Raisa Laine Kuva Päivi Ristell
Puolukasta ja valkuaisista syntyy nopeasti raikas jälkiruoka johon rapsakka crumble antaa kivaa suutuntumaa.
Puolukasta ja valkuaisista syntyy nopeasti raikas jälkiruoka johon rapsakka crumble antaa kivaa suutuntumaa.

Puolukkamousse on upean raikas ja kevyt päätös illalliselle. Kauracrumble antaa mukavaa purutuntumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Ihanan raikas, kevyt jälkiruoka: puolukkamousse ja kauracrumble

Ainekset

200
g
pakastepuolukoita
3
valkuaista
1/2
dl
tomusokeria
Crumble
1/2
dl
kuorellisia manteleita
1
dl
kaurahiutaleita (gluteeniton)
1
rkl
öljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Aloita crumblesta. Rouhi manteleita veitsellä pienemmiksi. Paahda niitä ja kaurahiutaleita kuumalla, kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoitellen, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Laske lämpöä ja lisää pannulle loput ainekset. Jatka paistamista sekoitellen vielä noin 5 minuuttia niin, että crumble rapeutuu.

  2. Laita kohmeiset puolukat, kaksi valkuaista ja tomusokeri tehosekoittimeen. Anna käydä, kunnes seos on hieman kuohkeutunut.

  3. Vatkaa yksi valkuainen kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella ja sekoita vaahto kevyesti käännellen puolukka-valkuaisseokseen. Jaa mousse jälkiruokakulhoihin ja ripottele crumblea pinnalle. Tarjoa heti.

Yhdessä annoksessa: energiaa 210 kcal, hiilihydraatteja 26 g, rasvaa 7,5 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 7 g, kuitua 3,5 g, suolaa < 0,1 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Raisa Laine
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: Mikko Hannula

Mehevä kakku on kevyt ja hurmaavan raikas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Upea, kevyt hedelmä-rahkakakku sopii täydellisesti kevään juhlapöytiin

Ainekset

150
g
täysjyväkeksejä (esim. Digestive)
50
g
margariinia (rasvaa 60 %)
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
rahkaa (laktoositon)
2
rkl
sokeria
2
rkl
lemon curd -tahnaa
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
2
rkl
appelsiinimehua
Koristeluun
1
mango
12
viinirypälettä
1
nektariini tai 2 luumua
1
dl
karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit esim. kaulimella pakastuspussissa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Sekoita kulhossa rahka, sokeri ja lemon curd. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Kuumenna appelsiinimehu.

3. Puristele liivatelehdet huolellisesti vedestä ja liuota lehdet appelsiininmehuun. Sekoita liivate-appelsiinimehuseos ohuena nauhana rahkaan. Nostele vaahdotettu kauravispi kakkutäytteeseen. Lusikoi täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

4. Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku vadille ja koristele hedelmillä ja marjoilla.

Yhdessä annoksessa: 210 kcal, hiilihydraatteja 18 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %

 

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.

Erinomainen tarjottava alkupalana tai vaikkapa joululeivän päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lintupatee saa seurakseen puolukkasiirappia

Ainekset

1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
pieni sipuli
1
pkt/300g
broilerinmaksaa sulatettuna
400
g
broilerinjauhelihaa
1
kananmuna
1
dl
ruokakermaa (rasvaa 10 %)
1
viipale
maalaisleipää
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
rakuunaa
1
tl
currya
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Lisäksi
paistamiseen margariinia
Puolukkasiirappi
2
dl
puolukoita
½
dl
sokeria
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja paista muutama minuutti tilkassa margariinia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Mittaa tehosekoittimeen broilerinmaksat ja -jauheliha, muna, ruokakerma, leipäviipale, mausteet ja hieman jäähtynyt sipulisilppu. Anna käydä tasaiseksi.
  3. Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka niin, että leivinpaperi ulottuu reilusti vuoan reunojen yli. Kaada pateemassa vuokaan ja taita leivinpaperin reunat vuoan päälle. Kypsennä vesihauteessa n. 1½ tuntia. Anna pateen jäähtyä kylmäksi vuoassaan.
  4. Mittaa puolukkasiirapin aineet kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Siivilöi ja jäähdytä kylmäksi.

Yhdessä annoksessa 130 kcal, hiilihydraatteja 11 g, rasvaa 3,5 g, (tyydyttynyt > 0,7 g), proteiinia 15 g, kuitua 1,5 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Marenkipohjan voi tehdä jo muutama päivä ennen tarjoamista ja säilyttää ilmavasti kuivassa paikassa huoneenlämmössä.
Marenkipohjan voi tehdä jo muutama päivä ennen tarjoamista ja säilyttää ilmavasti kuivassa paikassa huoneenlämmössä.

Pavlova on suussa sulavan hyvä ja helppo jälkiruoka. Täytteessä on vain vähän sokeria, joten lopputulos ei ole liian makea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + kypsennys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raikas ja kevyt vadelmapavlova on täydellinen jälkiruoka

Ainekset

4
valkuaista
2
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
tl
maissintärkkelystä
1
tl
omenaviinietikkaa
Täyte
1
dl
kuohukermaa
3
dl
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6 %)
3
dl
vadelmia sulatettuina
2
rkl
sokeria
Koristeluun
kuivattuja vadelmia (esim. Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista noin 2–3 min, kunnes vaahto on kauniin kiiltävää. Yhdistä vaniljasokeri ja maissintärkkelys ja sekoita vaahtoon yhdessä etikan kanssa.
  2. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Ota marenkivaahdosta kahdella ruokalusikalla lumipallon kokoisia kasoja uunipellille. Paina lusikalla keskelle kolot täytteelle. Kypsennä uunissa noin 1 h.
  3. Valmista täyte. Vaahdota kerma. Sekoita jogurttiin vadelmat ja sokeri. Säästä muutama vadelma koristeeksi. Kääntele kermavaahto jogurtin joukkoon. Täytä pavlovat juuri ennen tarjoilua ja koristele vadelmilla sekä kuivatulla vadelmarouheella.

Vinkki! Voit valmistaa myös yhden ison pavlovan. Muotoile se keskeltä matalammaksi ja reunoilta korkeammaksi. Paistoaika on noin 1½ tuntia.

Yhdessä annosessa: 195 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 5 g, (tyydyttynyt > 0,3 g), proteiinia 3 g, kuitua 1 g, suolaa 0 %

Kommentit (0)

Valmista lisukkeeksi herkulliset palsternakat, jotka saavat maukkaan viimeistelyn hunaja-öljykastikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lisuke juhlapöytään: hasselbackan palsternakat

Ainekset

2
palsternakkaa
2
rkl
hunajaa
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
viipale
maalaisleipää (esim. Maalahden limppua)
muutama
oksa
timjamia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja halkaise palsternakat pitkittäin.

  2. Aseta ne leikkuupinta alaspäin ja viillä poikittain ohuita viiltoja lähes pohjaan saakka, kuten hasselbackan perunoita valmistettaessa.

  3. Laita palsternakat uunivuokaan ja lisää vuoan pohjalle tilkka vettä. Peitä foliolla. Esikypsennä uunissa puoli tuntia.

  4. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Sekoita kulhossa hunaja, öljy ja mausteet. Raasta leipäviipale. Sivele esikypsennetyt palsternakat hunaja-öljyseoksella ja ripottele leipämurut pinnalle. Jatka kypsennystä toiset 30 minuuttia tai kunnes palsternakat ovat pehmeitä. Viimeistele tuoreella timjamilla.

Yhdessä annoksessa: energiaa 110 kcal, hiilihydraatteja 13 g, rasvaa 7 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 1 g, kuitua 3 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)