Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Pikajuuri valmistuu 4–6 tunnissa.
Pikajuuri valmistuu 4–6 tunnissa.

Muhkeat, makua täynnä olevat sämpylät ovat pienen vaivan väärti. Murskatut hapankorput antavat kivaa hapahkoa makua, ja kuivatut karpalot ja cashewpähkinät purutuntumaa.

Annoksia
14 sämpylää
Valmistusaika
30 min + taikinan kohoaminen 5–7 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Huikaisevan hyviä! Pikajuureen tehdyt karpalo-pähkinäsämpylät

Ainekset

Pikajuuri
½
l
vettä
2 (20 g)
isoa
hapankorppua
½ pakettia
(25 g)
tuorehiivaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
sokeria
Taikinaan
2
tl
suolaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
cashewpähkinöitä
½
dl
kuivattuja karpaloita
noin 5
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  • Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hapankorput ja hiiva. Anna hapankorppujen pehmetä 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Varo, neste roiskuu herkästi!
  • Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna pikajuuren käydä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
  • Lisää joukkoon suola, kaurahiutaleet, murskatut cashewpähkinät ja karpalot. Lisää vehnäjauhoja muutamassa erässä. Lorauta öljy vaivaamisen loppuvaiheessa.
  • Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pötköksi ja jaa 14 osaan. Nosta taikinapalat leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin kohoamisvaraa. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä tunnin ajan.
  • Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä keskitasolla 12–15 minuuttia.

Yhdessä sämpylässä: energiaa 210 kcal, hiilihydraatteja 34 g, rasvaa 5 g (tyydyttynyt rasva 0,8 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 1 %.

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Kaalipiirakan pohja valmistuu astetta kevyemmin leivinjauheella kohotettavasta pikasämpylätaikinasta.
Kaalipiirakan pohja valmistuu astetta kevyemmin leivinjauheella kohotettavasta pikasämpylätaikinasta.

Mehevässä kaalipiirakassa on Kreikasta tuttuja makuja: rosmariinia, hunajaa ja fetajuustoa, jotka toimivat mahtavasti kaalin parina.

Annoksia
6
Valmistusaika
50
Vaikeustaso
Kohtalainen

Täynnä upeita makuja! Kevyt kaali-sipulipiirakka

Ainekset

2
dl
rasvatonta piimää
1
rkl
hunajaa
noin 5½
dl
sämpyläjauhoja
1
dl
auringonkukansiemeniä
1
rkl
leivinjauhetta
¾
tl
suolaa
Täyte
400
g
valkokaalia
1
porkkana
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä, esim. rosmariinilla maustettua
1
rkl
hunajaa tai siirappia
1
tl
kuivattua rosmariinia
¾
tl
suolaa
½
dl
aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita
100
g
fetajuustokuutioita suolaliemessä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Huuhtele kaali, poista kanta ja suikaloi. Kuori porkkana ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää kaalit ja sipulit. Paista sekoitellen 5 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt. Lisää joukkoon hunaja, rosmariini ja suola. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Nosta pannu liedeltä. Sekoita joukkoon tomaattisuikaleet.
  3. Sekoita piimä ja hunaja kulhossa. Mittaa joukkoon sämpyläjauhot, auringonkukansiemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  4. Levitä 2/3 osaa taikinasta piirakkavuoan (Ø 24–26 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä pinnalle kaaliseosta. Valuta juustokuutiot liemestä ja lisää päälle.
  5. Pyörittele lopusta taikinasta taikinanauhoja ja levitä pinnalle ristikon tai spiraalin muotoon. Kypsennä piirakkaa 200-asteisessa uunissa 35 minuuttia.

Yhdessä annoksessa: 325 kcal, hiilihydraatteja 38 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 1 g) proteiinia 13 g, kuitua 5 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Muista! Ruisleivästä tulee mehevä ja maukas, kun taikina on löysähkö.
Muista! Ruisleivästä tulee mehevä ja maukas, kun taikina on löysähkö.

Ruisleivän leivonta vie aikaa, mutta palkitsee hurmaavalla happamalla maullaan.

Annoksia
2 ruisleipää, 36 viipaletta
Valmistusaika
55 min + taikinan kohoaminen 4 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Leivo herkullinen, rapeakuorinen ruisleivä juuresta

Ainekset

5
dl
vettä
1
dl
ruisjuurta
1
l
ruisjauhoja
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  • Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Mittaa kulhoon vesi, ruisjuuri ja puolet ruisjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Anna turvota huoneenlämmössä puolisen tuntia.
  • Lisää joukkoon suola ja jauhoja vähitellen koko ajan taikinaa vaivaten. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 2 tunniksi.
  • Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile leiviksi ruisjauhoja apua käyttäen.
  • Nosta leivät uunipellille. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinan alla 1–1½ tuntia, kunnes leivän pinta repeilee pitsimäisesti.
  • Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä uunissa 25 minuuttia. Alenna lämpö 225 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.

 

Yhdessä viipaleessa: energiaa 50 kcal, hiilihydraatteja 10 g, rasvaa 0,3 g (tyydyttynyt rasva 0,04 g), proteiinia 1,5 g, kuitua 2 g, suolaa 1,1 %

 

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Bataatti antaa blineille mahtavaa makeutta ja oranssin värin.
Bataatti antaa blineille mahtavaa makeutta ja oranssin värin.

Ei odottelua! Nämä blinit syntyvät suitsait ilman hiivaa. Lisukkeena tarjoillaan metsäsienisalaattia.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turvottaminen 15 min (+ sienien liotus 2 t)
Vaikeustaso
Helppo

Pikablinit saavat ihanaa makua piimästä ja bataatista

Ainekset

250
g
bataattia
2
dl
piimää
1
kananmuna
½
dl
vehnäjauhoja
1
dl
tattarijauhoja
½
tl
suolaa
Metsäsienisalaatti
2
dl
suolasieniä
½
pieni punasipuli
1
timjamin oksa
2
rkl
kermaviiliä
1
rkl
kapriksia
Paistamiseen
margariinia

Työvaiheet

  • Laita suolasienet muutamaksi tunniksi likoamaan runsaaseen kylmään veteen ylimääräisen suolan poistamiseksi.
  • Kuori ja keitä bataatti kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta bataatti sauvasekoittimella. Lisää joukkoon piimä, muna, vehnäjauhot, tattarijauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan turvota noin 15 minuuttia huoneenlämmössä.
  • Huuhtele liotetut suolasienet kylmällä vedellä ja painele sienistä kaikki irtoava neste pois siivilää apuna käyttäen. Hienonna sienet veitsellä kulhoon. Hienonna punasipuli ja timjami ja lisää kulhoon sienten kanssa. Lisää joukkoon vielä kermaviili ja kaprikset. Sekoita tasaiseksi.
  • Paista bataatti-piimäblinit joko kuumalla blinipannulla tai lettupannulla margariinissa noin minuutti per puoli. Tarjoa blinit kuumina metsäsienisalaatin kanssa.


Yhdessä annoksessa: energiaa 225 kcal, hiilihydraatteja 35 g, rasvaa 3 g (tyydyttynyt < 0,5 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,6 %

Kommentit (0)