Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.

Mehevä keitto on mahtava lämmittäjä viileällä säällä. Anna hautua rauhassa ja nauti hyvän leivän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1h 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herkullisen hyvää ja helppoa: hartaudella hautunut juureskeitto

Ainekset

300
g
porkkanaa
1 iso (250 g)
palsternakka
pala (n.300 g)
lanttua
1
pieni purjo
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
7
dl
vettä
3
dl
laagerolutta
2
kasvisliemikuutioota
1
tl
sokeria tai hunajaa
1
tl
kuivattua oregaanoa
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
dl
punaisia kuivattuja linssejä
Pistou-kastike
2
rkl
vihreää pestoa
2
rkl
vettä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja lanttu. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti, poista kanta ja viipaloi.
  2. Kuumenna öljy uunin kestävässä kattilassa. Lisää tomaattipyree, juurekset ja purjo. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää joukkoon vesi ja olut.
  3. Murustele joukkoon kasvisliemikuutiot. Mausta sokerilla, oreganolla ja rosmariinilla. Kiehauta kuumaksi.
  4. Hauduta keittoa 175-asteisessa uunissa 1 tunti. Huuhtele linssit lävikössä ja lisää joukkoon. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  5. Sekoita pesto, öljy ja vesi kulhossa. Valuta pistou-kastiketta keittoannoksen päälle. Tarjoile lisäksi tuoretta maalaisleipää.

Yhdessä annoksessa: energiaa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 13 g (tyydyttynyt > 2 g), proteiinia 9 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (1)

Sp

Soveltuuko tämä keitto pakastukseen ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ohje Raisa Laine kuvat Mikko Hannula

Tuoreella inkiväärillä maustettu, kookosmaitoon tehty linssi-tomaattikeitto lämmittää pakkaspäivänä.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min.
Vaikeustaso
Helppo

Kookokselta maistuva linssi-tomaattikeitto

Ainekset

2
tl
öljyä
2
tl
tomaattipyreetä
1
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua currya
1 1/2
dl
kuivattuja punaisia linssejä
2
tl
tuoretta inkivääriä raasteena
4
dl
kasvislientä
1
tlk
tomaattimurskaa
2
dl
kookosmaitoa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
tuoretta minttua

Työvaiheet

  • Paista öljyssä kattilassa tomaattipyreetä, juustokuminaa ja currya muutama minuutti. Huuhtele linssit kylmällä vedellä siivilässä. Raasta inkivääri.
  • Lisää linssit, inkivääri, kasvisliemi, tomaattimurska ja kookosmaito kattilaan. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä ja keitto on sakeaa. Sekoita keittoa muutaman kerran kypsennyksen aikana.
  • Mausta valmis keitto suolalla, pippurilla ja mintulla.

 

330 kcal/annos, hiilihydraatteja 21 g, rasvaa 24 g (tyydyttynyt 18 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen

Uunissa haudutettu laatikko lämmittää talvipäivänä. Juureksista tehty laatikko sopii painonhallitsijalle, sillä yhdessä annoksessa on vain 225 kaloria. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min

Muheva mutta kevyt hapankaalijuureslaatikko

Ainekset

1
rs (400 g)
hapankaalia
2
porkkanaa
1
palsternakka
1
maustekurkku
1
prk (290 g)
kypsiä linssejä
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
tl
suolaa
1/2
tl
jauhettua mustapippuria
Munamaito
5
dl
rasvatonta maitoa
2
kananmunaa
Pinnalle
2
rkl
korppujauhoja

Työvaiheet

  • Valuta hapankaali siivilässä.
  • Kuori ja raasta porkkanat ja palsternakka. Kuutioi maustekurkku. Valuta linssit lävikössä. Sekoita kaikki kasvikset ja mausteet uunivuoassa.
  • Sekoita munamaidon ainekset kulhossa ja kaada vuokaan kasvisten päälle. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 45 minuuttia.

 

Yhdessä annoksessa 225 kcal, hiilihydraatteja 30 g,  rasvaa 3 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 15 g, kuitua 6 g, suolaa 0,4 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen

Savupaprika ja kumina antavat makua ja kikherneet proteiinia. Mausteinen maku pyöristyy jugurtilla.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min.

Kasviproteiinia kevyesti: Marokkolainen kikhernekeitto

Ainekset

1
pieni bataatti
3
valkosipulinkynttä
1
prk (380 g)
kypsiä kikherneitä
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
5
dl
kasvis- tai kanalientä
1
ps (150 g)
pakastepinaattia
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
murskattua kuminaa
1
tl
sokeria
Päälle
1
dl
rasvatonta maustamatonta jogurttia
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  • Kuori bataatti ja suikaloi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Huuhtele kikherneet lävikössä.
  • Kuumenna kattilassa paseerattu tomaatti ja kasvisliemi. Lisää bataattisuikaleet, pinaatti, kikherneet ja mausteet. Kypsennä 12–15 minuuttia, kunnes bataatti on kypsää. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  • Tarjoile keiton kanssa maustamatonta jogurttia ja hienonnettua korianteria.

Kommentit (0)

Kaalista tehty salaatti on taatusti kevyttä, mutta lämpimänä se sopii syötäväksi myös keskellä talvea. Yhdessä annoksessa on vain 280 kaloria. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min.
Vaikeustaso
Helppo

Vaihteeksi lämmintä salaattia: talvikaalisalaatti

Ainekset

500
g
valkokaalia
300
g
parsakaalia
1
porkkana
200
g
pala lanttua
1/2
purjo
2
rkl
öljyä
1
dl
kvinoaa
1/2
tl
suolaa
Maustekastike
3
rkl
soijaa
2
rkl
limetinmehua
2
rkl
makeaa chilikastiketta
Päälle
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esim. korianteria tai kirveliä
Lisäksi
1
prk (200 g)
rasvatonta raejuustoa

Työvaiheet

  • Huuhtele valkokaali, poista kanta, leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Huuhtele ja viipaloi parsakaali. Kuori porkkana ja lanttu. Suikaloi kuorimaveitsellä. Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja viipaloi.
  • Kuumenna öljy isossa paistokasarissa tai vokkipannussa. Lisää kasvikset ja kvinoa. Paista sekoitellen 10 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt notkeaksi. Mausta suolalla.
  • Sekoita maustekastikkeen aineet keskenään ja kaada kasvisten joukkoon. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Sekoita joukkoon hienonnetut yrtit. Tarjoile lämpimän salaatin kanssa raejuustoa.

Yhdessä annoksessa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 9 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 18 g, kuitua 10 g, suolaa 0,8 %.

Kommentit (0)