Kuva Shutterstock, Kuvitus Sanna-Maria Ek

Pika-apua päänsärkyyn saat rentouttavasta jumpasta ja särkylääkkeestä. Lääkäriin on lähdettävä, jos kipuun liittyy muita oireita.

Päänsärky voi olla lähes kaikkea ohimenevän jännityspään­säryn ja jopa itsemurha-ajatuksiin houkuttelevan kivun väliltä. Useimmilla meistä päänsärky johtuu jännittyneistä niska-hartiaseudun lihaksista. Ennen särkylääkepurkkiin tarttumista kannattaakin venytellä ja rentouttaa niskaa. Kokeile vaikka tämän artikkelin vieressä olevia teholiikkeitä.

— Tulehduskipulääkkeisiin, parasetamoliin ja muihin särkylääkkeisiin ei ole hyvä totuttaa itseään, sillä niistä tulee helposti riippuvaiseksi. Vieroitusoireena voi saada särkylääkepäänsäryn, jossa lääkkeen käyttö ylläpitää särkyä, neurologi Marja Repo-Outakoski sanoo.

Särkylääkepäänsärky on paljon yleisempi ongelma kuin luullaan. Sitä on syytä epäillä omankin päänsäryn syyksi, jos on käyttänyt särkylääkkeitä yli kolme kuukautta ja useammin kuin kolmena päivänä viikossa.

— Toisaalta, jos kipu on kova, lääke on syytä ottaa. Särky pahentaa hartioiden jännitystä, mikä taas lisää päänsärkyä, Repo-Outa­koski sanoo.
Vaikeaa lihasjännityspäänsärkyä hoidetaan myös botuliinilla, joka lamaa pingottuneita lihaksia. Botuliinia otetaan pistossarjoina kolmen kuukauden välein.

Niskajumin lisäksi jännityspäänsärkyä aiheuttavat myös ylityöllistetyt purentalihakset. Tämä jää aika usein huomaamatta, koska jännitys voi johtua hampaiden narskuttelusta yöllä, purentavirheestä tai sopimattomista proteeseista.

— Jos leukalihakset ovat kovin jännittyneet, särky jatkuu, vaikka kuinka hoitaisi hartioitaan, Repo-Outakoski sanoo.

Hormonimigreeni helpottuu

Migreeni on toiseksi yleisin päänsärky. Sitä sairastaa yli puoli miljoonaa suomalaista. Naisia migreeni piinaa miehiä useammin, sillä kuukausittaiset hormonivaihtelut herkistävät kohtauksille.

Useimmiten migreenikohtaus hoituu levolla, tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Lääke kannattaa ottaa poretablettina, peräpuikkona tai annosjauheena, jotta vaikutus tulisi nopeasti. Kirkas valo ja kovat äänet pahentavat oloa.

Jos kohtaukset ovat voimakkaita, voidaan käyttää täsmälääkkeitä eli triptaaneja.
— Mikäli kohtauksia on paljon eikä täsmä­lääke hillitse niitä, voidaan aloittaa estolääkitys. On tavallista, että joudutaan kokeilemaan useita ennen kuin sopiva lääke löytyy.

Vanha myytti siitä, että migreeni hellittäisi iän myötä, ei pidä paikkaansa. Ainoastaan jos migreeni on vahvasti hormonikiertoon sidoksissa, sen oireet lievenevät kuukautisten jäädessä pois. Vaihdevuosiaika voi kuitenkin
olla myös vaikea.

Joskus varoitusmerkki

Päänsärky voi liittyä lukuisiin sairauksiin, kuten flunssaan, anemiaan, kasvaimiin tai aivoverenvuotoon, joka alkaa äkillisellä, räjähtävällä päänsäryllä. Kovan päänsäryn syynä voi olla myös aivokalvontulehdus.

Hälytysmerkkejä ovat päänsärkyyn liittyvä korkea kuume, oksentelu tai tajunnantilan muutos. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, jos päänsärky pitkittyy.

— On parempi käydä lääkärissä kuin napsia määrättömästi tulehduskipulääkkeitä ja tulla niistä riippuvaiseksi. Päänsäryt kartoitetaan neurologisella tutkimuksella, jossa arvioidaan muun muassa refleksimuutoksia, raajojen toimintaa, silmien mustuaisia, silmänpohjia ja tasapainoa. Jos on aiheellista, tehdään aivo­kuvaus, Marja Repo-Outakoski sanoo.

Lue lisää Tunnista vakava pääkipu,
Tunnista päänsärky, löydä oikea apu
 

Päänsärkyjumppa

Kun jumppaat niskan alueen pieniä lihaksia, särky lievittyy. Heikot lihakset vahvistuvat ja kireät venyvät. Kipu häviää, kun lihasten tasapaino palautuu. Erityisen hyvää jumppa tekee ruudun ääressä tai auton ratissa istujalle.

 

1. Pään nosto päinmakuulla
Asetu päinmakuulle. Venytä kädet vartalon vierellä pitkiksi, jätä
kämmenselät lattiaan. Nosta päätä niska pitkänä muutama sentti suoraan ylöspäin, pidä 5–10 sekuntia ja laske alas.
Toista viisi kertaa.

2. Pään nosto selinmakuulla
Asetu selinmakuulle. Voit taitella pyyhkeen niskan alle. Venytä kädet vartalon vierellä pitkiksi, jätä kämmenet lattiaan. Nosta päätä suoraan ylös, älä vedä leukaa rintaan. Pidä 5–10 sekuntia ja laske alas. Toista viisi kertaa.

 

3. Kaulan etupuolen lihasten venytys
Taivuta päätä takaviistoon kohti olkapäätä, kierrä leukaa venytet­tävälle puolelle ja venytä kättä suorana alaviistoon. Venytys tuntuu kaulan etupuolisella sivulla. Venytä molemmin puolin 2–3 kertaa puoli minuuttia kerrallaan.

4. Niskarusetin vahvistus
Seiso selkä, hartiat ja pää seinää vasten. Vedä leukaa sisäänpäin, kunnes tunnet venytyksen niskan yläosassa. Venytä 2–3 kertaa 20–30 sekuntia kerrallaan.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.