Raisa Laine Kuva Päivi Ristell
Etikkalohi on kaunis tarjottava juhlapöydässä.
Etikkalohi on kaunis tarjottava juhlapöydässä.

Lohi maustuu ja kypsyy kuuman etikkaliemen ansiosta, jolloin suolaa tarvitaan vähemmän kuin vaikkapa perinteisen graavilohen valmistuksessa 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Etikkalohesta saat upean joulupöydän alkupalan

Ainekset

300
g
ruodotonta kirjolohifileetä
1
fenkoli
1
punasipuli
Etikkaliemi
21/2
dl
vettä
3/4
dl
väkiviinietikkaa
11/2
tl
suolaa
1/2
dl
sokeria
2
cm
pala piparjuurta viipaloituna
3
kokonaista valkopippuria
5
kokonaista rosepippuria
1
laakerinlehti
lisäksi
1
dl
tuoreita yrttejä, esim. tilliä, ruohosipulia, kirveliä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohi noin puolen sentin viipaleiksi matalareunaiseen vuokaan. Leikkaa fenkoli ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi.

  2. Kiehauta liemen aineet kattilassa. Kaada kiehuva liemi lohipalojen päälle. Lisää fenkoli- ja punasipuliviipaleet kalan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja anna kalan tekeytyä kylmässä yön yli.

  3. Nostele kalapalat, fenkolit ja punasipulit liemestä tarjoiluvadille. Hienonna tuoreita yrttejä vadin pinnalle.

Yhdessä annoksessa: energiaa 170 kcal, hiilihydraatteja 13 g, rasvaa 7 g (tyydyttynyt 1 g), proteiinia 13 g, kuitua 1 g, suolaa 0,9 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fileestä kalaruoka valmistuu helposti ja nopeasti. Syömällä lohta tai muuta rasvaista kalaa vähennät verisuonitukosten riskiä ja hoidat kolesterolia.     

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min.
Vaikeustaso
Helppo

Uunipaahdettuja kasviksia ja lohta – ja rutkasti terveellisiä omegakolmosia

Ainekset

3
paprikaa
1
munakoiso
500
g
munakoisoa
1
rkl
öljyä
½ tl + ½ tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
600
g
ruodotonta kirjolohifileetä
Kastike
¼
kurkkua
2
rkl
limetin mehua
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
tilliä hienonnettuna
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  • Leikkaa paprikat ja munakoisot suupalan kokoisiksi kulhoon. Puolita isoimmat ruusukaalit ja lisää kulhoon. Mittaa joukkoon öljy, ½ tl suolaa ja mustapippuria, ja sekoita hyvin.
  • Leikkaa lohi neljäksi annospalaksi uunipellille. Mausta lohipalat ½ tl suolalla. Levitä kasvikset lohen ympärille. Kypsennä lohikasvispeltiä 175 asteessa 15–20 minuuttia lohipalojen paksuudesta riippuen.
  • Mittaa kaikki kastikkeen aineet sauvasekoittimen kulhoon, kurkku muutamana palana, ja anna käydä tasaiseksi.
  • Lusikoi kastiketta valmiin ruoan pinnalle tai tarjoa erikseen.

 

Annoksessa: 420 kcal, hiilihydraatteja 9 g, rasvaa 25 g (tyydyttynyttä 2 g), proteiinia 35 g, kuitua 8 g,
suolaa 0,6 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen

Kun paistat vähärasvaista  kuhaa nyytissä kasvisten kanssa, sen rakenne pysyy mehevänä ja kala maustuu kasviksista irtoavasta paistoliemestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min.
Vaikeustaso
Helppo

Kevyet ja maukkaat sitruunaiset kuha-kasvisnyytit

Ainekset

400
g
kuha- tai ahvenfileitä
1
tl
suolaa
1 (400)
g
kiinankaali
2
varsiselleriä
2
raitajuurta tai naurista
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
puolikas sitruuna
2
rkl
öljyä
1/2
dl
hienonnettua tilliä

Työvaiheet

  • Poista kuhafileistä mahdolliset ruodot, leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Ripottele fileille ½ tl suolaa.
  • Huuhtele kiinankaali ja leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi. Huuhtele varsiselleri ja viipaloi. Kuori raitajuuret (tai nauriit ) ja viipaloi. Huuhtele kirsikkatomaatit. Huuhtele sitruuna ja lohko se.
  • Aseta kasviksia ja kalapaloja folioarkeille. Purista päälle sitruunanlohkoista mehua, lisää puristetut lohkot folioarkille. Ripottele päälle loput suolasta. Valuta päälle öljyä. Lisää hienonnettu tilli. Sulje folionyytit ja nosta uunipellille. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

Yhdessä annoksessa 205 kcal, hiilihydraatteja 7 g, rasvaa 8 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 18 g, kuitua 4 g.

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
 Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Helppo

Onko joulun alkupala vielä mietinnässä? Kokeile raikkaan makuista puolukkagraavattua siikaa

Ainekset

300–350
g
siikafileetä (n. 1 filee)
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
sokeria
dl
pakastepuolukoita kohmeisina
Lisäksi
Ohutta näkkileipää
Puolukoita jäisinä
Versoja, esim. rucolaa

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileestä mahdolliset ruodot pois ja laita filee nahkapuoli alaspäin isolle levinpaperin palalle. Ripottele merisuola ja sokeri fileelle.
  2. Murskaa kohmeiset puolukat haarukalla karkeaksi soseeksi ja levitä sose tasaiseksi kerrokseksi fileen päälle. Taittele kala leivinpaperiin paketiksi ja kääri paketti tiiviisti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Pyyhi siikafileestä mausteet pois. Leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet näkkileipäpalojen päälle ja koristele jäisillä puolukoilla ja versoilla.

Kommentit (0)

Raisa Laine
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: Mikko Hannula

Mehevä kakku on kevyt ja hurmaavan raikas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Upea, kevyt hedelmä-rahkakakku sopii täydellisesti kevään juhlapöytiin

Ainekset

150
g
täysjyväkeksejä (esim. Digestive)
50
g
margariinia (rasvaa 60 %)
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
rahkaa (laktoositon)
2
rkl
sokeria
2
rkl
lemon curd -tahnaa
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
2
rkl
appelsiinimehua
Koristeluun
1
mango
12
viinirypälettä
1
nektariini tai 2 luumua
1
dl
karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit esim. kaulimella pakastuspussissa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Sekoita kulhossa rahka, sokeri ja lemon curd. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Kuumenna appelsiinimehu.

3. Puristele liivatelehdet huolellisesti vedestä ja liuota lehdet appelsiininmehuun. Sekoita liivate-appelsiinimehuseos ohuena nauhana rahkaan. Nostele vaahdotettu kauravispi kakkutäytteeseen. Lusikoi täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

4. Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku vadille ja koristele hedelmillä ja marjoilla.

Yhdessä annoksessa: 210 kcal, hiilihydraatteja 18 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %

 

Kommentit (0)