Raisa Laine Kuvat Lasse Lecklin
Kvinoaa, punajuurta ja perunaa, niin maukasta ja hyvää.
Kvinoaa, punajuurta ja perunaa, niin maukasta ja hyvää.

Siirrä jauheliha hetkeksi syrjään ja pyöräytä tutut klassikkopihvit kokonaan kasviksista. Ihastut!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevät ja helpot lindströminkasvispihvit

Ainekset

1
dl
kvinoaa
2
viipaletta
vaaleaa leipää
3/4
dl
kaurakermaa
200
g
etikkapunajuurta
2
keitettyä perunaa
1
kananmuna
1/2
dl
maissitärkkelysjauhoja
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Kastike
1
dl
majoneesia (rasvaa max 15 %)
1
rkl
kapriksia
puolikas
hapahko omena
2
rkl
lehtipersiljaa
Lisäksi
1
iso
sipuli
paistamiseen öljyä

Työvaiheet

  • Keitä kvinoa kypsäksi ohjeen mukaan.
  • Valmista kastike. Mittaa majoneesi kulhoon ja sekoita joukkoon kaprikset. Kuori ja kuutioi omena. Lisää omenakuutiot ja hienonnettu lehtipersilja. Sekoita tasaiseksi. Siirrä jääkaappiin maustumaan.
  • Poista leipäviipaleista reunat ja laita viipaleet likoamaan kulhoon kerman sekaan.
  • Raasta punajuuret ja perunat. Lisää kulhoon leipäviipaleiden sekaan.
  • Valuta ylimääräinen neste kypsästä kvinoasta pois. Lisää kvinoa, muna, maissitärkkelys, suola ja pippuri kulhoon muiden aineiden joukkoon.
  • Muotoile taikinasta pihvejä ja paista kuumalla pannulla öljyssä noin 5 minuuttia kerran kääntäen. Pidä lämpiminä folion alla.
  • Leikkaa sipuli renkaiksi ja paista renkaita pari minuuttia kuumassa öljyssä pannulla. Nostele renkaat kasvispihvien päälle ja tarjoa pihvit kastikkeen kanssa.

Yhdessä anoksessa: energiaa 240 kcal, hiilihydraatteja 25 g, rasvaa 7 g (tyydyttynyt 1 g), proteiinia 7 g, kuitua 6 g, suolaa 1 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valmista lisukkeeksi herkulliset palsternakat, jotka saavat maukkaan viimeistelyn hunaja-öljykastikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hurmaavan hyvä lisuke juhlapöytään: hasselbackan palsternakat

Ainekset

2
palsternakkaa
2
rkl
hunajaa
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
viipale
maalaisleipää (esim. Maalahden limppua)
muutama
oksa
timjamia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja halkaise palsternakat pitkittäin.

  2. Aseta ne leikkuupinta alaspäin ja viillä poikittain ohuita viiltoja lähes pohjaan saakka, kuten hasselbackan perunoita valmistettaessa.

  3. Laita palsternakat uunivuokaan ja lisää vuoan pohjalle tilkka vettä. Peitä foliolla. Esikypsennä uunissa puoli tuntia.

  4. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Sekoita kulhossa hunaja, öljy ja mausteet. Raasta leipäviipale. Sivele esikypsennetyt palsternakat hunaja-öljyseoksella ja ripottele leipämurut pinnalle. Jatka kypsennystä toiset 30 minuuttia tai kunnes palsternakat ovat pehmeitä. Viimeistele tuoreella timjamilla.

Yhdessä annoksessa: energiaa 110 kcal, hiilihydraatteja 13 g, rasvaa 7 g (tyydyttynyt < 1 g), proteiinia 1 g, kuitua 3 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.

Mehevä keitto on mahtava lämmittäjä viileällä säällä. Anna hautua rauhassa ja nauti hyvän leivän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1h 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herkullisen hyvää ja helppoa: hartaudella hautunut juureskeitto

Ainekset

300
g
porkkanaa
1 iso (250 g)
palsternakka
pala (n.300 g)
lanttua
1
pieni purjo
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
7
dl
vettä
3
dl
laagerolutta
2
kasvisliemikuutioota
1
tl
sokeria tai hunajaa
1
tl
kuivattua oregaanoa
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
dl
punaisia kuivattuja linssejä
Pistou-kastike
2
rkl
vihreää pestoa
2
rkl
vettä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja lanttu. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti, poista kanta ja viipaloi.
  2. Kuumenna öljy uunin kestävässä kattilassa. Lisää tomaattipyree, juurekset ja purjo. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää joukkoon vesi ja olut.
  3. Murustele joukkoon kasvisliemikuutiot. Mausta sokerilla, oreganolla ja rosmariinilla. Kiehauta kuumaksi.
  4. Hauduta keittoa 175-asteisessa uunissa 1 tunti. Huuhtele linssit lävikössä ja lisää joukkoon. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  5. Sekoita pesto, öljy ja vesi kulhossa. Valuta pistou-kastiketta keittoannoksen päälle. Tarjoile lisäksi tuoretta maalaisleipää.

Yhdessä annoksessa: energiaa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 13 g (tyydyttynyt > 2 g), proteiinia 9 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Moussakamainen kasvisvuoka muhii uunissa vaikka pitkän sunnuntaiulkoilun ajan.
Moussakamainen kasvisvuoka muhii uunissa vaikka pitkän sunnuntaiulkoilun ajan.

Herkullinen kasvisvuoka saa ihanaa kermaista makua vähärasvaisesta tuorejuustosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mahtavan makuinen ja kevyt kasvismoussaka

Ainekset

400
g
juuriselleriä
300
g
bataattia
300
g
palsternakkaa
2
tlk (à 400 g)
yrteillä maustettua tomaattimurskaa
1
dl
vettä
1
tl
suolaa
200
g
valkosipulituorejuustoa (10 %)
1
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori juuriselleri, bataatti ja palsternakka. Viipaloi juurekset ohuiksi.
  2. Sekoita kulhossa tomaattimurskat, vesi ja suola (huuhtele tölkki, niin saat kaiken murskan talteen.)
  3. Lado juuresviipaleita, tomaattimurskaa ja tuorejuustoa nokareina kerroksittain uunivuokaan (2 l).
  4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 1 h 15 min, kunnes kasvikset tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä. Ripottele kypsennyksen puolessa välissä
    pinnalle juustoraastetta. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Yhdessä annoksessa: energiaa 340 kcal, hiilihydraatteja 39 g, rasvaa 12 g (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 13 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Maapähkinä korostaa palsternakan pähkinäisiä makuja ja antaa pihveihin kuitua ja pehmeitä rasvoja.
Maapähkinä korostaa palsternakan pähkinäisiä makuja ja antaa pihveihin kuitua ja pehmeitä rasvoja.

Syyssadosta tehdyt pihvit kypsyvät nopeasti ja ovat herkullisen mehukkaita. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
35
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pähkinäiset juurespihvit ovat syksyn ykkösruoka

Ainekset

1
iso peruna
250
g
punajuurta
250
g
palsternakkaa
2 (150 g)
porkkanaa
1
dl
kuorittuja maapähkinöitä
2
rkl
sitruunanmehua
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
2
rkl
vehnäjauhoja
Yrttikastike
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esim. basilikaa, persiljaa, minttua
dl
maustamatonta jogurttia
1
rkl
hunajaa
ripaus
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori peruna, punajuuret, palsternakka ja porkkanat. Rouhi maapähkinät. Raasta juurekset raastimen karkealla terällä. Yhteensä raastetta tulisi olla noin litra.
  2. Sekoita kulhossa juuresraaste, pähkinärouhe, sitruunanmehu, suola, kananmunat ja vehnäjauhot.
  3. Nostele leivinpaperin päälle pellille nokareita juurespihvitaikinaa. Tasoita pinta. Taikinasta tulee noin 12 pihviä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
  4. Valmista kastike. Hienonna yrtit ja sekoita yhdessä jogurtin ja hunajan kanssa. Mausta suolalla. Tarjoile pihvien kanssa.

Yhdessä annoksessa: 240 kcal, hiilihydraatteja 22 g, rasvaa 11 g (tyydyttynyt > 2 g) proteiinia 10 g kuitua 7 g

Kommentit (1)

Elisa

Nämä ei pysyneet yhtään koossa. Missä vika?