Valmista lisukkeeksi herkulliset palsternakat, jotka saavat maukkaan viimeistelyn hunaja-öljykastikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lisuke juhlapöytään: hasselbackan palsternakat

Ainekset

2
palsternakkaa
2
rkl
hunajaa
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
viipale
maalaisleipää (esim. Maalahden limppua)
muutama
oksa
timjamia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja halkaise palsternakat pitkittäin.

  2. Aseta ne leikkuupinta alaspäin ja viillä poikittain ohuita viiltoja lähes pohjaan saakka, kuten hasselbackan perunoita valmistettaessa.

  3. Laita palsternakat uunivuokaan ja lisää vuoan pohjalle tilkka vettä. Peitä foliolla. Esikypsennä uunissa puoli tuntia.

  4. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Sekoita kulhossa hunaja, öljy ja mausteet. Raasta leipäviipale. Sivele esikypsennetyt palsternakat hunaja-öljyseoksella ja ripottele leipämurut pinnalle. Jatka kypsennystä toiset 30 minuuttia tai kunnes palsternakat ovat pehmeitä. Viimeistele tuoreella timjamilla.

Yhdessä annoksessa: energiaa 110 kcal, hiilihydraatteja 13 g, rasvaa 7 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 1 g, kuitua 3 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monelle leipää rakastavalle voikkari paksuilla päällisillä on vastustamaton herkku. Leipä itsessään – ainakin täysjyväisenä – on terveellinen valinta, mutta jos haluat keventää päällisiä, kokeile eri tavoin maustettuja hummuksia. Saat hyviä rasvoja, mutta vain kohtuullisesti kaloreita.    

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
5 min (+ liotus 1–2 h)
Vaikeustaso
Helppo

Tämä voileivän päällinen on terveellinen, maistuva ja kevyt

Ainekset

2
rkl
cashewpähkinöitä
1
pss
pakasteherneitä sulatettuna
3
dl
salaattipinaattia
1
rkl
limetin mehua
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Cashewpähkinät voi halutessaan laittaa muutamaksi tunniksi kylmään veteen likoamaan, jolloin ne antavat tahnalle pehmeämmän rakenteen.

2. Mittaa kaikki hummuksen aineet tehosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi.

ANNOS HUMMUSTA 45 KCAL, hiilihydraatteja 3 g, rasvaa 2,5 g (tyydyttynyt alle 0,5 g),

proteiinia 2 g, kuitua 1 g, suolaa 0,25 %.

Gluteeniton, maidoton, laktoositon, vegaaninen 

Kommentit (0)

Ohje Raisa Laine kuvat Mikko Hannula

Tuoreella inkiväärillä maustettu, kookosmaitoon tehty linssi-tomaattikeitto lämmittää pakkaspäivänä.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min.
Vaikeustaso
Helppo

Kookokselta maistuva linssi-tomaattikeitto

Ainekset

2
tl
öljyä
2
tl
tomaattipyreetä
1
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua currya
1 1/2
dl
kuivattuja punaisia linssejä
2
tl
tuoretta inkivääriä raasteena
4
dl
kasvislientä
1
tlk
tomaattimurskaa
2
dl
kookosmaitoa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
tuoretta minttua

Työvaiheet

  • Paista öljyssä kattilassa tomaattipyreetä, juustokuminaa ja currya muutama minuutti. Huuhtele linssit kylmällä vedellä siivilässä. Raasta inkivääri.
  • Lisää linssit, inkivääri, kasvisliemi, tomaattimurska ja kookosmaito kattilaan. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä ja keitto on sakeaa. Sekoita keittoa muutaman kerran kypsennyksen aikana.
  • Mausta valmis keitto suolalla, pippurilla ja mintulla.

 

330 kcal/annos, hiilihydraatteja 21 g, rasvaa 24 g (tyydyttynyt 18 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen

Uunissa haudutettu laatikko lämmittää talvipäivänä. Juureksista tehty laatikko sopii painonhallitsijalle, sillä yhdessä annoksessa on vain 225 kaloria. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min

Muheva mutta kevyt hapankaalijuureslaatikko

Ainekset

1
rs (400 g)
hapankaalia
2
porkkanaa
1
palsternakka
1
maustekurkku
1
prk (290 g)
kypsiä linssejä
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
tl
suolaa
1/2
tl
jauhettua mustapippuria
Munamaito
5
dl
rasvatonta maitoa
2
kananmunaa
Pinnalle
2
rkl
korppujauhoja

Työvaiheet

  • Valuta hapankaali siivilässä.
  • Kuori ja raasta porkkanat ja palsternakka. Kuutioi maustekurkku. Valuta linssit lävikössä. Sekoita kaikki kasvikset ja mausteet uunivuoassa.
  • Sekoita munamaidon ainekset kulhossa ja kaada vuokaan kasvisten päälle. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 45 minuuttia.

 

Yhdessä annoksessa 225 kcal, hiilihydraatteja 30 g,  rasvaa 3 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 15 g, kuitua 6 g, suolaa 0,4 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen

Savupaprika ja kumina antavat makua ja kikherneet proteiinia. Mausteinen maku pyöristyy jugurtilla.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min.

Kasviproteiinia kevyesti: Marokkolainen kikhernekeitto

Ainekset

1
pieni bataatti
3
valkosipulinkynttä
1
prk (380 g)
kypsiä kikherneitä
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
5
dl
kasvis- tai kanalientä
1
ps (150 g)
pakastepinaattia
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
murskattua kuminaa
1
tl
sokeria
Päälle
1
dl
rasvatonta maustamatonta jogurttia
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  • Kuori bataatti ja suikaloi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Huuhtele kikherneet lävikössä.
  • Kuumenna kattilassa paseerattu tomaatti ja kasvisliemi. Lisää bataattisuikaleet, pinaatti, kikherneet ja mausteet. Kypsennä 12–15 minuuttia, kunnes bataatti on kypsää. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  • Tarjoile keiton kanssa maustamatonta jogurttia ja hienonnettua korianteria.

Kommentit (0)