Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.

Erinomainen tarjottava alkupalana tai vaikkapa joululeivän päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lintupatee saa seurakseen puolukkasiirappia

Ainekset

1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
pieni sipuli
1
pkt/300g
broilerinmaksaa sulatettuna
400
g
broilerinjauhelihaa
1
kananmuna
1
dl
ruokakermaa (rasvaa 10 %)
1
viipale
maalaisleipää
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
rakuunaa
1
tl
currya
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Lisäksi
paistamiseen margariinia
Puolukkasiirappi
2
dl
puolukoita
½
dl
sokeria
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja paista muutama minuutti tilkassa margariinia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Mittaa tehosekoittimeen broilerinmaksat ja -jauheliha, muna, ruokakerma, leipäviipale, mausteet ja hieman jäähtynyt sipulisilppu. Anna käydä tasaiseksi.
  3. Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka niin, että leivinpaperi ulottuu reilusti vuoan reunojen yli. Kaada pateemassa vuokaan ja taita leivinpaperin reunat vuoan päälle. Kypsennä vesihauteessa n. 1½ tuntia. Anna pateen jäähtyä kylmäksi vuoassaan.
  4. Mittaa puolukkasiirapin aineet kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Siivilöi ja jäähdytä kylmäksi.

Yhdessä annoksessa 130 kcal, hiilihydraatteja 11 g, rasvaa 3,5 g, (tyydyttynyt > 0,7 g), proteiinia 15 g, kuitua 1,5 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Raisa Laine
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: Mikko Hannula

Mehevä kakku on kevyt ja hurmaavan raikas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Upea, kevyt hedelmä-rahkakakku sopii täydellisesti kevään juhlapöytiin

Ainekset

150
g
täysjyväkeksejä (esim. Digestive)
50
g
margariinia (rasvaa 60 %)
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
rahkaa (laktoositon)
2
rkl
sokeria
2
rkl
lemon curd -tahnaa
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
2
rkl
appelsiinimehua
Koristeluun
1
mango
12
viinirypälettä
1
nektariini tai 2 luumua
1
dl
karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit esim. kaulimella pakastuspussissa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Sekoita kulhossa rahka, sokeri ja lemon curd. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Kuumenna appelsiinimehu.

3. Puristele liivatelehdet huolellisesti vedestä ja liuota lehdet appelsiininmehuun. Sekoita liivate-appelsiinimehuseos ohuena nauhana rahkaan. Nostele vaahdotettu kauravispi kakkutäytteeseen. Lusikoi täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

4. Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku vadille ja koristele hedelmillä ja marjoilla.

Yhdessä annoksessa: 210 kcal, hiilihydraatteja 18 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %

 

Kommentit (0)

Valmista lisukkeeksi herkulliset palsternakat, jotka saavat maukkaan viimeistelyn hunaja-öljykastikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lisuke juhlapöytään: hasselbackan palsternakat

Ainekset

2
palsternakkaa
2
rkl
hunajaa
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
viipale
maalaisleipää (esim. Maalahden limppua)
muutama
oksa
timjamia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja halkaise palsternakat pitkittäin.

  2. Aseta ne leikkuupinta alaspäin ja viillä poikittain ohuita viiltoja lähes pohjaan saakka, kuten hasselbackan perunoita valmistettaessa.

  3. Laita palsternakat uunivuokaan ja lisää vuoan pohjalle tilkka vettä. Peitä foliolla. Esikypsennä uunissa puoli tuntia.

  4. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Sekoita kulhossa hunaja, öljy ja mausteet. Raasta leipäviipale. Sivele esikypsennetyt palsternakat hunaja-öljyseoksella ja ripottele leipämurut pinnalle. Jatka kypsennystä toiset 30 minuuttia tai kunnes palsternakat ovat pehmeitä. Viimeistele tuoreella timjamilla.

Yhdessä annoksessa: energiaa 110 kcal, hiilihydraatteja 13 g, rasvaa 7 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 1 g, kuitua 3 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Päivi Ristell
Poro on vähärasvaista ja sisältää paljon proteiinia.
Poro on vähärasvaista ja sisältää paljon proteiinia.

Kokeile juhlapöytään vaihteeksi poroa. Sen kanssa sopivat mainiosti talvisalaatti tai hasselbackan palsternakat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + marinointi 4 h + kypsennys 15 min + vetäytyminen 20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herkulliset yhdessä: poron paahtopaisti ja suppilovahverosalaatti

Ainekset

600
g
poron paahtopaistia
Marinadi
8
katajanmarjaa
1
salottisipuli
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna
½
tl
mustapippuria
suppilovahverosalaatti
1
l
suppilovahveroita (kuivattuja n. 2 dl)
1
rkl
öljyä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
½
tl
suolaa
1
rkl
mustaviinimarjahyytelöä
1
ruukku
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Jos käytät salaattiin kuivattuja suppilovahveroita, laita ne aluksi kylmään veteen turpoamaan.
  2. Valmista marinadi. Murskaa katajanmarjat ja hienonna salottisipuli. Laita ainekset ja poronpaistit tiiviiseen pakastuspussiin. Sulje pussi ja kääntele niin, että marinadi tarttuu kauttaaltaan paisteihin. Anna marinoitua kylmässä vähintään 4 tuntia tai seuraavaan päivään.

  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota poro pois marinadista ja laita uunivuokaan. Kypsennä uunissa 5 minuuttia, laske sitten lämpö 150 asteeseen ja jatka kypsennystä, kunnes lihan sisälämpö on 65 astetta. Tähän menee noin 10-15 minuuttia lihan paksuudesta riippuen. Liha on tällöin kauniin roseeta. Anna levähtää foliossa 20 minuuttia ennen leikkaamista.

  4. Valuta suppilovahverot siivilässä. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista sieniä muutama minuutti.

  5. Siirrä pannu syrjään liedeltä ja lisää joukkoon etikka, suola, mustaviinimarjahyytelö ja hienonnettu lehtipersilja.

Yhdessä annoksessa: energiaa 315 kcal, hiilihydraatteja 2 g, rasvaa 17 g (tyydyttynyt 3 g), proteiinia 35 g, kuitua 3 g, suolaa 0,6 %

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
 Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Helppo

Täynnä raikkaita makuja! Puolukkagraavattu siika on täydellinen alkupala

Ainekset

300–350
g
siikafileetä (n. 1 filee)
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
sokeria
dl
pakastepuolukoita kohmeisina
Lisäksi
Ohutta näkkileipää
Puolukoita jäisinä
Versoja, esim. rucolaa

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileestä mahdolliset ruodot pois ja laita filee nahkapuoli alaspäin isolle levinpaperin palalle. Ripottele merisuola ja sokeri fileelle.
  2. Murskaa kohmeiset puolukat haarukalla karkeaksi soseeksi ja levitä sose tasaiseksi kerrokseksi fileen päälle. Taittele kala leivinpaperiin paketiksi ja kääri paketti tiiviisti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Pyyhi siikafileestä mausteet pois. Leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet näkkileipäpalojen päälle ja koristele jäisillä puolukoilla ja versoilla.

Kommentit (0)