Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Talvisalaatti on mainio vegealkupala. Vadelmavinaigrette antaa vuohenjuustolle ja kasviksille ihanan makuparin.
Talvisalaatti on mainio vegealkupala. Vadelmavinaigrette antaa vuohenjuustolle ja kasviksille ihanan makuparin.

Korvaa mehevällä talvisalaatilla vaikka joulupöydän rosolli tai vihersalaatti tai tarjoa illanistujaisissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Herkullinen talvisalaatti sopii juhlapöytään

Ainekset

12
ruusukaalia
400
g
bataattia
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa, ripaus mustapippuria
100
g
vuohenjuustoa, esim. Soignon
n. 1½
l
salaattia (esim. salaattipinaattia ja romainea)
Vadelmavinaigrette
1
dl
pakastevadelmia sulatettuna
1
tl
punaviinietikkaa
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
ripaus
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
½
dl
paahdettuja kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa ruusukaalit veitsellä puoliksi. Kuori bataatit ja leikkaa kuutioiksi. Laita kasvikset leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 15 minuuttia.
  2. Valmista vadelmavinaigrette. Mittaa kaikki ainekset korkeaan kulhoon ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella.
  3. Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla muutama minuutti niin, että ne saavat hieman väriä.
  4. Yhdistä tarjoilukulhossa salaatti ja hieman jäähtyneet ruusukaalit ja bataatit. Ripottele joukkoon kurpitsansiemeniä. Murustele pinnalle vuohenjuusto. Tarjoa vadelmavinaigrette joko erikseen tai salaatin pinnalle pirskoteltuna.

MUISTA! Jos käytät ulkomaisia vadelmia, keitä niitä ensin parin minuutin ajan.

Yhdessä annoksessa: energiaa 380 kcal, hiilihydraatteja 20 g, rasvaa 25 g (tyydyttynyt 5 g), proteiinia 10 g, kuitua 7 g, suolaa 0,8 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaalista tehty salaatti on taatusti kevyttä, mutta lämpimänä se sopii syötäväksi myös keskellä talvea. Yhdessä annoksessa on vain 280 kaloria. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min.
Vaikeustaso
Helppo

Vaihteeksi lämmintä salaattia: talvikaalisalaatti

Ainekset

500
g
valkokaalia
300
g
parsakaalia
1
porkkana
200
g
pala lanttua
1/2
purjo
2
rkl
öljyä
1
dl
kvinoaa
1/2
tl
suolaa
Maustekastike
3
rkl
soijaa
2
rkl
limetinmehua
2
rkl
makeaa chilikastiketta
Päälle
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esim. korianteria tai kirveliä
Lisäksi
1
prk (200 g)
rasvatonta raejuustoa

Työvaiheet

  • Huuhtele valkokaali, poista kanta, leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Huuhtele ja viipaloi parsakaali. Kuori porkkana ja lanttu. Suikaloi kuorimaveitsellä. Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja viipaloi.
  • Kuumenna öljy isossa paistokasarissa tai vokkipannussa. Lisää kasvikset ja kvinoa. Paista sekoitellen 10 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt notkeaksi. Mausta suolalla.
  • Sekoita maustekastikkeen aineet keskenään ja kaada kasvisten joukkoon. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Sekoita joukkoon hienonnetut yrtit. Tarjoile lämpimän salaatin kanssa raejuustoa.

Yhdessä annoksessa 280 kcal, hiilihydraatteja 27 g, rasvaa 9 g (tyydyttynyt > 1 g), proteiinia 18 g, kuitua 10 g, suolaa 0,8 %.

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Graavisiian sijaan sopii hyvin myös parmankinkku tai ilmakuivattu härkä.
Graavisiian sijaan sopii hyvin myös parmankinkku tai ilmakuivattu härkä.

Upea salaatti syntyy muutamasta hienostuneesta raaka-aineesta. Kaiken lisäksi se on kaunis tarjottava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Herkullinen siikasalaatti syntyy hetkessä

Ainekset

½
dl
hasselpähkinöitä
4
viikunaa
1
l
salaattisekoitusta (esim. rucolaa, tammenlehväsalaattia yms)
1
dl
lakkoja sulatettuina
200
g
graavisiikaa
Kastike
3
rkl
sokeroimatonta mustaherukkamehutiivistettä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria ja sokeria

Työvaiheet

  1. Rouhi pähkinöitä veitsellä hieman pienemmiksi. Paahda rouhetta kuumalla, kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen noin 2–3 minuuttia tai kunnes pähkinät ovat saaneet hieman väriä.
  2. Pese ja lohko viikunat 4 osaan.
  3. Sekoita kastikeainekset.
  4. Jaa salaattisekoitus, lakat ja viikunalohkot lautasille. Kiepauta graavisiikaviipaleet ja ripottele saksanpähkinärouhe salaattien pinnalle. Lusikoi kastike lopuksi lautasille tai tarjoa erikseen.

Yhdessä annoksessa 230 kcal, hiilihydraatteja 10 g, rasvaa 13 g, (tyydyttynyt > 0,5 g), proteiinia 13 g, kuitua 3,5 g, suolaa 0,9 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Riittoisa jauhelihasalaatti maistuu parhaimmalta kylmänä.
Riittoisa jauhelihasalaatti maistuu parhaimmalta kylmänä.

Nyt kannattaa kokata edullisesta kaalista mahtavan makuista thaityyppistä salaattia, josta riittää isollekin porukalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15
Vaikeustaso
Helppo

Tästä ei salaatti parane! Helppo jauheliha-varhaiskaalisalaatti

Ainekset

400
g
jauhelihaa
1
tl
öljyä
½
tl
suolaa
1
limetin mehu
2
tl
kalakastiketta
2
tl
seesaminsiemenöljyä
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
raastettua inkivääriä
1
sitruunanruoho
400
g
varhaiskaalia
puolikas
kurkku
5
retiisiä
1
suippopaprika
1
ruukku
korianteria
1
punainen chili

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha paistinpannulla tilkassa öljyä. Mausta suolalla, limetin mehulla, kalakastikkeella ja seesaminsiemenöljyllä.
  2. Kuori valkosipuli ja inkivääri. Raasta ne hienoteräisellä raastimella jauhelihaseoksen joukkoon. Poista sitruunaruohosta päällimmäinen kuori, huuhtele ja hienonna noin 5 senttiä vaaleaa vartta jauhelihaseoksen joukkoon.
  3. Poista varhaiskaalista uloimmat lehdet, huuhtele kaali, halkaise, poista kanta ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kaalisuikaleet ja jauhelihaseos kulhossa sekaisin.
  4. Pese tuorekurkku, retiisit ja suippopaprika. Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi, retiisit ohuiksi viipaleiksi ja paprika ohuiksi renkaiksi. Lisää kasvikset salaatin joukkoon.
  5. Hienonna korianteri. Huuhtele chili, halkaise ja poista valkoiset siemenkalvot, viipaloi. Lisää korianterisilppu ja chilit salaatin päälle.

Yhdessä annoksessa: energiaa 240 kcal, hiilihydraatteja 7 g, rasvaa 13 g (tyydyttynyt > 4 g), proteiinia 23 g, kuitua 4 g, suolaa 0,5%

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Valmis grillikana sopii keventäjän lautaselle, kun broilerista irrottelee rasvaisen nahan pois.
Valmis grillikana sopii keventäjän lautaselle, kun broilerista irrottelee rasvaisen nahan pois.

Raikas kanasalaatti kuuluu kesään! Mausta broileri maukkaaksi makeansuolaisella teriyakikastikkeella ja sitruunanmehulla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15
Vaikeustaso
Helppo

Kevyttä mutta täyttävää! Mehevä kikherne-kanasalaatti

Ainekset

2
grillattua broilerinrintaleikettä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
tlk (290 g)
kikherneitä
½
sitruunan mehu
2
porkkanaa
200
g
hunajamelonia
1
mieto punainen chili
½
dl
cashewpähkinöitä
1
ps
salaattisekoitusta

Työvaiheet

  • Revi rintaleikkeistä luut ja nahka pois. Paloittele suupalan kokoisiksi paloiksi. Nosta broileripalat kulhoon. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  • Huuhtele kikherneet lävikössä. Sekoita broileripalojen joukkoon. Purista joukkoon sitruunanmehua.
  • Kuori porkkana ja suikaloi kuorimaveitsellä ohuiksi lastuiksi. Kuori hunajameloni ja leikkaa paloiksi.
  • Huuhtele chili, halkais, poista siemenet ja viipaloi. Huuhtele salaatinlehdet lävikössä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla.
  • Levitä salaatinlehdet laakealle tarjoiluvadille. Levitä päälle porkkanasuikaleet, hunajamelonit, broileri-kikherneseos, cashewpähkinät ja chilit.

Yhdessä annoksessa: energiaa 350 kcal, hiilihydraattia 21 g, proteiinia 40 g, rasvaa 11 g (tyydyttynyt 2 g), kuitua 5 g, suola 0,7 %.

Kommentit (0)