Raisa Laine Kuva Päivi Ristell
Rosollista tutut punajuuri ja porkkana saavat salaattiin kaverikseen ruusukaalin lehdet
Rosollista tutut punajuuri ja porkkana saavat salaattiin kaverikseen ruusukaalin lehdet
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + keittäminen 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehevä talvisalaatti sopii kinkun tai kalkkunan pariksi

Ainekset

2
isoa porkkanaa
2
isoa punajuurta
250
g
ruusukaalia
2
rkl
hasselpähkinää
1
rkl
öljyä
20
g
mustaleimaemmentaalia (pitkään kypsynyttä)
Vinaigrettekastike
1/2
(luomu) appelsiinin kuori raastettuna
2
rkl
öljyä
1/2
dl
appelsiinin mehua
2
tl
omenaviinietikkaa
1/2
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Lisäksi
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja keitä porkkanat ja punajuuret kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Höyrytä ruusukaaleja niin, että ne kypsyvät mutta jäävät kuitenkin reilun napakoiksi. Anna jäähtyä.
  2. Sekoita pienessä kulhossa vinaigreten aineet. Viipaloi porkkanat ja kuutioi punajuuret. Poista ruusukaaleista kanta ja irrota lehdet erikseen.

  3. Rouhi hasselpähkinöitä veitsellä. Paahda rouhetta kuumalla, kuivalla pannulla muutaman minuutin ajan. Siirrä pähkinät syrjään pannulta.

  4. Lisää öljy pannulle ja paista juureksia ja ruusukaalinlehtiä kovalla lämmöllä muutama minuutti.

  5. Nostele tarjoiluvadille juures-ruusukaaliseos ja pirskota vinegrette kasviksille. Vuole pinnalle emmentaalilastuja ja viimeistele pähkinärouheella.

Yhdessä annoksessa: energiaa 225 kcal, hiilihydraatteja 8 g, rasvaa 12 g (tyydyttynyt 1 g), proteiinia 9 g, kuitua 4 g, suolaa 0,4 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Raisa Laine
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: Mikko Hannula

Mehevä kakku on kevyt ja hurmaavan raikas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Upea, kevyt hedelmä-rahkakakku sopii täydellisesti kevään juhlapöytiin

Ainekset

150
g
täysjyväkeksejä (esim. Digestive)
50
g
margariinia (rasvaa 60 %)
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
rahkaa (laktoositon)
2
rkl
sokeria
2
rkl
lemon curd -tahnaa
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
2
rkl
appelsiinimehua
Koristeluun
1
mango
12
viinirypälettä
1
nektariini tai 2 luumua
1
dl
karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit esim. kaulimella pakastuspussissa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Sekoita kulhossa rahka, sokeri ja lemon curd. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Kuumenna appelsiinimehu.

3. Puristele liivatelehdet huolellisesti vedestä ja liuota lehdet appelsiininmehuun. Sekoita liivate-appelsiinimehuseos ohuena nauhana rahkaan. Nostele vaahdotettu kauravispi kakkutäytteeseen. Lusikoi täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

4. Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku vadille ja koristele hedelmillä ja marjoilla.

Yhdessä annoksessa: 210 kcal, hiilihydraatteja 18 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %

 

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.

Erinomainen tarjottava alkupalana tai vaikkapa joululeivän päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lintupatee saa seurakseen puolukkasiirappia

Ainekset

1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
pieni sipuli
1
pkt/300g
broilerinmaksaa sulatettuna
400
g
broilerinjauhelihaa
1
kananmuna
1
dl
ruokakermaa (rasvaa 10 %)
1
viipale
maalaisleipää
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
rakuunaa
1
tl
currya
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Lisäksi
paistamiseen margariinia
Puolukkasiirappi
2
dl
puolukoita
½
dl
sokeria
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja paista muutama minuutti tilkassa margariinia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Mittaa tehosekoittimeen broilerinmaksat ja -jauheliha, muna, ruokakerma, leipäviipale, mausteet ja hieman jäähtynyt sipulisilppu. Anna käydä tasaiseksi.
  3. Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka niin, että leivinpaperi ulottuu reilusti vuoan reunojen yli. Kaada pateemassa vuokaan ja taita leivinpaperin reunat vuoan päälle. Kypsennä vesihauteessa n. 1½ tuntia. Anna pateen jäähtyä kylmäksi vuoassaan.
  4. Mittaa puolukkasiirapin aineet kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Siivilöi ja jäähdytä kylmäksi.

Yhdessä annoksessa 130 kcal, hiilihydraatteja 11 g, rasvaa 3,5 g, (tyydyttynyt > 0,7 g), proteiinia 15 g, kuitua 1,5 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Graavisiian sijaan sopii hyvin myös parmankinkku tai ilmakuivattu härkä.
Graavisiian sijaan sopii hyvin myös parmankinkku tai ilmakuivattu härkä.

Upea salaatti syntyy muutamasta hienostuneesta raaka-aineesta. Kaiken lisäksi se on kaunis tarjottava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Herkullinen siikasalaatti syntyy hetkessä

Ainekset

½
dl
hasselpähkinöitä
4
viikunaa
1
l
salaattisekoitusta (esim. rucolaa, tammenlehväsalaattia yms)
1
dl
lakkoja sulatettuina
200
g
graavisiikaa
Kastike
3
rkl
sokeroimatonta mustaherukkamehutiivistettä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria ja sokeria

Työvaiheet

  1. Rouhi pähkinöitä veitsellä hieman pienemmiksi. Paahda rouhetta kuumalla, kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen noin 2–3 minuuttia tai kunnes pähkinät ovat saaneet hieman väriä.
  2. Pese ja lohko viikunat 4 osaan.
  3. Sekoita kastikeainekset.
  4. Jaa salaattisekoitus, lakat ja viikunalohkot lautasille. Kiepauta graavisiikaviipaleet ja ripottele saksanpähkinärouhe salaattien pinnalle. Lusikoi kastike lopuksi lautasille tai tarjoa erikseen.

Yhdessä annoksessa 230 kcal, hiilihydraatteja 10 g, rasvaa 13 g, (tyydyttynyt > 0,5 g), proteiinia 13 g, kuitua 3,5 g, suolaa 0,9 %

Kommentit (0)

Valmista lisukkeeksi herkulliset palsternakat, jotka saavat maukkaan viimeistelyn hunaja-öljykastikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lisuke juhlapöytään: hasselbackan palsternakat

Ainekset

2
palsternakkaa
2
rkl
hunajaa
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
viipale
maalaisleipää (esim. Maalahden limppua)
muutama
oksa
timjamia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja halkaise palsternakat pitkittäin.

  2. Aseta ne leikkuupinta alaspäin ja viillä poikittain ohuita viiltoja lähes pohjaan saakka, kuten hasselbackan perunoita valmistettaessa.

  3. Laita palsternakat uunivuokaan ja lisää vuoan pohjalle tilkka vettä. Peitä foliolla. Esikypsennä uunissa puoli tuntia.

  4. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Sekoita kulhossa hunaja, öljy ja mausteet. Raasta leipäviipale. Sivele esikypsennetyt palsternakat hunaja-öljyseoksella ja ripottele leipämurut pinnalle. Jatka kypsennystä toiset 30 minuuttia tai kunnes palsternakat ovat pehmeitä. Viimeistele tuoreella timjamilla.

Yhdessä annoksessa: energiaa 110 kcal, hiilihydraatteja 13 g, rasvaa 7 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 1 g, kuitua 3 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)