Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Pikajuuri valmistuu 4–6 tunnissa.
Pikajuuri valmistuu 4–6 tunnissa.

Muhkeat, makua täynnä olevat sämpylät ovat pienen vaivan väärti. Murskatut hapankorput antavat kivaa hapahkoa makua, ja kuivatut karpalot ja cashewpähkinät purutuntumaa.

Annoksia
14 sämpylää
Valmistusaika
30 min + taikinan kohoaminen 5–7 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Huikaisevan hyviä! Pikajuureen tehdyt karpalo-pähkinäsämpylät

Ainekset

Pikajuuri
½
l
vettä
2 (20 g)
isoa
hapankorppua
½ pakettia
(25 g)
tuorehiivaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
sokeria
Taikinaan
2
tl
suolaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
cashewpähkinöitä
½
dl
kuivattuja karpaloita
noin 5
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  • Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hapankorput ja hiiva. Anna hapankorppujen pehmetä 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Varo, neste roiskuu herkästi!
  • Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna pikajuuren käydä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
  • Lisää joukkoon suola, kaurahiutaleet, murskatut cashewpähkinät ja karpalot. Lisää vehnäjauhoja muutamassa erässä. Lorauta öljy vaivaamisen loppuvaiheessa.
  • Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pötköksi ja jaa 14 osaan. Nosta taikinapalat leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin kohoamisvaraa. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä tunnin ajan.
  • Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä keskitasolla 12–15 minuuttia.

Yhdessä sämpylässä: energiaa 210 kcal, hiilihydraatteja 34 g, rasvaa 5 g (tyydyttynyt rasva 0,8 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 1 %.

Kommentit (0)

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Bataatti antaa blineille mahtavaa makeutta ja oranssin värin.
Bataatti antaa blineille mahtavaa makeutta ja oranssin värin.

Ei odottelua! Nämä blinit syntyvät suitsait ilman hiivaa. Lisukkeena tarjoillaan metsäsienisalaattia.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turvottaminen 15 min (+ sienien liotus 2 t)
Vaikeustaso
Helppo

Pikablinit saavat ihanaa makua piimästä ja bataatista

Ainekset

250
g
bataattia
2
dl
piimää
1
kananmuna
½
dl
vehnäjauhoja
1
dl
tattarijauhoja
½
tl
suolaa
Metsäsienisalaatti
2
dl
suolasieniä
½
pieni punasipuli
1
timjamin oksa
2
rkl
kermaviiliä
1
rkl
kapriksia
Paistamiseen
margariinia

Työvaiheet

  • Laita suolasienet muutamaksi tunniksi likoamaan runsaaseen kylmään veteen ylimääräisen suolan poistamiseksi.
  • Kuori ja keitä bataatti kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta bataatti sauvasekoittimella. Lisää joukkoon piimä, muna, vehnäjauhot, tattarijauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan turvota noin 15 minuuttia huoneenlämmössä.
  • Huuhtele liotetut suolasienet kylmällä vedellä ja painele sienistä kaikki irtoava neste pois siivilää apuna käyttäen. Hienonna sienet veitsellä kulhoon. Hienonna punasipuli ja timjami ja lisää kulhoon sienten kanssa. Lisää joukkoon vielä kermaviili ja kaprikset. Sekoita tasaiseksi.
  • Paista bataatti-piimäblinit joko kuumalla blinipannulla tai lettupannulla margariinissa noin minuutti per puoli. Tarjoa blinit kuumina metsäsienisalaatin kanssa.


Yhdessä annoksessa: energiaa 225 kcal, hiilihydraatteja 35 g, rasvaa 3 g (tyydyttynyt < 0,5 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,6 %

Kommentit (0)