
Ruisleivän leivonta vie aikaa, mutta palkitsee hurmaavalla happamalla maullaan.
Leivo herkullinen, rapeakuorinen ruisleivä juuresta
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Mittaa kulhoon vesi, ruisjuuri ja puolet ruisjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Anna turvota huoneenlämmössä puolisen tuntia.
- Lisää joukkoon suola ja jauhoja vähitellen koko ajan taikinaa vaivaten. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 2 tunniksi.
- Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile leiviksi ruisjauhoja apua käyttäen.
- Nosta leivät uunipellille. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinan alla 1–1½ tuntia, kunnes leivän pinta repeilee pitsimäisesti.
- Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä uunissa 25 minuuttia. Alenna lämpö 225 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.
Yhdessä viipaleessa: energiaa 50 kcal, hiilihydraatteja 10 g, rasvaa 0,3 g (tyydyttynyt rasva 0,04 g), proteiinia 1,5 g, kuitua 2 g, suolaa 1,1 %
Onko tohon pakko laittaa siirappia vai voiko jättää ohjeesta pois ?