Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.

Mehevä keitto on mahtava lämmittäjä viileällä säällä. Anna hautua rauhassa ja nauti hyvän leivän kanssa.

Annoksia
4
Valmistusaika
1h 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herkullisen hyvää ja helppoa: hartaudella hautunut juureskeitto

Ainekset

300
g
porkkanaa
1 iso (250 g)
palsternakka
pala (n.300 g)
lanttua
1
pieni purjo
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
7
dl
vettä
3
dl
laagerolutta
2
kasvisliemikuutioota
1
tl
sokeria tai hunajaa
1
tl
kuivattua oregaanoa
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
dl
punaisia kuivattuja linssejä
Pistou-kastike
2
rkl
vihreää pestoa
2
rkl
vettä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja lanttu. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti, poista kanta ja viipaloi.
  2. Kuumenna öljy uunin kestävässä kattilassa. Lisää tomaattipyree, juurekset ja purjo. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää joukkoon vesi ja olut.
  3. Murustele joukkoon kasvisliemikuutiot. Mausta sokerilla, oreganolla ja rosmariinilla. Kiehauta kuumaksi.
  4. Hauduta keittoa 175-asteisessa uunissa 1 tunti. Huuhtele linssit lävikössä ja lisää joukkoon. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  5. Sekoita pesto, öljy ja vesi kulhossa. Valuta pistou-kastiketta keittoannoksen päälle. Tarjoile lisäksi tuoretta maalaisleipää.

Yhdessä annoksessa: energiaa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 13 g (tyydyttynyt > 2 g), proteiinia 9 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Moussakamainen kasvisvuoka muhii uunissa vaikka pitkän sunnuntaiulkoilun ajan.
Moussakamainen kasvisvuoka muhii uunissa vaikka pitkän sunnuntaiulkoilun ajan.

Herkullinen kasvisvuoka saa ihanaa kermaista makua vähärasvaisesta tuorejuustosta.

Annoksia
4
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mahtavan makuinen ja kevyt kasvismoussaka

Ainekset

400
g
juuriselleriä
300
g
bataattia
300
g
palsternakkaa
2
tlk (à 400 g)
yrteillä maustettua tomaattimurskaa
1
dl
vettä
1
tl
suolaa
200
g
valkosipulituorejuustoa (10 %)
1
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori juuriselleri, bataatti ja palsternakka. Viipaloi juurekset ohuiksi.
  2. Sekoita kulhossa tomaattimurskat, vesi ja suola (huuhtele tölkki, niin saat kaiken murskan talteen.)
  3. Lado juuresviipaleita, tomaattimurskaa ja tuorejuustoa nokareina kerroksittain uunivuokaan (2 l).
  4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 1 h 15 min, kunnes kasvikset tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä. Ripottele kypsennyksen puolessa välissä
    pinnalle juustoraastetta. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Yhdessä annoksessa: energiaa 340 kcal, hiilihydraatteja 39 g, rasvaa 12 g (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 13 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Maapähkinä korostaa palsternakan pähkinäisiä makuja ja antaa pihveihin kuitua ja pehmeitä rasvoja.
Maapähkinä korostaa palsternakan pähkinäisiä makuja ja antaa pihveihin kuitua ja pehmeitä rasvoja.

Syyssadosta tehdyt pihvit kypsyvät nopeasti ja ovat herkullisen mehukkaita. 

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
35
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pähkinäiset juurespihvit ovat syksyn ykkösruoka

Ainekset

1
iso peruna
250
g
punajuurta
250
g
palsternakkaa
2 (150 g)
porkkanaa
1
dl
kuorittuja maapähkinöitä
2
rkl
sitruunanmehua
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
2
rkl
vehnäjauhoja
Yrttikastike
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esim. basilikaa, persiljaa, minttua
dl
maustamatonta jogurttia
1
rkl
hunajaa
ripaus
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori peruna, punajuuret, palsternakka ja porkkanat. Rouhi maapähkinät. Raasta juurekset raastimen karkealla terällä. Yhteensä raastetta tulisi olla noin litra.
  2. Sekoita kulhossa juuresraaste, pähkinärouhe, sitruunanmehu, suola, kananmunat ja vehnäjauhot.
  3. Nostele leivinpaperin päälle pellille nokareita juurespihvitaikinaa. Tasoita pinta. Taikinasta tulee noin 12 pihviä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
  4. Valmista kastike. Hienonna yrtit ja sekoita yhdessä jogurtin ja hunajan kanssa. Mausta suolalla. Tarjoile pihvien kanssa.

Yhdessä annoksessa: 240 kcal, hiilihydraatteja 22 g, rasvaa 11 g (tyydyttynyt > 2 g) proteiinia 10 g kuitua 7 g

Kommentit (1)

Elisa

Nämä ei pysyneet yhtään koossa. Missä vika?

Raisa Laine kuvat Tuomas Kolehmainen

Kokkaa kauden parhaista kasviksista mahtavan makuinen, kevyt borssikeitto. Linssit antavat mukavasti suutuntumaa ja täyttävää proteiinia.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä kasvisborssi on täydellistä syysruokaa

Ainekset

300
g
punajuurta
2
porkkanaa
1
sipuli
300
g
valkokaalia
200
g
hapankaalia
1
rkl
öljyä
1
dl
punaisia linssejä
l
kasvislientä
1
rkl
punaviinietikkaa
ripaus
suolaa ja sokeria
Lisäksi
1
suolakurkku
dl
raejuustoa
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  • Kuori punajuuret ja porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi myös sipuli ja valkokaali. Huuhtele valkokaali kylmän veden alla siivilässä. Huuhtele myös linssit kylmällä vedellä.
  • Paista kasviksia ja linssejä kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja anna keiton hautua kannen alla kypsäksi noin 45 minuuttia.
  • Keiton hautuessa kuutioi suolakurkku. Sekoita keskenään suolakurkkukuutiot, raejuusto ja hienonnettu lehtipersilja. Tarjoa raejuustoa keiton pinnalla.
  • Mausta keitto etikalla, suolalla ja ripauksella sokeria.

Yhdessä annoksessa: energiaa 220 kcal, hiilihydraatteja 25 g, rasvaa 4 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 15 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %.

Kommentit (0)

Raisa Laine kuva Tuomas Kolehmainen
Raikas keitto on myös ilo silmälle.
Raikas keitto on myös ilo silmälle.

Pähkinät tuovat keittoon myös lisää proteiinia, jolloin se pitää nälkää hyvin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
10 min + liotus 4 h + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hernekeitto uudella tavalla! Cashewpähkinät antavat ihanaa kermaista suutuntumaa

Ainekset

1
dl
cashewpähkinöitä
2
dl
vettä
¼
purjosipulia (vihreää osaa)
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
öljyä
600
g
herneitä
6
dl
kasvislientä
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
2
rkl
sitruunamehua
½
ruukku
hienonnettua sitruunamelissaa

Työvaiheet

  • Laita cashewpähkinät likoamaan 2 dl vettä vähintään 4 tunniksi.
  • Hienonna purjo ja valkosipuli. Paista sipuleita kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää jäiset herneet ja kasvisliemi. Anna keiton poreilla hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia.
  • Lisää kattilaan cashewpähkinät liotusliemen kanssa ja soseuta keitto sauva-sekoittimella sileäksi.
  • Kuumenna keitto vielä kertaalleen. Siirrä sivuun liedeltä ja mausta suolalla, pippurilla, sitruunamehulla ja runsaalla hienonnetulla sitruunamelissalla.

Kommentit (0)