Raisa Laine Kuva Päivi Ristell
Etikkalohi on kaunis tarjottava juhlapöydässä.
Etikkalohi on kaunis tarjottava juhlapöydässä.

Lohi maustuu ja kypsyy kuuman etikkaliemen ansiosta, jolloin suolaa tarvitaan vähemmän kuin vaikkapa perinteisen graavilohen valmistuksessa 

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Etikkalohesta saat upean joulupöydän alkupalan

Ainekset

300
g
ruodotonta kirjolohifileetä
1
fenkoli
1
punasipuli
Etikkaliemi
21/2
dl
vettä
3/4
dl
väkiviinietikkaa
11/2
tl
suolaa
1/2
dl
sokeria
2
cm
pala piparjuurta viipaloituna
3
kokonaista valkopippuria
5
kokonaista rosepippuria
1
laakerinlehti
lisäksi
1
dl
tuoreita yrttejä, esim. tilliä, ruohosipulia, kirveliä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohi noin puolen sentin viipaleiksi matalareunaiseen vuokaan. Leikkaa fenkoli ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi.

  2. Kiehauta liemen aineet kattilassa. Kaada kiehuva liemi lohipalojen päälle. Lisää fenkoli- ja punasipuliviipaleet kalan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja anna kalan tekeytyä kylmässä yön yli.

  3. Nostele kalapalat, fenkolit ja punasipulit liemestä tarjoiluvadille. Hienonna tuoreita yrttejä vadin pinnalle.

Yhdessä annoksessa: energiaa 170 kcal, hiilihydraatteja 13 g, rasvaa 7 g (tyydyttynyt 1 g), proteiinia 13 g, kuitua 1 g, suolaa 0,9 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Anna Huovinen
Saat pihveistä meheviä, kun raastat mukaan perunaa. Nokare kylmäsavulohta antaa ihanan savuisen aromin.
Saat pihveistä meheviä, kun raastat mukaan perunaa. Nokare kylmäsavulohta antaa ihanan savuisen aromin.

Makoisat lohipihvit valmistuvat yllättävän nopeasti. Lisukkeeksi riittää vihreä salaatti.


 

Annoksia
8-10 kpl
Valmistusaika
25 minuuttia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Taivaalliset hyvät lohi-perunapihvit

Ainekset

400
g
kirjolohifileetä
100
g
kylmäsavulohta
1
peruna raastettuna
2
rkl
tilliä hienonnettuna
½
tl
suolaa
1
kananmuna
(sitruunamehua)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa lohifilee nahattomaksi ja kuutioi filee pieneksi. Hienonna kylmäsavulohi.
  2. Kuori peruna ja raasta raastimen isolla terällä. Hienonna tilli.
  3. Sekoita kulhossa lohikuutiot, kylmäsavulohi, perunaraaste, tilli ja suola. Riko joukkoon kananmuna ja lisää lohiseoksen joukkoon. Sekoita.
  4. Nosta 8 kekoa pihvitaikinaa leivinpaperin päälle uunipellille. Muotoile taikinakeot 2 cm paksuisiksi pihveiksi.
  5. Kypsennä uunin keskitasolla 15 minuuttia. Tarjoile lisukkeeksi vihreää salaattia ja raejuustoa. Purista lohipihveille sitruunanmehua ennen tarjoilua.

Yhdessä annoksessa 245 kcal, hiilihydraatteja 2 g, rasvaa 15 g, (tyydyttynyt > 3 g), proteiinia 27 g, kuitua 0 g, suolaa 1 %

Kommentit (0)

Raisa Laine kuva Tuomas Kolehmainen

Maukas kuha saa lisukkeeksi rapean kukkakaalisalaatin. Kaloreita alle 300 per annos!

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kevennä herkutellen: kuhaa ja peruna-kasvissalaattia

Ainekset

600
g
kuhafileitä
1
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
tillinoksaa
Salaatti
1
iso kukkakaali
2
esikeitettyä maissintähkää
1
punasipuli
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
kapriksia
ripaus
mustapippuria ja suolaa

Työvaiheet

  • Aloita salaatista. Pilko kukkakaali sopiviksi suupaloiksi. Irrota maissinjyvät tähkistä veitsellä. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi.
  • Poista kuhafileestä mahdolliset ruodot ja mausta fileet suolalla. Pese sitruuna ja raasta kuori talteen salaattia varten. Purista mehu paistinpannulla ja lisää joukkoon vesi sekä tillinoksat. Kuumenna liemi niin, että se ei kiehu mutta poreilee kevyesti. Laita kalafileet pannulle liemeen ja taittele leivinpaperiarkista kalojen päälle kansi. Kypsennä noin 7–10 min kalapalojen paksuudesta riippuen.
  • Paista yhtä aikaa kalojen kanssa toisella paistinpannulla kasviksia noin 5–7 minuuttia. Kukkakaali saa jäädä reilun napakaksi. Mausta kasvikset lopuksi kapriksilla, pippurilla ja suolalla

Yhdessä annoksessa: energiaa 260 kcal, hiilihydraatteja 16 g, rasvaa 5,5 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 32 g, kuitua 7 g, suolaa 0,8 %.

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
 Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Helppo

Täynnä raikkaita makuja! Puolukkagraavattu siika on täydellinen alkupala

Ainekset

300–350
g
siikafileetä (n. 1 filee)
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
sokeria
dl
pakastepuolukoita kohmeisina
Lisäksi
Ohutta näkkileipää
Puolukoita jäisinä
Versoja, esim. rucolaa

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileestä mahdolliset ruodot pois ja laita filee nahkapuoli alaspäin isolle levinpaperin palalle. Ripottele merisuola ja sokeri fileelle.
  2. Murskaa kohmeiset puolukat haarukalla karkeaksi soseeksi ja levitä sose tasaiseksi kerrokseksi fileen päälle. Taittele kala leivinpaperiin paketiksi ja kääri paketti tiiviisti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Pyyhi siikafileestä mausteet pois. Leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet näkkileipäpalojen päälle ja koristele jäisillä puolukoilla ja versoilla.

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen

Tuttu uunilohi maustetaan ripauksella chilikastiketta. Bataatit kypsyvät kätevästi samalla pellillä. Niin maistuvaa!

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Miten hyvää ja helppoa! Murskatut uunibataatit ja chililohi

Ainekset

600
g
bataattia
500
g
kirjolohifilee
1
tl
suolaa
2
rkl
makeaa chilikastiketta
4
valkosipulinkynttä
1
dl
hienonnettua persiljaa
3
rkl
kasvirasvalevitettä, 55 % rasvaa

Työvaiheet

  • Pese bataatit huolellisesti ja viipaloi noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä uunipellille.
  • Pyyhkäise kirjolohifileen pinta kuivaksi talouspaperilla. Nosta filee uunipellille bataattiviipaleiden viereen. Ripottele päälle suolaa. Levitä lohifileen päälle chilikastike.
  • Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä. Murskaa bataattien pinta haarukalla.
  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna persilja. Sekoita valkosipulimurska ja persilja kasvisrasvalevitteen kanssa sekaisin. Nostele seosta murskattujen bataattiviipaleiden päälle.

Yhdessä annoksessa: 400 kcal, hiilihydraatteja 29 g, rasvaa 19 g (tyydyttyneet 4 g), proteiinia 27 g, kuitua 5 g ja suolaa 0,8 %.

Kommentit (0)