Suvi Rüster Kuva Päivi Ristell
Kaunis annos, ja ennen kaikkea erinomaisen makuinen.
Kaunis annos, ja ennen kaikkea erinomaisen makuinen.

Keitetyt mantelit tekevät keitosta kermaisen kuohkean.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kevyt ja niin terveellinen: parsakaali-mantelikeitto

Ainekset

1
kpl (300 g)
parsakaalia
1
iso jauhoinen peruna
1
l
kasvislientä
1
dl
kuorittuja manteleita
Yrttiöljy
1
dl
hienonnettua persiljaa
2
rkl
hienonnettua oreganoa
3
rkl
rypsiöljyä
ripaus
suolaa

Työvaiheet

Pese parsakaali, irrottele nuput ja leikkaa varsi viipaleiksi. Kuori ja paloittele peruna.

Kiehauta kasvisliemi kattilassa. Lisää parsakaalit, perunat ja mantelit. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes perunat tuntuvat kypsiltä.

Soseuta keitto sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Kaada keitto takaisin kattilaan ja pidä lämpimänä.

Valmista yrttiöljy. Mittaa ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Valuta yrttiöljyä keittoannoksen päälle. Tarjoile lisäksi täysjyväleipää.

Yhdessä annoksessa: energiaa 250 kcal, hiilihydraatteja 6 g, rasvaa 21 g (tyydyttynyt rasva 2 g), proteiinia 9 g, kuitua 5 g, suolaa 0,4 %. Muistathan, että tilaajana voi lukea Hyvä terveys -lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/hyvaterveys

 

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.
Mainioon keittoon sopivat mitkä vaan juurekset, sillä maut sulautuvat yhteen pitkään hauduttaessa.

Mehevä keitto on mahtava lämmittäjä viileällä säällä. Anna hautua rauhassa ja nauti hyvän leivän kanssa.

Annoksia
4
Valmistusaika
1h 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herkullisen hyvää ja helppoa: hartaudella hautunut juureskeitto

Ainekset

300
g
porkkanaa
1 iso (250 g)
palsternakka
pala (n.300 g)
lanttua
1
pieni purjo
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
7
dl
vettä
3
dl
laagerolutta
2
kasvisliemikuutioota
1
tl
sokeria tai hunajaa
1
tl
kuivattua oregaanoa
1
tl
kuivattua rosmariinia
1
dl
punaisia kuivattuja linssejä
Pistou-kastike
2
rkl
vihreää pestoa
2
rkl
vettä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja lanttu. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti, poista kanta ja viipaloi.
  2. Kuumenna öljy uunin kestävässä kattilassa. Lisää tomaattipyree, juurekset ja purjo. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää joukkoon vesi ja olut.
  3. Murustele joukkoon kasvisliemikuutiot. Mausta sokerilla, oreganolla ja rosmariinilla. Kiehauta kuumaksi.
  4. Hauduta keittoa 175-asteisessa uunissa 1 tunti. Huuhtele linssit lävikössä ja lisää joukkoon. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
  5. Sekoita pesto, öljy ja vesi kulhossa. Valuta pistou-kastiketta keittoannoksen päälle. Tarjoile lisäksi tuoretta maalaisleipää.

Yhdessä annoksessa: energiaa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 13 g (tyydyttynyt > 2 g), proteiinia 9 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Raisa Laine kuvat Tuomas Kolehmainen

Kokkaa kauden parhaista kasviksista mahtavan makuinen, kevyt borssikeitto. Linssit antavat mukavasti suutuntumaa ja täyttävää proteiinia.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä kasvisborssi on täydellistä syysruokaa

Ainekset

300
g
punajuurta
2
porkkanaa
1
sipuli
300
g
valkokaalia
200
g
hapankaalia
1
rkl
öljyä
1
dl
punaisia linssejä
l
kasvislientä
1
rkl
punaviinietikkaa
ripaus
suolaa ja sokeria
Lisäksi
1
suolakurkku
dl
raejuustoa
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  • Kuori punajuuret ja porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi myös sipuli ja valkokaali. Huuhtele valkokaali kylmän veden alla siivilässä. Huuhtele myös linssit kylmällä vedellä.
  • Paista kasviksia ja linssejä kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja anna keiton hautua kannen alla kypsäksi noin 45 minuuttia.
  • Keiton hautuessa kuutioi suolakurkku. Sekoita keskenään suolakurkkukuutiot, raejuusto ja hienonnettu lehtipersilja. Tarjoa raejuustoa keiton pinnalla.
  • Mausta keitto etikalla, suolalla ja ripauksella sokeria.

Yhdessä annoksessa: energiaa 220 kcal, hiilihydraatteja 25 g, rasvaa 4 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 15 g, kuitua 8 g, suolaa 0,5 %.

Kommentit (0)

Raisa Laine kuva Tuomas Kolehmainen
Raikas keitto on myös ilo silmälle.
Raikas keitto on myös ilo silmälle.

Pähkinät tuovat keittoon myös lisää proteiinia, jolloin se pitää nälkää hyvin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
10 min + liotus 4 h + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hernekeitto uudella tavalla! Cashewpähkinät antavat ihanaa kermaista suutuntumaa

Ainekset

1
dl
cashewpähkinöitä
2
dl
vettä
¼
purjosipulia (vihreää osaa)
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
öljyä
600
g
herneitä
6
dl
kasvislientä
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
2
rkl
sitruunamehua
½
ruukku
hienonnettua sitruunamelissaa

Työvaiheet

  • Laita cashewpähkinät likoamaan 2 dl vettä vähintään 4 tunniksi.
  • Hienonna purjo ja valkosipuli. Paista sipuleita kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää jäiset herneet ja kasvisliemi. Anna keiton poreilla hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia.
  • Lisää kattilaan cashewpähkinät liotusliemen kanssa ja soseuta keitto sauva-sekoittimella sileäksi.
  • Kuumenna keitto vielä kertaalleen. Siirrä sivuun liedeltä ja mausta suolalla, pippurilla, sitruunamehulla ja runsaalla hienonnetulla sitruunamelissalla.

Kommentit (0)