä ja kaurahiutaleita kuumalla, kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoitellen, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Laske lämpöä ja lisää pannulle loput ainekset. Jatka paistamista sekoitellen vielä noin 5 minuuttia niin, että crumble rapeutuu.

  2. Laita kohmeiset puolukat, kaksi valkuaista ja tomusokeri tehosekoittimeen. Anna käydä, kunnes seos on hieman kuohkeutunut.

  3. Vatkaa yksi valkuainen kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella ja sekoita vaahto kevyesti käännellen puolukka-valkuaisseokseen. Jaa mousse jälkiruokakulhoihin ja ripottele crumblea pinnalle. Tarjoa heti.

Yhdessä annoksessa: energiaa 210 kcal, hiilihydraatteja 26 g, rasvaa 7,5 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 7 g, kuitua 3,5 g, suolaa < 0,1 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Suvi Rüster
Suklaahuntu ja kauden marjat viimeistelevät pavlovan.
Suklaahuntu ja kauden marjat viimeistelevät pavlovan.

Kevyt ja ihanan raikas pavlova tarjoillaan marjojen ja gluteenittoman kauravaniljavaahdon kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
Valmistusaika 20 min + kypsennys 1,5 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marjainen suklaapavlova on kevään ykkösherkku

Ainekset

4
kananmunaa
2,5
dl
sokeria
1
tl
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunanmehua
3
rkl
kaakaojauhetta
1
rkl
maissitärkkelys- tai perunatärkkelysjauhoja
50
g
tummaa suklaata
Täyte
2,5
dl
vaahtoutuvaa kauravaniljakastiketta (gluteeniton)
1
tl
vaniljasokeria
5
dl
kauden marjoja ja paloiteltuja hedelmiä

Työvaiheet

Lämmitä uuni 125-asteeseen. Piirrä leivinpaperin päälle lyijykynällä halkaisijaltaan noin 20 cm kokoinen ympyrä ruokalautasta apuna käyttäen. Aseta leivinpaperi uunipellin päälle.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tilkka omenaviinietikkaa.

Sekoita kaakaojauhe ja maissitärkkelys keskenään ja nostele munavaahdon joukkoon. Nostele taikina leivinpaperin päälle ympyrän muotoon. Nosta marenkivaahtoa reunoilta hieman koholle, niin että pohjasta tulee hieman kulhomainen.

Kypsennä pohjaa 125-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Anna jäähtyä. Sulata tumma suklaa mikrossa tai kattilassa ja valuta suklaa marenkipohjan päälle rennosti.

Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Nostele vaahtoa pohjan päälle. Nostele päälle kauden marjoja ja hedelmiä. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
 Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Helppo

Onko joulun alkupala vielä mietinnässä? Kokeile raikkaan makuista puolukkagraavattua siikaa

Ainekset

300–350
g
siikafileetä (n. 1 filee)
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
sokeria
dl
pakastepuolukoita kohmeisina
Lisäksi
Ohutta näkkileipää
Puolukoita jäisinä
Versoja, esim. rucolaa

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileestä mahdolliset ruodot pois ja laita filee nahkapuoli alaspäin isolle levinpaperin palalle. Ripottele merisuola ja sokeri fileelle.
  2. Murskaa kohmeiset puolukat haarukalla karkeaksi soseeksi ja levitä sose tasaiseksi kerrokseksi fileen päälle. Taittele kala leivinpaperiin paketiksi ja kääri paketti tiiviisti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Pyyhi siikafileestä mausteet pois. Leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet näkkileipäpalojen päälle ja koristele jäisillä puolukoilla ja versoilla.

Kommentit (0)

Raisa Laine
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: Mikko Hannula

Mehevä kakku on kevyt ja hurmaavan raikas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Upea, kevyt hedelmä-rahkakakku sopii täydellisesti kevään juhlapöytiin

Ainekset

150
g
täysjyväkeksejä (esim. Digestive)
50
g
margariinia (rasvaa 60 %)
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
rahkaa (laktoositon)
2
rkl
sokeria
2
rkl
lemon curd -tahnaa
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
2
rkl
appelsiinimehua
Koristeluun
1
mango
12
viinirypälettä
1
nektariini tai 2 luumua
1
dl
karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit esim. kaulimella pakastuspussissa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Sekoita kulhossa rahka, sokeri ja lemon curd. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Kuumenna appelsiinimehu.

3. Puristele liivatelehdet huolellisesti vedestä ja liuota lehdet appelsiininmehuun. Sekoita liivate-appelsiinimehuseos ohuena nauhana rahkaan. Nostele vaahdotettu kauravispi kakkutäytteeseen. Lusikoi täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

4. Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku vadille ja koristele hedelmillä ja marjoilla.

Yhdessä annoksessa: 210 kcal, hiilihydraatteja 18 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %

 

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.

Erinomainen tarjottava alkupalana tai vaikkapa joululeivän päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lintupatee saa seurakseen puolukkasiirappia

Ainekset

1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
pieni sipuli
1
pkt/300g
broilerinmaksaa sulatettuna
400
g
broilerinjauhelihaa
1
kananmuna
1
dl
ruokakermaa (rasvaa 10 %)
1
viipale
maalaisleipää
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
rakuunaa
1
tl
currya
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Lisäksi
paistamiseen margariinia
Puolukkasiirappi
2
dl
puolukoita
½
dl
sokeria
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja paista muutama minuutti tilkassa margariinia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Mittaa tehosekoittimeen broilerinmaksat ja -jauheliha, muna, ruokakerma, leipäviipale, mausteet ja hieman jäähtynyt sipulisilppu. Anna käydä tasaiseksi.
  3. Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka niin, että leivinpaperi ulottuu reilusti vuoan reunojen yli. Kaada pateemassa vuokaan ja taita leivinpaperin reunat vuoan päälle. Kypsennä vesihauteessa n. 1½ tuntia. Anna pateen jäähtyä kylmäksi vuoassaan.
  4. Mittaa puolukkasiirapin aineet kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Siivilöi ja jäähdytä kylmäksi.

Yhdessä annoksessa 130 kcal, hiilihydraatteja 11 g, rasvaa 3,5 g, (tyydyttynyt > 0,7 g), proteiinia 15 g, kuitua 1,5 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)