Kun rintalastan alta pistää tai puristaa, ensimmäiseksi pelkää sydänkohtausta. Syy voi löytyä löytyy muualta: vatsasta, selkärangasta tai stressistä. Sydäntautien erikoislääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen kommentoi lukijoiden kokemia kipuja.

Aina sydänkipujen syy ei löydykään sydämestä, vaan esimerkiksi vatsasta. Myös stressi aiheuttaa sydänkohtausta muistuttavia oireita.

Pyysimme lukijoita kertomaan omista kokemuksistaan – tilanteista, jolloin pelko sydänvaivoista osoittautuikin muuksi. Vastaajana on sydäntautien erikoislääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen HYKSin Peijaksen sairaalasta.

1 Imuroijan rintakipu

”Olin 22-vuotias, kun minuun iski imuroidessa kova kipu rinnan alle. Tutkimuksissa selvisi, että minulla oli sappikivet. Ne harmittivat, koska se tiesi siihen aikaan isoa leikkausta. Sydänoireita en kuitenkaan ole sen jälkeen pelännyt.”

Lääkärin kommentti: Sappirakon kivien tai tulehduksen aiheuttama kipu tuntuu tyypillisesti oikean kylkikaaren alapuolella tai keskivatsalla ja heijastuu oikean lavan alle selkään. Siihen voi liittyä pahoinvointia ja oksennuksia. Jos oireisto toistuu käristettyjen, rasvaisten tai tiettyjen ruoka-aineiden (esimerkiksi kaali, lanttu, omena, sipuli) syömisen jälkeen, osataan epäillä sappivikaa.

Sappikohtaus ei yleensä tule rasituksessa. Imuroidessa tapahtuva kumartelu on kuitenkin ehkä likistänyt ja provosoinut jo valmiiksi hieman ärtynyttä sappirakkoa tai sitten kipu on sattumalta alkanut juuri imuroidessa.

Sappikivitauti lisääntyy iän mukana, mutta sitä voi esiintyä nuorilla aikuisillakin etenkin, jos on ylipainoa tai tautia on ollut lähisukulaisilla. Ärtynyt sappirakko voi olla paineluarka, jos vatsaa painetaan kevyesti oikean kylkikaaren alapuolella. Sappikivet voivat myös olla vuosia oireettomia.

Sydänkohtaus näin nuorella iällä on äärimmäisen harvinainen. Olipa syy mikä tahansa, voimakas rintakipu ja ylävatsakipuoire on yleensä hyvä selvittää lääkärin kanssa. Se voi paljastaa hoidettavan syyn ja vapauttaa turhasta sydänkohtauksen vaarasta, kuten kysyjänkin tapauksessa.

2 Kiireisen närästys

”Useinkin töissä alkoi tuntua rinnassa armotonta kipua. Vasenta kättä särki ja rintaa poltti. Tätä tapahtui etenkin, kun työpäivä venyi pikkutunneille asti. Olin tuolloin 44-vuotias. Kävin sydänfilmissä, jossa ei näkynyt poikkeavaa. Lääkärin kanssa totesimme, että oireita esiintyi nimenomaan pitkinä työpäivinä, joiden loppuosan yritin elää pelkästään kahvilla. Sydämen lisälyönnit selittyivät mahahappojen johdosta ärtyneellä ruokatorvella. Refluksilääkkeet helpottivat välittömästi.”

Lääkärin kommentti: Tarina on hyvin tuttu. Ruokatorven refluksioireisto on varsinkin keski-iästä lähtien yleinen. Sitä edistävät stressi, keskivartalopyöreys, happamat ruuat ja juomat ja jotkut lääkkeet. Ruumiillinen ponnistelu ja kumartuminenkin voivat lisätä refluksioireita.

Närästyksen aiheuttama kipu tuntuu useimmiten rintalastan takana polttavana tunteena. Sitä on pelkän kivun paikantumisen takia vaikea erottaa sydänperäisestä kivusta. Englannin kielessä oiretta nimitetäänkin termillä ”heartburn” eli kirjaimellisesti käännettynä sydänpolte, vaikka kyse on siis ruokatorviperäisestä oireesta.

Lääkäri arvioi oireita suhteuttaen ne muodostamaansa kokonaiskuvaan. Arviointi nojaa siihen, onko potilaalla valtimotaudin merkittävä todennäköisyys vaaratekijöiden takia ja toistuuko oire ensisijaisesti rasituksessa. Jos oire toistuu rasituksessa, tarvitaan useimmiten rasituskoe.

Ruuansulatuskanavan sairaudet ja toimintahäiriöt lisäävät usein lisälyöntejä ja muita rytmihäiriöitä, samoin tekee stressi. Niiden hoitaminen voi vähentää lisälyöntejä. Lisälyönnit ovat melko yleisiä terveessäkin sydämessä, mutta  niiden luonne on hyvä selvittää lääkärin kanssa ainakin kertaalleen.

3 Huimaus sängyssä

”45-vuotiaana aloin herätä silloin tällöin yöllä epämääräiseen pahoinvointiin. Pyörrytti, huimasi, oksetti ja oli kertakaikkisen huono olo. Isäni kuoli 48-vuotiaana sydänkohtaukseen ja äidilleni on tehty kolmen suonen ohitusleikkaus. Äitini sanoi hänelläkin olleen yöllisiä pahoinvointikohtauksia ennen leikkausta, siksi tietysti epäilin sydämessäni olevan häikkää. Sairaalassa sydämeni todettiin olevan ok. Korvalääkärin diagnoosi oli hyvänlaatuinen asentohuimaus.”

Lääkärin kommentti: Asentohuimauksessa huimaus on toistuvaa. Se provosoituu tietyissä asennoissa, mutta tätä yhteyttä potilas harvoin huomaa itse.

Asentohuimaus on yleinen toistuvan huimauksen syy ja lääkäri tekee vastaanotollaan diagnoosiin tarvittavan testin ja antaa hoito-ohjeet – suljettuaan lääkärintutkimuksessa muita mahdollisia huimauksen syitä pois. Oikea diagnoosi ei tavallisesti edellytä erityisiä kone- tai laboratoriotutkimuksia.

Huimausta voi esiintyä sepelvaltimoperäisessä sydänkohtauksessa ja siitä ja muista syistä johtuvissa rytmihäiriökohtauksissa. Oireella on kuitenkin monia muitakin kuin sydänperäisiä syitä eikä huimaus ole johtavana oireena yleinen sepelvaltimotaudin oire.

4 Anorektikon matala syke

”Sairastuin anoreksiaan ja 17-vuotiaana alipainon seurauksena jo valmiiksi matala sydämensykkeeni laski lisää. Hidas syke tuntui rinnassa niin kummalliselta, että luulin sen olevan rytmihäiriö. Kävin 24 tunnin sydämen Holter-monitoroinnissa ja varmuuden vuosi vielä sydämen rakenneultrassa. Kaikki näytti olevan kunnossa, kyse oli vaan hitaasta sykkeestä. Se oli seurausta painonlaskusta sekä kehon ja aineenvaihdunnan hidastumisesta.”

Lääkärin kommentti: Painon muutos suuntaan ja toiseen aiheuttaa herkästi muutoksia sydämen sykkeessä. Rasvakudoksen lisääntyminen tavallisimmin nostaa syketasoa, joskin poikkeuksiakin on. Äärimmäinen laihtuminen muun muassa anoreksian takia puolestaan säätää verenkiertoelimistönkin säästöliekille vähentäessään elimistön energian kulutusta. Se johtaa harvaan sykkeeseen.

On tavallista, että potilas aistii sykkeessä tapahtuneen muutoksen rytmihäiriönä, vaikka kyse olisi normaalin rytmin hidastumisesta tai nopeutumisesta.

Kotikonstein voi oirehetken sykettä pyrkiä dokumentoimaan pulssin tunnustelulla tai verenpainemittarilla. Nykyisissä kännyköissä on myös sykemittauksen sovellusmahdollisuus.

Tutustu Apua sydänvaivoihin -teemaan.

Lue lisää:

Sydän lyö kovaa
Mistä sydämen muljahtelu johtuu?
Mistä johtuu sydämen jyskytys korvissa?
Sydän voi särkyä järkytyksestä
Tunnista vaarallinen sydänoire

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.