Raisa Laine Kuvat Lasse Lecklin
Parmesaanin sijaan annos viimeistellään paahdetuilla, rouhituilla pähkinöillä.
Parmesaanin sijaan annos viimeistellään paahdetuilla, rouhituilla pähkinöillä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Klassikon kasvisversio: maukas vegebolognese

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulikynttä
1
punainen chilipalko
3
porkkanaa
½
selleri
1
rkl
öljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
1
prk
kuorittuja tomaatteja
2
dl
valkoviiniä
2
dl
kasvislientä
1
laakerinlehti
½
suolaa
ripaus
mustapippuria
1
rkl
hunajaa
2
timjaminoksaa
1
pkt (250 g)
härkäpapuvalmistetta (Härkis Original)
Lisäksi
3/4
dl
saksanpähkinöitä
300
g
täysjyväpastaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja chili. Kuori porkkana ja selleri. Raasta karkeaksi raasteeksi. Paista kasviksia öljyssä paistokasarissa 5 minuuttia.
  2. Lisää tomaattipyree ja jatka paistamista vielä hetki.
  3. Lisää kuoritut tomaatit liemineen. Murskaa tomaatteja kevyesti pannulla esim. puuhaarukalla. Lisää kaikki loput aineet Härkistä lukuun ottamatta. Anna kastikkeen hautua kannen alla noin puoli tuntia.
  4. Keitä pasta kypsäksi suoalla maustetussa vedessä. Pastan kypsyessä paahda saksanpähkinöitä kuivalla, kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan. Anna jäähtyä ja rouhi veitsellä pienemmiksi.
  5. Lisää Härkis kastikkeeseen ja kuumenna kastike vielä kertaalleen. Annostele pastaa ja kastiketta lautasille ja ripottele päälle saksanpähkinärouhetta.

Yhdessä annoksessa: energiaa 560 kcal, hiilihydraatteja 58 g, rasvaa 15 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 18 g, kuitua 12 g, suolaa 0,8 %.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen

Savupaprika ja kumina antavat makua ja kikherneet proteiinia. Mausteinen maku pyöristyy jugurtilla.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min.

Kasviproteiinia kevyesti: Marokkolainen kikhernekeitto

Ainekset

1
pieni bataatti
3
valkosipulinkynttä
1
prk (380 g)
kypsiä kikherneitä
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
5
dl
kasvis- tai kanalientä
1
ps (150 g)
pakastepinaattia
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
murskattua kuminaa
1
tl
sokeria
Päälle
1
dl
rasvatonta maustamatonta jogurttia
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  • Kuori bataatti ja suikaloi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Huuhtele kikherneet lävikössä.
  • Kuumenna kattilassa paseerattu tomaatti ja kasvisliemi. Lisää bataattisuikaleet, pinaatti, kikherneet ja mausteet. Kypsennä 12–15 minuuttia, kunnes bataatti on kypsää. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  • Tarjoile keiton kanssa maustamatonta jogurttia ja hienonnettua korianteria.

Kommentit (0)

Kaalista tehty salaatti on taatusti kevyttä, mutta lämpimänä se sopii syötäväksi myös keskellä talvea. Yhdessä annoksessa on vain 280 kaloria. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min.
Vaikeustaso
Helppo

Vaihteeksi lämmintä salaattia: talvikaalisalaatti

Ainekset

500
g
valkokaalia
300
g
parsakaalia
1
porkkana
200
g
pala lanttua
1/2
purjo
2
rkl
öljyä
1
dl
kvinoaa
1/2
tl
suolaa
Maustekastike
3
rkl
soijaa
2
rkl
limetinmehua
2
rkl
makeaa chilikastiketta
Päälle
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esim. korianteria tai kirveliä
Lisäksi
1
prk (200 g)
rasvatonta raejuustoa

Työvaiheet

  • Huuhtele valkokaali, poista kanta, leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Huuhtele ja viipaloi parsakaali. Kuori porkkana ja lanttu. Suikaloi kuorimaveitsellä. Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja viipaloi.
  • Kuumenna öljy isossa paistokasarissa tai vokkipannussa. Lisää kasvikset ja kvinoa. Paista sekoitellen 10 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt notkeaksi. Mausta suolalla.
  • Sekoita maustekastikkeen aineet keskenään ja kaada kasvisten joukkoon. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Sekoita joukkoon hienonnetut yrtit. Tarjoile lämpimän salaatin kanssa raejuustoa.

Yhdessä annoksessa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 9 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 18 g, kuitua 10 g, suolaa 0,8 %.

Kommentit (0)

Juurespihvit ovat kevyitä, mutta valkopapujen ansiosta myös proteiinipitoisia. Rahkakastikkeen kanssa tarjoiltuna yhdessä pihviannoksessa on 20 grammaa proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min.
Vaikeustaso
Helppo

Kevyttä mutta proteiinipitoista: juures-papupihvit ja sitruunainen rahkakastike

Ainekset

400
g
porkkanoita
1
(350 g)
palsternakka
2
naurista
1
prk (380 g)
kypsiä valkoisia papuja
2
kananmunaa
3
rkl
maissitärkkelysjauhoja
1
tl
suolaa
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
raastettua sitruunankuorta
Rahkakastike
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1/2
sitruunan mehu ja raastettu kuori
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
hienonnettua timjamia tai rosmariinia
1
tl
hunajaa
1
tl
l suolaa

Työvaiheet

  • Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja nauris raastimen karkealla terällä. Kasvisraastetta tulisi olla 1 litra. Puristele juuresraaste tiheäreikäisessä siivilässä, kunnes se on mahdollisimman kuivaa. 
  • Huuhtele pavut siivilässä. Soseuta pavut ja kananmunat kulhossa sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon juuresraasteet ja mausteet.
  • Muotoile pihvejä leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.
  • Valmista kastike. Sekoita kulhossa rahka, hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu, murskattu valkosipulinkynsi, timjami, hunaja ja suola. Tarjoile kasvispihvien kanssa.

Yhdessä annoksessa: 315 kcal, hiilihydraatteja 39 g, rasvaa 4 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 20 g, kuitua 17 g, suolaa 0,3 %.

Kommentit (0)

Valmista lisukkeeksi herkulliset palsternakat, jotka saavat maukkaan viimeistelyn hunaja-öljykastikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lisuke juhlapöytään: hasselbackan palsternakat

Ainekset

2
palsternakkaa
2
rkl
hunajaa
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
viipale
maalaisleipää (esim. Maalahden limppua)
muutama
oksa
timjamia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja halkaise palsternakat pitkittäin.

  2. Aseta ne leikkuupinta alaspäin ja viillä poikittain ohuita viiltoja lähes pohjaan saakka, kuten hasselbackan perunoita valmistettaessa.

  3. Laita palsternakat uunivuokaan ja lisää vuoan pohjalle tilkka vettä. Peitä foliolla. Esikypsennä uunissa puoli tuntia.

  4. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Sekoita kulhossa hunaja, öljy ja mausteet. Raasta leipäviipale. Sivele esikypsennetyt palsternakat hunaja-öljyseoksella ja ripottele leipämurut pinnalle. Jatka kypsennystä toiset 30 minuuttia tai kunnes palsternakat ovat pehmeitä. Viimeistele tuoreella timjamilla.

Yhdessä annoksessa: energiaa 110 kcal, hiilihydraatteja 13 g, rasvaa 7 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 1 g, kuitua 3 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)