Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen

Savupaprika ja kumina antavat makua ja kikherneet proteiinia. Mausteinen maku pyöristyy jugurtilla.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min.

Kasviproteiinia kevyesti: Marokkolainen kikhernekeitto

Ainekset

1
pieni bataatti
3
valkosipulinkynttä
1
prk (380 g)
kypsiä kikherneitä
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
5
dl
kasvis- tai kanalientä
1
ps (150 g)
pakastepinaattia
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
murskattua kuminaa
1
tl
sokeria
Päälle
1
dl
rasvatonta maustamatonta jogurttia
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  • Kuori bataatti ja suikaloi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Huuhtele kikherneet lävikössä.
  • Kuumenna kattilassa paseerattu tomaatti ja kasvisliemi. Lisää bataattisuikaleet, pinaatti, kikherneet ja mausteet. Kypsennä 12–15 minuuttia, kunnes bataatti on kypsää. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  • Tarjoile keiton kanssa maustamatonta jogurttia ja hienonnettua korianteria.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monelle leipää rakastavalle voikkari paksuilla päällisillä on vastustamaton herkku. Leipä itsessään – ainakin täysjyväisenä – on terveellinen valinta, mutta jos haluat keventää päällisiä, kokeile eri tavoin maustettuja hummuksia. Saat hyviä rasvoja, mutta vain kohtuullisesti kaloreita.    

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
5 min (+ liotus 1–2 h)
Vaikeustaso
Helppo

Tämä voileivän päällinen on terveellinen, maistuva ja kevyt

Ainekset

2
rkl
cashewpähkinöitä
1
pss
pakasteherneitä sulatettuna
3
dl
salaattipinaattia
1
rkl
limetin mehua
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Cashewpähkinät voi halutessaan laittaa muutamaksi tunniksi kylmään veteen likoamaan, jolloin ne antavat tahnalle pehmeämmän rakenteen.

2. Mittaa kaikki hummuksen aineet tehosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi.

ANNOS HUMMUSTA 45 KCAL, hiilihydraatteja 3 g, rasvaa 2,5 g (tyydyttynyt alle 0,5 g),

proteiinia 2 g, kuitua 1 g, suolaa 0,25 %.

Gluteeniton, maidoton, laktoositon, vegaaninen 

Kommentit (0)

Ohje Raisa Laine kuvat Mikko Hannula

Tuoreella inkiväärillä maustettu, kookosmaitoon tehty linssi-tomaattikeitto lämmittää pakkaspäivänä.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min.
Vaikeustaso
Helppo

Kookokselta maistuva linssi-tomaattikeitto

Ainekset

2
tl
öljyä
2
tl
tomaattipyreetä
1
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua currya
1 1/2
dl
kuivattuja punaisia linssejä
2
tl
tuoretta inkivääriä raasteena
4
dl
kasvislientä
1
tlk
tomaattimurskaa
2
dl
kookosmaitoa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
tuoretta minttua

Työvaiheet

  • Paista öljyssä kattilassa tomaattipyreetä, juustokuminaa ja currya muutama minuutti. Huuhtele linssit kylmällä vedellä siivilässä. Raasta inkivääri.
  • Lisää linssit, inkivääri, kasvisliemi, tomaattimurska ja kookosmaito kattilaan. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä ja keitto on sakeaa. Sekoita keittoa muutaman kerran kypsennyksen aikana.
  • Mausta valmis keitto suolalla, pippurilla ja mintulla.

 

330 kcal/annos, hiilihydraatteja 21 g, rasvaa 24 g (tyydyttynyt 18 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen

Uunissa haudutettu laatikko lämmittää talvipäivänä. Juureksista tehty laatikko sopii painonhallitsijalle, sillä yhdessä annoksessa on vain 225 kaloria. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min

Muheva mutta kevyt hapankaalijuureslaatikko

Ainekset

1
rs (400 g)
hapankaalia
2
porkkanaa
1
palsternakka
1
maustekurkku
1
prk (290 g)
kypsiä linssejä
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
tl
suolaa
1/2
tl
jauhettua mustapippuria
Munamaito
5
dl
rasvatonta maitoa
2
kananmunaa
Pinnalle
2
rkl
korppujauhoja

Työvaiheet

  • Valuta hapankaali siivilässä.
  • Kuori ja raasta porkkanat ja palsternakka. Kuutioi maustekurkku. Valuta linssit lävikössä. Sekoita kaikki kasvikset ja mausteet uunivuoassa.
  • Sekoita munamaidon ainekset kulhossa ja kaada vuokaan kasvisten päälle. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 45 minuuttia.

 

Yhdessä annoksessa 225 kcal, hiilihydraatteja 30 g,  rasvaa 3 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 15 g, kuitua 6 g, suolaa 0,4 %

Kommentit (0)

Kaalista tehty salaatti on taatusti kevyttä, mutta lämpimänä se sopii syötäväksi myös keskellä talvea. Yhdessä annoksessa on vain 280 kaloria. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min.
Vaikeustaso
Helppo

Vaihteeksi lämmintä salaattia: talvikaalisalaatti

Ainekset

500
g
valkokaalia
300
g
parsakaalia
1
porkkana
200
g
pala lanttua
1/2
purjo
2
rkl
öljyä
1
dl
kvinoaa
1/2
tl
suolaa
Maustekastike
3
rkl
soijaa
2
rkl
limetinmehua
2
rkl
makeaa chilikastiketta
Päälle
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esim. korianteria tai kirveliä
Lisäksi
1
prk (200 g)
rasvatonta raejuustoa

Työvaiheet

  • Huuhtele valkokaali, poista kanta, leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Huuhtele ja viipaloi parsakaali. Kuori porkkana ja lanttu. Suikaloi kuorimaveitsellä. Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja viipaloi.
  • Kuumenna öljy isossa paistokasarissa tai vokkipannussa. Lisää kasvikset ja kvinoa. Paista sekoitellen 10 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt notkeaksi. Mausta suolalla.
  • Sekoita maustekastikkeen aineet keskenään ja kaada kasvisten joukkoon. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Sekoita joukkoon hienonnetut yrtit. Tarjoile lämpimän salaatin kanssa raejuustoa.

Yhdessä annoksessa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 9 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 18 g, kuitua 10 g, suolaa 0,8 %.

Kommentit (0)