Raisa Laine Kuva Päivi Ristell
Puolukasta ja valkuaisista syntyy nopeasti raikas jälkiruoka johon rapsakka crumble antaa kivaa suutuntumaa.
Puolukasta ja valkuaisista syntyy nopeasti raikas jälkiruoka johon rapsakka crumble antaa kivaa suutuntumaa.

Puolukkamousse on upean raikas ja kevyt päätös joulukauden illalliselle. Kauracrumble antaa mukavaa purutuntumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Ihanan raikas, kevyt jälkiruoka: puolukkamousse ja kauracrumble

Ainekset

200
g
pakastepuolukoita
3
valkuaista
1/2
dl
tomusokeria
Crumble
1/2
dl
kuorellisia manteleita
1
dl
kaurahiutaleita (gluteeniton)
1
rkl
öljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Aloita crumblesta. Rouhi manteleita veitsellä pienemmiksi. Paahda niitä ja kaurahiutaleita kuumalla, kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoitellen, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Laske lämpöä ja lisää pannulle loput ainekset. Jatka paistamista sekoitellen vielä noin 5 minuuttia niin, että crumble rapeutuu.

  2. Laita kohmeiset puolukat, kaksi valkuaista ja tomusokeri tehosekoittimeen. Anna käydä, kunnes seos on hieman kuohkeutunut.

  3. Vatkaa yksi valkuainen kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella ja sekoita vaahto kevyesti käännellen puolukka-valkuaisseokseen. Jaa mousse jälkiruokakulhoihin ja ripottele crumblea pinnalle. Tarjoa heti.

Yhdessä annoksessa: energiaa 210 kcal, hiilihydraatteja 26 g, rasvaa 7,5 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 7 g, kuitua 3,5 g, suolaa < 0,1 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mehevistä vadelmista ja chiansiemenistä syntyy herkku, jossa ei ole nimeksikään kovaa rasvaa, mutta joka vie kielen mennessään. Vegaanisen jälkkärin saat, kun korvaat rahkan esimerkiksi Alpro greek style plain -tuotteella ja hunajan vaahterasiirapilla.    

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + jääkaapissa 4 h
Vaikeustaso
Helppo

Superterveellinen ja helppo herkku: chia-vadelmarahka

Ainekset

1
dl
chiansiemeniä
4
dl
mantelimaitoa (makeuttamaton)
1
rkl
tyrnijauhetta
¼
tl
vaniljajauhetta (esim. Urtekram)
2
tl
hunajaa
Vadelmarahka
3
dl
kotimaisia vadelmia sulatettuina
4
dl
maitorahkaa
2
tl
hunajaa
Lisäksi
1
dl
jäisiä kotimaisia vadelmia
(2
rkl
vadelmarouhetta)

Työvaiheet

1. Sekoita kaikki chiavanukkaan aineet kulossa ja anna turvota kylmässä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.

2. Sekoita vadelmat, rahka ja hunaja kulhossa. Lusikoi 2–3 osaa vadelmarahkasta kulhojen pohjalle ja jaa chiavanukas rahkan päälle. Lusikoi loppu rahka chiavanukkaan päälle. Ripottele valmiiden rahka-annosten pinnalle jäisiä vadelmia tai pakastekuivattua vadelmarouhetta.

 

Annoksessa: 175 kcal, hiilihydraatteja 12 g, rasvaa 5 g (tyydyttynyt alle 0,1 g), proteiinia 14 g,

kuitua 2 g, suolaa alle 0,1 %.

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Marenkipohjan voi tehdä jo muutama päivä ennen tarjoamista ja säilyttää ilmavasti kuivassa paikassa huoneenlämmössä.
Marenkipohjan voi tehdä jo muutama päivä ennen tarjoamista ja säilyttää ilmavasti kuivassa paikassa huoneenlämmössä.

Pavlova on suussa sulavan hyvä ja helppo jälkiruoka. Voit paistaa marengit jo edellisenä päivänä ja täyttää vasta aattona. Täytteessä on kerman lisäksi kreikkalaista jogurttia, joten lopputulos on sopivan kevyt. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + kypsennys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Onko joulun jälkiruoka vielä hakusessa? Raikas vadelmapavlova kruunaa aattoillan juhla-aterian

Ainekset

4
valkuaista
2
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
tl
maissintärkkelystä
1
tl
omenaviinietikkaa
Täyte
1
dl
kuohukermaa
3
dl
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6 %)
3
dl
vadelmia sulatettuina
2
rkl
sokeria
Koristeluun
kuivattuja vadelmia (esim. Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista noin 2–3 min, kunnes vaahto on kauniin kiiltävää. Yhdistä vaniljasokeri ja maissintärkkelys ja sekoita vaahtoon yhdessä etikan kanssa.
  2. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Ota marenkivaahdosta kahdella ruokalusikalla lumipallon kokoisia kasoja uunipellille. Paina lusikalla keskelle kolot täytteelle. Kypsennä uunissa noin 1 h.
  3. Valmista täyte. Vaahdota kerma. Sekoita jogurttiin vadelmat ja sokeri. Säästä muutama vadelma koristeeksi. Kääntele kermavaahto jogurtin joukkoon. Täytä pavlovat juuri ennen tarjoilua ja koristele vadelmilla sekä kuivatulla vadelmarouheella.

Vinkki! Voit valmistaa myös yhden ison pavlovan. Muotoile se keskeltä matalammaksi ja reunoilta korkeammaksi. Paistoaika on noin 1½ tuntia.

Yhdessä annosessa: 195 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 5 g, (tyydyttynyt > 0,3 g), proteiinia 3 g, kuitua 1 g, suolaa 0 %

Kommentit (2)

Vierailija

Todella rasittavaa, että reseptin päälle ponnastaa Hyvä terveys-mainos, jota ei saa popistettua, eikä reseptiä pysty tulostamaan. Seurauksena on se, että varsinainen sivusto on käyttäjän kannalta käyttökelvoton, koska ponnahdusikkuna jäätyy ruudulle.

Vierailija

Todella rasittavaa, että reseptin päälle ponnastaa Hyvä terveys-mainos, jota ei saa popistettua, eikä reseptiä pysty tulostamaan. Seurauksena on se, että varsinainen sivusto on käyttäjän kannalta käyttökelvoton, koska ponnahdusikkuna jäätyy ruudulle.

Suvi Rüster
Suklaahuntu ja kauden marjat viimeistelevät pavlovan.
Suklaahuntu ja kauden marjat viimeistelevät pavlovan.

Kevyt ja ihanan raikas pavlova tarjoillaan marjojen ja gluteenittoman kauravaniljavaahdon kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
Valmistusaika 20 min + kypsennys 1,5 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marjainen suklaapavlova on kevään ykkösherkku

Ainekset

4
kananmunaa
2,5
dl
sokeria
1
tl
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunanmehua
3
rkl
kaakaojauhetta
1
rkl
maissitärkkelys- tai perunatärkkelysjauhoja
50
g
tummaa suklaata
Täyte
2,5
dl
vaahtoutuvaa kauravaniljakastiketta (gluteeniton)
1
tl
vaniljasokeria
5
dl
kauden marjoja ja paloiteltuja hedelmiä

Työvaiheet

Lämmitä uuni 125-asteeseen. Piirrä leivinpaperin päälle lyijykynällä halkaisijaltaan noin 20 cm kokoinen ympyrä ruokalautasta apuna käyttäen. Aseta leivinpaperi uunipellin päälle.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tilkka omenaviinietikkaa.

Sekoita kaakaojauhe ja maissitärkkelys keskenään ja nostele munavaahdon joukkoon. Nostele taikina leivinpaperin päälle ympyrän muotoon. Nosta marenkivaahtoa reunoilta hieman koholle, niin että pohjasta tulee hieman kulhomainen.

Kypsennä pohjaa 125-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Anna jäähtyä. Sulata tumma suklaa mikrossa tai kattilassa ja valuta suklaa marenkipohjan päälle rennosti.

Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Nostele vaahtoa pohjan päälle. Nostele päälle kauden marjoja ja hedelmiä. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
 Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Helppo

Onko joulun alkupala vielä mietinnässä? Kokeile raikkaan makuista puolukkagraavattua siikaa

Ainekset

300–350
g
siikafileetä (n. 1 filee)
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
sokeria
dl
pakastepuolukoita kohmeisina
Lisäksi
Ohutta näkkileipää
Puolukoita jäisinä
Versoja, esim. rucolaa

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileestä mahdolliset ruodot pois ja laita filee nahkapuoli alaspäin isolle levinpaperin palalle. Ripottele merisuola ja sokeri fileelle.
  2. Murskaa kohmeiset puolukat haarukalla karkeaksi soseeksi ja levitä sose tasaiseksi kerrokseksi fileen päälle. Taittele kala leivinpaperiin paketiksi ja kääri paketti tiiviisti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Pyyhi siikafileestä mausteet pois. Leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet näkkileipäpalojen päälle ja koristele jäisillä puolukoilla ja versoilla.

Kommentit (0)