Raisa Laine
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: Mikko Hannula

Mehevä kakku on kevyt ja hurmaavan raikas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Upea, kevyt hedelmä-rahkakakku sopii täydellisesti kevään juhlapöytiin

Ainekset

150
g
täysjyväkeksejä (esim. Digestive)
50
g
margariinia (rasvaa 60 %)
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
rahkaa (laktoositon)
2
rkl
sokeria
2
rkl
lemon curd -tahnaa
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
2
rkl
appelsiinimehua
Koristeluun
1
mango
12
viinirypälettä
1
nektariini tai 2 luumua
1
dl
karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit esim. kaulimella pakastuspussissa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Sekoita kulhossa rahka, sokeri ja lemon curd. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Kuumenna appelsiinimehu.

3. Puristele liivatelehdet huolellisesti vedestä ja liuota lehdet appelsiininmehuun. Sekoita liivate-appelsiinimehuseos ohuena nauhana rahkaan. Nostele vaahdotettu kauravispi kakkutäytteeseen. Lusikoi täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

4. Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku vadille ja koristele hedelmillä ja marjoilla.

Yhdessä annoksessa: 210 kcal, hiilihydraatteja 18 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Raisa Laine Kuva Piia Arnould
 Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Graavatun siian ja puolukoiden yhdistelmä on puhdas ja konstailematon.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + maustuminen 12 h
Vaikeustaso
Helppo

Onko joulun alkupala vielä mietinnässä? Kokeile raikkaan makuista puolukkagraavattua siikaa

Ainekset

300–350
g
siikafileetä (n. 1 filee)
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
sokeria
dl
pakastepuolukoita kohmeisina
Lisäksi
Ohutta näkkileipää
Puolukoita jäisinä
Versoja, esim. rucolaa

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileestä mahdolliset ruodot pois ja laita filee nahkapuoli alaspäin isolle levinpaperin palalle. Ripottele merisuola ja sokeri fileelle.
  2. Murskaa kohmeiset puolukat haarukalla karkeaksi soseeksi ja levitä sose tasaiseksi kerrokseksi fileen päälle. Taittele kala leivinpaperiin paketiksi ja kääri paketti tiiviisti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Pyyhi siikafileestä mausteet pois. Leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet näkkileipäpalojen päälle ja koristele jäisillä puolukoilla ja versoilla.

Kommentit (0)

Muffinit leivotaan tällä kertaa kookosjauhoista, joten ne sopivat myös keliaakikoille.
Muffinit leivotaan tällä kertaa kookosjauhoista, joten ne sopivat myös keliaakikoille.

Tällä kertaa muffinitaikina tehdään kookos- ja mantelijauhoista. Makeutta tuo muscovadosokeri. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Taivaallisen hyvät porkkanamuffinit

Ainekset

2
dl
kookosjauhoja
1
dl
mantelijauhoja
2
rkl
perunajauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
1
tl
vaniljasokeria
2
kpl
kananmunaa
dl
muscovadosokeria
1
dl
juoksevaa margariinia
1
dl
maustamatonta jogurttia
2
dl
porkkanaraastetta
Kuorrutus
1
dl
maustamatonta jogurttia (max 3 % rasvaa)
150
g
maustamatonta tuorejuustoa (rasvaa 11 %)
½
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  • Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele muffinipellin kolot margariinilla.
  • Sekoita kuivat aineet ja mausteet keskenään.
  • Sekoita toisessa kulhossa munat, sokeri, margariini, jogurtti ja porkkanaraaste. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  • Jaa taikina muffinipellin koloihin paperisiin vuokiin tai muffinipellille ja paista kuumassa uunissa noin 15–20 min. Anna jäähtyä.
  • Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään. Lusikoi kuorrutus muffinien päälle.

Yhdessä annoksessa: energiaa 175 kcal, hiilihydraatteja 12 g, rasvaa 8 g (tyydyttynyt 2 g), proteiinia 3 g, kuitua 4 g, suolaa 0,2 %

Kommentit (0)

Täyteläinen ja mukavan kostea kakku sopii myös gluteenittomille.
Täyteläinen ja mukavan kostea kakku sopii myös gluteenittomille.

Tekisikö mieli itse tehtyä makeaa? Banaanikakku on kahvikakkujen klassikko, johon mantelijauhot antavat ekstrakosteutta ja täyteläistä makua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 palaa
Valmistusaika
15 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Leivottaisko? Kokeile mehevää banaani-mantelikakkua

Ainekset

2
kpl
kananmunaa
dl
sokeria
dl
manteljauhoja
1
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
1
dl
mantelirouhetta
3
kpl
kypsää banaania
100
g
laktoositonta margariinia (60% rasvaa)
Kuorrutus
2
rkl
vahvaa kahvia
1
rkl
kaakaojauhetta
3/4
dl
tomusokeria
Lisäksi
vuokaan laktoositonta margariinia ja hienoa sokeria.
Koristeluun kokonaisia manteleita.

Työvaiheet

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja sokeroi kakkuvuoka (n. 1½ l).
  • Vaahdota munat ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja muusaa banaanit haarukalla. Yhdistä keskenään kaikki kakkutaikinan aineet varovasti tasaiseksi käännellen. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa 45–50 min.
  • Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.
  • Sekoita  kuorrutuksen aineet tasaiseksi ja valuta kuorrutus jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele manteleilla.

Yhdessä annoksessa (1 pala): energiaa 195 kcal, hiilihydraatteja 16 g, rasvaa 12 g (tyydyttynyt 1,5 g), proteiinia 4 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %.

Kommentit (4)

Vierailija

Mikä onkaan kuorrute?

Käyttäjä2664
Seuraa 
Liittynyt10.5.2017

Hei ja kiitos hyvästä huomiosta. Ohje korjattu ja lisätty kuorrutuksen ainekset. Pahoittelut, että oli epähuomiossa jäänyt lisäämättä. yt. Pauliina, toimitus

Vierailija

Millä voisi tuon sokerin korvata?

Vierailija

Vegaanisen saat kun jätät kananmunat pois. Jos taikina vaatii lisää kosteutta niin lisää banaania tai hedelmäsosetta tai ihan vettä.

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.
Miedon broilerinmaksan löydät kaupan pakastealtaasta.

Erinomainen tarjottava alkupalana tai vaikkapa joululeivän päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lintupatee saa seurakseen puolukkasiirappia

Ainekset

1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
pieni sipuli
1
pkt/300g
broilerinmaksaa sulatettuna
400
g
broilerinjauhelihaa
1
kananmuna
1
dl
ruokakermaa (rasvaa 10 %)
1
viipale
maalaisleipää
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
rakuunaa
1
tl
currya
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Lisäksi
paistamiseen margariinia
Puolukkasiirappi
2
dl
puolukoita
½
dl
sokeria
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja paista muutama minuutti tilkassa margariinia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Mittaa tehosekoittimeen broilerinmaksat ja -jauheliha, muna, ruokakerma, leipäviipale, mausteet ja hieman jäähtynyt sipulisilppu. Anna käydä tasaiseksi.
  3. Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka niin, että leivinpaperi ulottuu reilusti vuoan reunojen yli. Kaada pateemassa vuokaan ja taita leivinpaperin reunat vuoan päälle. Kypsennä vesihauteessa n. 1½ tuntia. Anna pateen jäähtyä kylmäksi vuoassaan.
  4. Mittaa puolukkasiirapin aineet kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Siivilöi ja jäähdytä kylmäksi.

Yhdessä annoksessa 130 kcal, hiilihydraatteja 11 g, rasvaa 3,5 g, (tyydyttynyt > 0,7 g), proteiinia 15 g, kuitua 1,5 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)