Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.

Mehevä keitto on mahtava lämmittäjä viileällä säällä. Anna hautua rauhassa ja nauti hyvän leivän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1h 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herkullisen hyvää ja helppoa: hartaudella hautunut juureskeitto

Ainekset

300
g
porkkanaa
1 iso (250 g)
palsternakka
pala (n.300 g)
lanttua
1
pieni purjo
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
7
dl
vettä
3
dl
laagerolutta
2
kasvisliemikuutioota
1
tl
sokeria tai hunajaa
1
tl
kuivattua oregaanoa
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
dl
punaisia kuivattuja linssejä
Pistou-kastike
2
rkl
vihreää pestoa
2
rkl
vettä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja lanttu. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti, poista kanta ja viipaloi.
  2. Kuumenna öljy uunin kestävässä kattilassa. Lisää tomaattipyree, juurekset ja purjo. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää joukkoon vesi ja olut.
  3. Murustele joukkoon kasvisliemikuutiot. Mausta sokerilla, oreganolla ja rosmariinilla. Kiehauta kuumaksi.
  4. Hauduta keittoa 175-asteisessa uunissa 1 tunti. Huuhtele linssit lävikössä ja lisää joukkoon. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  5. Sekoita pesto, öljy ja vesi kulhossa. Valuta pistou-kastiketta keittoannoksen päälle. Tarjoile lisäksi tuoretta maalaisleipää.

Yhdessä annoksessa: energiaa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 13 g (tyydyttynyt > 2 g), proteiinia 9 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juurespihvit ovat kevyitä, mutta valkopapujen ansiosta myös proteiinipitoisia. Rahkakastikkeen kanssa tarjoiltuna yhdessä pihviannoksessa on 20 grammaa proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min.
Vaikeustaso
Helppo

Kevyttä mutta proteiinipitoista: juures-papupihvit ja sitruunainen rahkakastike

Ainekset

400
g
porkkanoita
1
(350 g)
palsternakka
2
naurista
1
prk (380 g)
kypsiä valkoisia papuja
2
kananmunaa
3
rkl
maissitärkkelysjauhoja
1
tl
suolaa
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
raastettua sitruunankuorta
Rahkakastike
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1/2
sitruunan mehu ja raastettu kuori
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
hienonnettua timjamia tai rosmariinia
1
tl
hunajaa
1
tl
l suolaa

Työvaiheet

  • Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja nauris raastimen karkealla terällä. Kasvisraastetta tulisi olla 1 litra. Puristele juuresraaste tiheäreikäisessä siivilässä, kunnes se on mahdollisimman kuivaa. 
  • Huuhtele pavut siivilässä. Soseuta pavut ja kananmunat kulhossa sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon juuresraasteet ja mausteet.
  • Muotoile pihvejä leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.
  • Valmista kastike. Sekoita kulhossa rahka, hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu, murskattu valkosipulinkynsi, timjami, hunaja ja suola. Tarjoile kasvispihvien kanssa.

Yhdessä annoksessa: 315 kcal, hiilihydraatteja 39 g, rasvaa 4 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 20 g, kuitua 17 g, suolaa 0,3 %.

Kommentit (0)

Raisa Laine kuvat Tuomas Kolehmainen

Kokkaa edullisista ja ravitsevista kasviksista mahtavan makuinen, kevyt borssikeitto. Linssit antavat mukavasti suutuntumaa ja täyttävää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Täyteläisen makuinen kasvisborssi sopii tammikuuhun

Ainekset

300
g
punajuurta
2
porkkanaa
1
sipuli
300
g
valkokaalia
200
g
hapankaalia
1
rkl
öljyä
1
dl
punaisia linssejä
l
kasvislientä
1
rkl
punaviinietikkaa
ripaus
suolaa ja sokeria
Lisäksi
1
suolakurkku
dl
raejuustoa
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  • Kuori punajuuret ja porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi myös sipuli ja valkokaali. Huuhtele valkokaali kylmän veden alla siivilässä. Huuhtele myös linssit kylmällä vedellä.
  • Paista kasviksia ja linssejä kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja anna keiton hautua kannen alla kypsäksi noin 45 minuuttia.
  • Keiton hautuessa kuutioi suolakurkku. Sekoita keskenään suolakurkkukuutiot, raejuusto ja hienonnettu lehtipersilja. Tarjoa raejuustoa keiton pinnalla.
  • Mausta keitto etikalla, suolalla ja ripauksella sokeria.

Yhdessä annoksessa: energiaa 220 kcal, hiilihydraatteja 25 g, rasvaa 4 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 15 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %.

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Muheva keitto on täyttävä. Purkkilinsseistä ja pakasteherneistä keitto valmistuu alle puolen tunnin.
Muheva keitto on täyttävä. Purkkilinsseistä ja pakasteherneistä keitto valmistuu alle puolen tunnin.

Samettisen pehmeä kasvissosekeitto valmistuu tällä ohjeella hetkessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20
Vaikeustaso
Helppo

Maukas ja tuhti kasvissosekeitto valmistuu linsseistä ja herneistä

Ainekset

2 (400 g)
jauhoista perunaa
1
pieni purjo
1
prk (285 g)
linssejä
1
l
kasvislientä
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
sitruunamehua
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat pieniksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja viipaloi. Valuta linsseistä liemi siivilässä.
  2. Kiehauta kattilassa kasvisliemi. Lisää perunat, purjo, linssit ja herneet. Keitä 20 minuuttia. Mausta sitruunanmehulla.
  3. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Mausta rouhitulla mustapippurilla. Tarjoile keiton kanssa raejuustoa ja ruisleipää.

 

Yhdessä annoksessa: 170 kcal, hiilihydraatteja 23 g, rasvaa 3 g (tyydyttynyt > 0,8 g), proteiinia 10 g, kuitua 4 g, suolaa 0,8 %

 

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Uutta makua! Lehti- ja parsakaali sekä varsiselleri korvaavat perinteisiä liemijuureksia.
Uutta makua! Lehti- ja parsakaali sekä varsiselleri korvaavat perinteisiä liemijuureksia.

Maukkaassa keitossa on reilusti kasviksia ja hyvää, pehmeää rasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea lohi-katkarapukeitto pitää nälän loitolla

Ainekset

200
g
parsakaalia
200
g
lehtikaalia
2
varsiselleriä
½
pieni sipuli
8
dl
vettä
4
rkl
kalafondia
dl
ruokakermaa, rasvaa 7 %
300
g
lämminsavustettua lohta
100
g
sulatettuja katkarapuja
hienonnettua tilliä

Työvaiheet

  1. Huuhtele parsakaali, lehtikaali ja varsiselleri. Paloittele parsakaali, viipaloi varsi. Suikaloi lehtikaali. Viipaloi varsiselleri. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kalafondi ja kasvikset. Keitä 8 minuuttia.
  3. Lisää lopuksi ruokakerma, paloiteltu savulohi ja katkaravut. Kuumenna. Viimeistele tillillä

 Yhdessä annoksessa: 335 kcal, hiilihydraatteja 10 g, rasvaa 20 g (tyydyttynyt > 4 g), proteiinia 27 g, kuitua 4 g, suolaa 0,6 %

Kommentit (0)