Karuselli pyörii päässä, maailma keinuu ja heittää häränpyllyä. Huimaus on viheliäinen tunne, mutta vain harvoin oire vakavasta sairaudesta. Parasta lääkettä on liike vaikka se saattaa maistua aluksi pahalta.

Kun huimauskohtaus tulee, maailma järkkyy ja paha olo velloo, vaikka olisit satojen kilometrien päässä lähimmästä huvipuiston härvelistä. Maapallo pyörii ja on yhtä vetovoimainen kuin ennenkin, mutta ihmisen tasapainoelin aistii olemattomia asioita.

– Huimaus on hyvin tavallista ja vain ani harvoin kyse on mistään vakavasta oireesta, neurologian erikoislääkäri Mikael Ojala huojentaa.

Harmittomuutta on vaikea muistaa silloin, kun tunne tasapainosta häiriintyy. Yleislääkärin vastaanotolla viisi potilasta sadasta on huimauksen takia. Huimauksen syyn etsimistä ja hoitoa vaikeuttaa, että lääkäritkin tietävät asiasta liian vähän.

Huimaus häviää useimmiten itsestään. Tasapainojärjestelmän käyttäminen eli käytännössä liikkuminen on huimauksen parasta hoitoa. Liikuntalääke saattaa maistua pahalta, sillä ihminen välttää luonnostaan liikkumista, kun tasapaino on epävakaa.

– Liikkeet, joissa huimaa, ovat parasta kuntoutusta, sillä ne sopeuttavat aivot uuteen tilanteeseen, Ojala perustelee.

Syy usein korvassa

Yli puolet huimaustapauksista selittyy sisäkorvan sairaudella. Aivoperäinen huimaus johtuu useimmiten aivoverenkierron häiriöistä, mutta myös sydämen rytmihäiriö voi huimata. Paniikkihäiriön oireena on huimaus ja joskus syy maailman keinumiseen löytyy jännittyneestä niskasta. Usein huimauksen takana on monta tekijää, varsinkin, jos vaiva pitkittyy.

Huimauskohtauksen aikana muut oireet saattavat jäädä huomiotta, mutta niiden tunnistaminen auttaa vaivan selvittämisessä. Heikentynyt kuulo ja äkillisesti alkava ja karusellimainen huimaus liittyy yleensä sisäkorvaan.

Puhehäiriö liittyy verenkierto-ongelmiin ja rytmihäiriö sydämeen. Huimaus yhdistettynä päänsärkyyn viittaa usein niskaongelmiin. Usein lääkkeiden sivuvaikutuksena on myös huimausta, mutta sivuvaikutukset harvoin ilmenevät aamulla ennen lääkkeiden nauttimista.

– Huimaus ei ole aivokasvaimen tyyppioire, Ojala poistaa potilaiden vastaanotolla esille tuoman pelon. Myös MS-taudissa huimaus on hyvin harvoin ensimmäinen oire, vaikka taudin edetessä tasapainon ongelmat saattavat tulla tutuksi.

Ojala ymmärtää huimauspotilaiden pelon, sillä otteen kirpoaminen todellisuudesta on lamaannuttavaa. Pelkoa huojentaa tieto, että suurin osa huimauksesta osoittautuu harmittomaksi asentohuimaukseksi.

– Asentohuimausta ei vielä ole se, jos seisomaan noustessa silmissä mustenee. Silloin kyse voi olla matalasta verenpaineesta, kun verenpaineen säätelyjärjestelmä ei ehdi mukaan asennon vaihdokseen. Muutoin matala verenpaine sen kummemmin kuin korkeakaan verenpaine harvoin tuntuvat missään, Mikael Ojala neuvoo.

HAH, vai harmitonta!

Miten niin inhottava vaiva voi olla harmiton, asentohuimauspotilaat kysyvät lääkäreiltään.

– Hyvänlaatuinen asentohuimaus korjaantuu yleensä itsestään ja siihen on olemassa yksinkertainen hoito, osastonylilääkäri Kyösti Laitakari Oulun yliopistosairaalan kuulokeskuksesta perustelee.

Hankalaksi asentohuimauksen tekee se, että siinä vaiheessa kun potilaat saapuvat erikoislääkärin vastaanotolle, vaiva on yleensä jo ohi, ja huimauksen syyn selvittäminen jää tarinan varaan.

Asentohuimaukselle tyypillistä on karusellimainen huimaus, joka alkaa äkkiä ja liittyy tiettyihin asentoihin kuten makuulle menoon, kyljen kääntämiseen, makuulta nousemiseen tai pääntaivuttamiseen. Huimaus kestää parin sekunnin ja minuutin välillä ja helpottuu sitten. Vaikka huimaaminen lakkaa pian, oksentelu tai paha olo saattavat kestää pitempään.

– Asentohuimauksessa sisäkorvan johonkin kolmesta kaarikäytävästä on kulkeutunut sakkaa, joka antaa sisäkorvan herkille aistinsoluille väärää tietoa pään liikkeistä, Laitakari selittää. Kiteet ovat normaalisti kiinni geelimäisessä aineessa, mutta voivat irrota ja ajautua sisäkorvassa väärään paikkaan.

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen varsinaista aiheuttajaa ei tiedetä. Usein asentohuimaus vaivaa muuten täysin terveitä ihmisiä.

– Kyseessä on ilmeisesti rappeumamuutos. Asentohuimaus voi johtua myös pienestäkin pään vammasta: lyöt pään kaapin reunaan ja seuraavana päivänä pyörit karusellissa, Laitakari sanoo.

Asentohoito auttaa

Vain harvassa vaivassa on yhtä yksinkertaista temppuhoitoa kuin on hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa.

Hoito perustuu siihen, että pään ja vartalon liikkeillä saadaan tyhjennettyä sakka kaarikäytävästä painovoiman avulla. Liikkeet riippuvat siitä, missä kaarikäytävässä sakka on. Sen lääkäri puolestaan saa selville silmävärvetestillä eli silmänliikkeiden suunnasta ja kokeilemalla, missä asennossa huimaus tulee.

– Raskaaksi asentohoidon tekee se, että liikkeet aiheuttavat huimauksen. Pahanolontunne voi olla niin voimakas, ettei liikkeitä voi tehdä kunnolla, eikä kaikki sakka tyhjene kaarikäytävästä.

Ilman hoitoakin huimaus menee ohi parissa kuukaudessa, kun sakka vaeltaa pois satunnaisissa liikkeissä. Asentohoidolla oire häviää nopeammin, onnekkaimmat saavat avun kerrasta.

Ajatellaan, että kun kiteet ovat päässeet kerran irti, se tapahtuu helpommin uudelleenkin. Asentohuimausta ei voi ehkäistä, mutta jotkut potilaista ovat kehittäneet aamujumpan, jossa käyvät kaikki kaarikäytävät läpi.

– Kaikki kiteet eivät aina tule kerralla pois kaarikäytävästä, siksi liikesarjojen toistaminen voi auttaa joitakin huimauksesta kärsiviä, Laitakari toteaa.

Joskus asentohuimaus saattaa vaivata vuosiakin. Asentohuimauksen oireet voivat olla myös epätyypillisiä, jos aivot ovat jo ryhtyneet korjaamaan tilannetta. Laitakari kertoo, että joskus potilaat kertovat asentohuimaukseen täysin sopimattoman tarinan. Huimaus voi vaivata esimerkiksi vain kävellessä.

– Mutta kun potilaan tutkii, saattaakin löytyä asentohuimauksen paljastava silmävärve.

Painetta korvassa

Asentohuimaus on ylivoimainen ykkönen huimauksen aiheuttajana. Seuraavaksi yleisin huimausta aiheuttava sairaus, Ménièren tauti, selittää huimausoireen viidellä potilaalla sadasta.

Ménièren taudin oireina ovat huimaus, humina ja huonokuuloisuus. Tavallista on myös paineen tunne sisäkorvassa. Ménièren tautia sairastavat saavat huimauskohtauksia, jotka kestävät ainakin 20 minuuttia, joskus jopa tunteja.

– Ménièren tauti poikkeaa muista huimaussairauksista siinä, että elimistö ei korjaa huimausta, koska sairaasta sisäkorvasta tulee vaihtelevasti eri aikoina eri määrä viestejä aivoihin, Mikael Ojala selittää.

Ongelma tasapainohermossa

Niinkin arkipäiväiseen vaivaan kuin välikorvatulehdukseen saattaa liittyä huimausta.

Huimausta aiheuttaa myös tasapainohermon tulehdus. Oireina on äkkiä alkava kiertohuimaus ja pahoinvointi. Kuulo ei heikkene. Pahin huimaus laantuu parissa päivässä ja useimmiten olo normalisoituu muutamassa viikossa.

Vakavin korvaperäisistä huimaussairauksista on tasapainohermoston kasvain. Niitä löytyy noin 50 vuodessa. Heillä huimausta tavallisempi oire on kuulon aleneminen. Kasvain kyetään löytämään magneettikuvauksessa.

– Vaikka sisäkorva vaurioituu pysyvästi, tavallisesti huimauksen tunne häviää ja tasapainon hallinta korjaantuu normaaliksi, Ojala sanoo.

Niska kireällä

Jos ihminen on yli viisikymppinen ja rasituksessa tulee huimausta, sydämen rytmihäiriöt kannattaa pitää mielessä.

– Aivoverenkierron ongelmat harvoin näkyvät pelkästään huimauksena. Huimauskohtaus tosin voi olla ensimmäinen oire aivoverenkierron tai sydämen sairaudesta ja huimauksen kunnollisella tutkimisella voidaan päästä niiden jäljille, Ojala kertoo.

Niskaperäinen huimaus on vaikea todentaa tutkimuksin, mutta lääkärit näkevät usein yhteyden niskajännityksen ja huimauksen välillä.

– Jos tasapainojärjestelmä pettää, lähes aina ihminen pyrkii jännittämään niskalihaksensa, mikä saattaa aiheuttaa uudenlaisen huimauskierteen, Kyösti Laitakari pohtii.

Niskaperäinen huimaus ei ole karusellimaista, vaan esimerkiksi keinuttavaa, eikä se ala äkisti. Erilaisilla niskan hoidoilla kuten fysioterapialla voidaan huimausta lievittää.

Psyykkisistä syistä johtuviin huimauksiin luetaan paniikkihäiriö. Niissä tyypillistä on tietty tilanne tai paikka, jossa huimaa, kuten kaupassa, ruuhkassa tai jonossa.

Mitä huimaus on?

Kun huimausoire on ehtinyt laantua, diagnoosin etsiminen on salapoliisityötä.

– Aina ei ole aivan selvää, mitä potilas huimauksella tarkoittaa. Onko pää karusellissa, keinuttaako, vai kirpoaako ote ympäristöstä. Lääkärin ja potilaan yhteisen kielen löytämien saattaa olla hankalaa, sillä ihminen selittää huimaukseksi monenlaista heikotuksen ja pyörrytyksen tunnetta, Laitakari miettii.

Eri aistijärjestelmistä tulevat viestit käsitellään aivojen tasapainokeskuksessa, pikkuaivoissa ja aivorungossa. Viestijöistä tärkein on korvien tasapainoelin, joka kertoo pään liikkeistä. Toinen osa viesteistä tulee elimistön erityisesti alaraajojen ja niskan asentotunnosta. Kolmanneksi tasapainoon liittyy näköaisti.

Eri elimistä ja aisteista tulee tietoja, joita aivot vertaavat sisäkorvan tasapainoelimistä tuleviin tietoihin. Jos tieto on ristiriitaista, huimaa.

Tasapainojärjestelmä on hyvin muovautuva eli järjestelmän yhden osan vaurioiduttua tämän tehtäviä voi siirtää muille hoidettaviksi. Yleensä ihminen pärjää hyvin, jos kolmesta järjestelmästä kaksi toimii.

Pahinta huimauksessa on, että ihminen jäykistää itsensä ja välttää liikkeitä, joissa huimaa.

– Aivojen uudelleenkouliintuminen edellyttää tasapainojärjestelmän kiusaamista siihen pisteeseen, että huimaus tulee. Huimaus on merkki siitä, että aivot joutuvat tekemään korjausliikkeitä. Jos elää hissuksiin, kouliintumista ei tapahdu, Laitakari neuvoo.

Tasapainoaistin hallinta on opittu ja sitä joudutaan harjoittamaan koko elämän. Jos joudut makaamaan viikon petissä tapaturman takia, ylösnousu on melkoisen huteraa siksikin, että tasapainoa joutuu harjaannuttamaan uudelleen.

Hoida pelko

Mikael Ojala muistuttaa, että huimaukseen liittyvä hallinnan menetyksen tunne aiheuttaa herkästi psyykkisiä lisävaivoja.

– Joka neljännelle hyvänlaatuisen huimauksesta kärsivälle tulee psyykkinen lisäoire. Yritys hallita vajavaista tasapainoa vie ihmiseltä paljon energiaa, minkä takia huimauksesta kärsivät uupuvat helposti tai kärsivät paniikkikohtauksista, hän toteaa.

Aivojen magneettikuvaus on huimauksesta kärsivillä useimmiten turhaa, mutta joskus se on tarpeen potilaan pelon hoitamiseksi. Nykyaikaisella magneettikuvauksella kyetään aivosairaudet todentamaan hyvin.
– Jos pelon kierre saadaan tutkimuksilla poikki, se kannattaa tehdä.  Epätietoisuus on pahinta.

Tervettä huimaa

 • rajun saunomisen tai liikuntasuorituksen jälkeen
 • nestehukka
 • verenpaineen lasku vaikka seisomaan noustessa
 • elimistön suolapitoisuuden lasku

Huimausta pahentaa

 • alkoholi
 • kahvi
 • tupakka
 • yltiökiire, stressi

Huimausta hoitaa

 • riittävä yöuni
 • rentoutusharjoitukset
 • D-vitamiini
 • omega-3-rasvahapot
 • tasapainoharjoitukset eli tasapainojärjestelmän härnääminen
 • liikkuminen, lihasten ja nivelten kunnosta huolehtiminen

Lue lisää:

9 kysymystä huimauksesta

Mikä on Meniérèn tauti

Huimausta matalasta verenpaineesta

Huimaustauteja

 • hyvänlaatuinen asentohuimaus
 • Ménièren tauti
 • tasapainohermon tulehdus
 • tasapainohermon kasvain
 • aivoverenkiertohäiriöt
 • sydämen rytmihäiriö
 • niskaperäinen huimaus
 • paniikkihäiriö
 • aivojen, korvien ja niskan vammat, esim. niskan retkahdusvammat
 • lääkkeiden sivuvaikutukset, erityisesti sydän- ja verenkiertolääkkeet ja psyykenlääkkeet
 • migreeni
 • B12-vitamiinin puutos
Vierailija

Eroon huimauksesta

Olen sairastanut jo kohta 7kk vestibulaarineuroottia. Välillä on parempi ja alkaa uskoa että kyllä tämä paraneekin. Mutta tulee sitten takapakkia, kuten eilen ja tänään on käynyt. Aamusta tunsin heti noustessa, että ei tänään pääsekkään asioilleni yksin, kun oloni on tämä. Olen aina silloin lukenut näitä viestejä miten toisilla on ollut. Mutta siihen alkoholiin....ei se ainakaan hoida vaan haittaa jälkiseurauksena, minulla ainakin.....
Lue kommentti
kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.