Raisa Laine Kuva Päivi Ristell
Etikkalohi on kaunis tarjottava juhlapöydässä.
Etikkalohi on kaunis tarjottava juhlapöydässä.

Lohi maustuu ja kypsyy kuuman etikkaliemen ansiosta, jolloin suolaa tarvitaan vähemmän kuin vaikkapa perinteisen graavilohen valmistuksessa 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Etikkalohesta saat upean joulupöydän alkupalan

Ainekset

300
g
ruodotonta kirjolohifileetä
1
fenkoli
1
punasipuli
Etikkaliemi
21/2
dl
vettä
3/4
dl
väkiviinietikkaa
11/2
tl
suolaa
1/2
dl
sokeria
2
cm
pala piparjuurta viipaloituna
3
kokonaista valkopippuria
5
kokonaista rosepippuria
1
laakerinlehti
lisäksi
1
dl
tuoreita yrttejä, esim. tilliä, ruohosipulia, kirveliä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohi noin puolen sentin viipaleiksi matalareunaiseen vuokaan. Leikkaa fenkoli ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi.

  2. Kiehauta liemen aineet kattilassa. Kaada kiehuva liemi lohipalojen päälle. Lisää fenkoli- ja punasipuliviipaleet kalan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja anna kalan tekeytyä kylmässä yön yli.

  3. Nostele kalapalat, fenkolit ja punasipulit liemestä tarjoiluvadille. Hienonna tuoreita yrttejä vadin pinnalle.

Yhdessä annoksessa: energiaa 170 kcal, hiilihydraatteja 13 g, rasvaa 7 g (tyydyttynyt 1 g), proteiinia 13 g, kuitua 1 g, suolaa 0,9 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Raisa Laine Kuva Piia Arnould
 Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Helppo

Onko joulun alkupala vielä mietinnässä? Kokeile raikkaan makuista puolukkagraavattua siikaa

Ainekset

300–350
g
siikafileetä (n. 1 filee)
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
sokeria
dl
pakastepuolukoita kohmeisina
Lisäksi
Ohutta näkkileipää
Puolukoita jäisinä
Versoja, esim. rucolaa

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileestä mahdolliset ruodot pois ja laita filee nahkapuoli alaspäin isolle levinpaperin palalle. Ripottele merisuola ja sokeri fileelle.
  2. Murskaa kohmeiset puolukat haarukalla karkeaksi soseeksi ja levitä sose tasaiseksi kerrokseksi fileen päälle. Taittele kala leivinpaperiin paketiksi ja kääri paketti tiiviisti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Pyyhi siikafileestä mausteet pois. Leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet näkkileipäpalojen päälle ja koristele jäisillä puolukoilla ja versoilla.

Kommentit (0)

Raisa Laine
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: Mikko Hannula

Mehevä kakku on kevyt ja hurmaavan raikas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Upea, kevyt hedelmä-rahkakakku sopii täydellisesti kevään juhlapöytiin

Ainekset

150
g
täysjyväkeksejä (esim. Digestive)
50
g
margariinia (rasvaa 60 %)
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
rahkaa (laktoositon)
2
rkl
sokeria
2
rkl
lemon curd -tahnaa
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
2
rkl
appelsiinimehua
Koristeluun
1
mango
12
viinirypälettä
1
nektariini tai 2 luumua
1
dl
karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit esim. kaulimella pakastuspussissa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Sekoita kulhossa rahka, sokeri ja lemon curd. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Kuumenna appelsiinimehu.

3. Puristele liivatelehdet huolellisesti vedestä ja liuota lehdet appelsiininmehuun. Sekoita liivate-appelsiinimehuseos ohuena nauhana rahkaan. Nostele vaahdotettu kauravispi kakkutäytteeseen. Lusikoi täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

4. Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku vadille ja koristele hedelmillä ja marjoilla.

Yhdessä annoksessa: 210 kcal, hiilihydraatteja 18 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %

 

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.

Erinomainen tarjottava alkupalana tai vaikkapa joululeivän päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lintupatee saa seurakseen puolukkasiirappia

Ainekset

1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
pieni sipuli
1
pkt/300g
broilerinmaksaa sulatettuna
400
g
broilerinjauhelihaa
1
kananmuna
1
dl
ruokakermaa (rasvaa 10 %)
1
viipale
maalaisleipää
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
rakuunaa
1
tl
currya
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Lisäksi
paistamiseen margariinia
Puolukkasiirappi
2
dl
puolukoita
½
dl
sokeria
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja paista muutama minuutti tilkassa margariinia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Mittaa tehosekoittimeen broilerinmaksat ja -jauheliha, muna, ruokakerma, leipäviipale, mausteet ja hieman jäähtynyt sipulisilppu. Anna käydä tasaiseksi.
  3. Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka niin, että leivinpaperi ulottuu reilusti vuoan reunojen yli. Kaada pateemassa vuokaan ja taita leivinpaperin reunat vuoan päälle. Kypsennä vesihauteessa n. 1½ tuntia. Anna pateen jäähtyä kylmäksi vuoassaan.
  4. Mittaa puolukkasiirapin aineet kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Siivilöi ja jäähdytä kylmäksi.

Yhdessä annoksessa 130 kcal, hiilihydraatteja 11 g, rasvaa 3,5 g, (tyydyttynyt > 0,7 g), proteiinia 15 g, kuitua 1,5 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Anna Huovinen
Saat pihveistä meheviä, kun raastat mukaan perunaa. Nokare kylmäsavulohta antaa ihanan savuisen aromin.
Saat pihveistä meheviä, kun raastat mukaan perunaa. Nokare kylmäsavulohta antaa ihanan savuisen aromin.

Makoisat lohipihvit valmistuvat yllättävän nopeasti. Lisukkeeksi riittää vihreä salaatti.


 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8-10 kpl
Valmistusaika
25 minuuttia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Taivaallisen hyvät lohi-perunapihvit

Ainekset

400
g
kirjolohifileetä
100
g
kylmäsavulohta
1
peruna raastettuna
2
rkl
tilliä hienonnettuna
½
tl
suolaa
1
kananmuna
(sitruunamehua)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa lohifilee nahattomaksi ja kuutioi filee pieneksi. Hienonna kylmäsavulohi.
  2. Kuori peruna ja raasta raastimen isolla terällä. Hienonna tilli.
  3. Sekoita kulhossa lohikuutiot, kylmäsavulohi, perunaraaste, tilli ja suola. Riko joukkoon kananmuna ja lisää lohiseoksen joukkoon. Sekoita.
  4. Nosta 8 kekoa pihvitaikinaa leivinpaperin päälle uunipellille. Muotoile taikinakeot 2 cm paksuisiksi pihveiksi.
  5. Kypsennä uunin keskitasolla 15 minuuttia. Tarjoile lisukkeeksi vihreää salaattia ja raejuustoa. Purista lohipihveille sitruunanmehua ennen tarjoilua.

Yhdessä annoksessa 245 kcal, hiilihydraatteja 2 g, rasvaa 15 g, (tyydyttynyt > 3 g), proteiinia 27 g, kuitua 0 g, suolaa 1 %

Kommentit (0)