
Pataleivän juurevan maun ja kuohkean rakenteen salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Härkäpapurouhe lisää leivän proteiinipitoisuutta.
Hurmaavan hyvä spelttipataleipä
Ainekset
Työvaiheet
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon tuorehiiva. Mittaa joukkoon härkapapurouhe, suola ja hunaja. Anna turvota 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Nosta kulho muovipussin sisälle ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 8–12 tuntia.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta valurautapata uuniin.
Kaada leipätaikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Taittele taikina pyöreäksi leiväksi. Peitä leipä leivinliinalla ja anna kohota 30 minuuttia.
Voitele kuuma pata öljyllä voitelusiveltimen avulla. Nosta leipä pataan ja aseta kansi päälle.
Kypsennä leipää 35 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15–20 minuuttia, kunnes leivän kuori on kauniinruskea.
Yhdessä viipaleessa: energiaa 135 kcal, hiilihydraatteja 23 g, rasvaa 2 g (tyydyttynyt rasva 0,2 g), proteiinia 5 g, kuitua 2 g, suolaa 1,5 %.