Raisa Laine Kuva Päivi Ristell
Rosollista tutut punajuuri ja porkkana saavat salaattiin kaverikseen ruusukaalin lehdet
Rosollista tutut punajuuri ja porkkana saavat salaattiin kaverikseen ruusukaalin lehdet
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + keittäminen 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehevä talvisalaatti sopii kinkun tai kalkkunan pariksi

Ainekset

2
isoa porkkanaa
2
isoa punajuurta
250
g
ruusukaalia
2
rkl
hasselpähkinää
1
rkl
öljyä
20
g
mustaleimaemmentaalia (pitkään kypsynyttä)
Vinaigrettekastike
1/2
(luomu) appelsiinin kuori raastettuna
2
rkl
öljyä
1/2
dl
appelsiinin mehua
2
tl
omenaviinietikkaa
1/2
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Lisäksi
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja keitä porkkanat ja punajuuret kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Höyrytä ruusukaaleja niin, että ne kypsyvät mutta jäävät kuitenkin reilun napakoiksi. Anna jäähtyä.
  2. Sekoita pienessä kulhossa vinaigreten aineet. Viipaloi porkkanat ja kuutioi punajuuret. Poista ruusukaaleista kanta ja irrota lehdet erikseen.

  3. Rouhi hasselpähkinöitä veitsellä. Paahda rouhetta kuumalla, kuivalla pannulla muutaman minuutin ajan. Siirrä pähkinät syrjään pannulta.

  4. Lisää öljy pannulle ja paista juureksia ja ruusukaalinlehtiä kovalla lämmöllä muutama minuutti.

  5. Nostele tarjoiluvadille juures-ruusukaaliseos ja pirskota vinegrette kasviksille. Vuole pinnalle emmentaalilastuja ja viimeistele pähkinärouheella.

Yhdessä annoksessa: energiaa 225 kcal, hiilihydraatteja 8 g, rasvaa 12 g (tyydyttynyt 1 g), proteiinia 9 g, kuitua 4 g, suolaa 0,4 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.

Mehevä keitto on mahtava lämmittäjä viileällä säällä. Anna hautua rauhassa ja nauti hyvän leivän kanssa.

Annoksia
4
Valmistusaika
1h 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herkullisen hyvää ja helppoa: hartaudella hautunut juureskeitto

Ainekset

300
g
porkkanaa
1 iso (250 g)
palsternakka
pala (n.300 g)
lanttua
1
pieni purjo
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
7
dl
vettä
3
dl
laagerolutta
2
kasvisliemikuutioota
1
tl
sokeria tai hunajaa
1
tl
kuivattua oregaanoa
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
dl
punaisia kuivattuja linssejä
Pistou-kastike
2
rkl
vihreää pestoa
2
rkl
vettä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja lanttu. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti, poista kanta ja viipaloi.
  2. Kuumenna öljy uunin kestävässä kattilassa. Lisää tomaattipyree, juurekset ja purjo. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää joukkoon vesi ja olut.
  3. Murustele joukkoon kasvisliemikuutiot. Mausta sokerilla, oreganolla ja rosmariinilla. Kiehauta kuumaksi.
  4. Hauduta keittoa 175-asteisessa uunissa 1 tunti. Huuhtele linssit lävikössä ja lisää joukkoon. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  5. Sekoita pesto, öljy ja vesi kulhossa. Valuta pistou-kastiketta keittoannoksen päälle. Tarjoile lisäksi tuoretta maalaisleipää.

Yhdessä annoksessa: energiaa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 13 g (tyydyttynyt > 2 g), proteiinia 9 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Moussakamainen kasvisvuoka muhii uunissa vaikka pitkän sunnuntaiulkoilun ajan.
Moussakamainen kasvisvuoka muhii uunissa vaikka pitkän sunnuntaiulkoilun ajan.

Herkullinen kasvisvuoka saa ihanaa kermaista makua vähärasvaisesta tuorejuustosta.

Annoksia
4
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mahtavan makuinen ja kevyt kasvismoussaka

Ainekset

400
g
juuriselleriä
300
g
bataattia
300
g
palsternakkaa
2
tlk (à 400 g)
yrteillä maustettua tomaattimurskaa
1
dl
vettä
1
tl
suolaa
200
g
valkosipulituorejuustoa (10 %)
1
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori juuriselleri, bataatti ja palsternakka. Viipaloi juurekset ohuiksi.
  2. Sekoita kulhossa tomaattimurskat, vesi ja suola (huuhtele tölkki, niin saat kaiken murskan talteen.)
  3. Lado juuresviipaleita, tomaattimurskaa ja tuorejuustoa nokareina kerroksittain uunivuokaan (2 l).
  4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 1 h 15 min, kunnes kasvikset tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä. Ripottele kypsennyksen puolessa välissä
    pinnalle juustoraastetta. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Yhdessä annoksessa: energiaa 340 kcal, hiilihydraatteja 39 g, rasvaa 12 g (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 13 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Maapähkinä korostaa palsternakan pähkinäisiä makuja ja antaa pihveihin kuitua ja pehmeitä rasvoja.
Maapähkinä korostaa palsternakan pähkinäisiä makuja ja antaa pihveihin kuitua ja pehmeitä rasvoja.

Syyssadosta tehdyt pihvit kypsyvät nopeasti ja ovat herkullisen mehukkaita. 

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
35
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pähkinäiset juurespihvit ovat syksyn ykkösruoka

Ainekset

1
iso peruna
250
g
punajuurta
250
g
palsternakkaa
2 (150 g)
porkkanaa
1
dl
kuorittuja maapähkinöitä
2
rkl
sitruunanmehua
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
2
rkl
vehnäjauhoja
Yrttikastike
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esim. basilikaa, persiljaa, minttua
dl
maustamatonta jogurttia
1
rkl
hunajaa
ripaus
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori peruna, punajuuret, palsternakka ja porkkanat. Rouhi maapähkinät. Raasta juurekset raastimen karkealla terällä. Yhteensä raastetta tulisi olla noin litra.
  2. Sekoita kulhossa juuresraaste, pähkinärouhe, sitruunanmehu, suola, kananmunat ja vehnäjauhot.
  3. Nostele leivinpaperin päälle pellille nokareita juurespihvitaikinaa. Tasoita pinta. Taikinasta tulee noin 12 pihviä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
  4. Valmista kastike. Hienonna yrtit ja sekoita yhdessä jogurtin ja hunajan kanssa. Mausta suolalla. Tarjoile pihvien kanssa.

Yhdessä annoksessa: 240 kcal, hiilihydraatteja 22 g, rasvaa 11 g (tyydyttynyt > 2 g) proteiinia 10 g kuitua 7 g

Kommentit (1)

Elisa

Nämä ei pysyneet yhtään koossa. Missä vika?

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Riittoisa jauhelihasalaatti maistuu parhaimmalta kylmänä.
Riittoisa jauhelihasalaatti maistuu parhaimmalta kylmänä.

Nyt kannattaa kokata edullisesta kaalista mahtavan makuista thaityyppistä salaattia, josta riittää isollekin porukalle.

Annoksia
4
Valmistusaika
15
Vaikeustaso
Helppo

Tästä ei salaatti parane! Helppo jauheliha-varhaiskaalisalaatti

Ainekset

400
g
jauhelihaa
1
tl
öljyä
½
tl
suolaa
1
limetin mehu
2
tl
kalakastiketta
2
tl
seesaminsiemenöljyä
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
raastettua inkivääriä
1
sitruunanruoho
400
g
varhaiskaalia
puolikas
kurkku
5
retiisiä
1
suippopaprika
1
ruukku
korianteria
1
punainen chili

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha paistinpannulla tilkassa öljyä. Mausta suolalla, limetin mehulla, kalakastikkeella ja seesaminsiemenöljyllä.
  2. Kuori valkosipuli ja inkivääri. Raasta ne hienoteräisellä raastimella jauhelihaseoksen joukkoon. Poista sitruunaruohosta päällimmäinen kuori, huuhtele ja hienonna noin 5 senttiä vaaleaa vartta jauhelihaseoksen joukkoon.
  3. Poista varhaiskaalista uloimmat lehdet, huuhtele kaali, halkaise, poista kanta ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kaalisuikaleet ja jauhelihaseos kulhossa sekaisin.
  4. Pese tuorekurkku, retiisit ja suippopaprika. Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi, retiisit ohuiksi viipaleiksi ja paprika ohuiksi renkaiksi. Lisää kasvikset salaatin joukkoon.
  5. Hienonna korianteri. Huuhtele chili, halkaise ja poista valkoiset siemenkalvot, viipaloi. Lisää korianterisilppu ja chilit salaatin päälle.

Yhdessä annoksessa: energiaa 240 kcal, hiilihydraatteja 7 g, rasvaa 13 g (tyydyttynyt > 4 g), proteiinia 23 g, kuitua 4 g, suolaa 0,5%

Kommentit (0)