Olivatpa rintasi pienet tai isot, pidät niistä parhaiten huolta, kun huolehdit muunkin kehosi kunnossa.

Rintasi ovat sinun mutta jostain olet ne perinyt.
– Äidillä ja tyttärellä on usein samantapaiset rinnat, mutta yhtä lailla nainen voi periä rintojen koon ja mallin isän suvusta. Geenimme kun tulevat puoliksi äidiltä, puoliksi isältä, toteaa naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri Ritva Hurskainen Hyvinkään sairaalasta.

Rintojen kasvu alkaa murrosiässä, kun naishormoni estrogeenin erittyminen alkaa. Rintojen kasvu useimmiten pysähtyy kuukautisten alkamiseen.
Rintojen muovautuminen jatkuu kuitenkin läpi elämän. Painonmuutokset vaikuttavat rintojen kokoon. Raskausaikana rintakudos laajenee estrogeenimäärän noustessa. Imetys kasvattaa rintoja entisestään, kun ne täyttyvät maidolla. Rinnat palaavat entiselleen – tai lähes entiselleen – muutama kuukausi imetyksen loppumisen jälkeen.

Hyvä ryhti kaunistaa

Perimän lisäksi rintojen kokoon ja hyvinvointiin vaikuttavat elämäntapamme. Runsas ylipaino lisää kehon rasvamäärää, josta osa kertyy rintoihin. Liikunta yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon pitää kokonaisrasvamäärän kurissa – myös rinnoissa.

Synnyttäneillä naisilla on usein isommat rinnat kuin synnyttämättömillä. Kiinteyttä saa säännöllisellä rintalihasten jumpalla.

– Myös ryhti vaikuttaa: mitä ryhdikkäämpi on, sitä kauniimmilta rinnat näyttävät, Hurskainen sanoo.

Iän myötä rinnat laskeutuvat alemmaksi. Sama painovoiman vaikutus näkyy kaikkialla kehossamme vaihdevuosi-iässä, kun estrogeenimäärä alkaa pienentyä. Hormonaaliset syyt ohjaavat rasvat kertymään naisen keskivartalolle, ei enää niinkään rintoihin.

Tunne rintasi

Elämäntavoilla voi vähentää riskiä sairastua rintasyöpään. Ylipaino, vähäinen liikunta, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö lisäävät sairastumisvaaraa.

– Myös pitkään jatkuva hormonikorvaushoito lisää jonkin verran rintasyövän vaaraa, mutta yhtä paljon sitä nostaa runsas ylipaino, Hurskainen muistuttaa.
Vuosittain 4 000 suomalaista sairastuu rintasyöpään. Heistä neljännes on alle 50-vuotiaita, neljännes 50–59-vuotiaita ja puolet yli 60-vuotiaita.

50–69-vuotiaat suomalaisnaiset saavat kutsun mammografiaan. Alle 50-vuotiaita Hurskainen neuvoo käymään mammografiassa, jos lähisukulaisilla on rintasyöpää, jos rinnoista on löytynyt jotain epäilyttävää tai niitä on hankala tutkia.

Mammografia löytää kasvaimet parhaimmin yli 50-vuotiaalta. Sitä ennen se ei ole yhtä tarkka tutkimusmenetelmä.

Suuren osan rintasyövistä löytää nainen itse. Hurskainen tutkii aina vastaanotolla rinnat ja kehottaa jatkamaan tarkkailua kotona. Paras aika tutkimiseen on kuukautisten jälkeen, kun rintakudos on tasaista eikä arista.

Hyvät sellaisinaan

Kun elämäntavat ovat kunnossa, normaalit ja terveet rinnat eivät juuri hoitoa tarvitse. Jos iho on kuiva, koko keho tarvitsee rasvausta. Erityisiä rintavoiteita Hurskainen pitää turhina.

Joillakin ongelmana ovat kuivat nännipihat. Niiden hoitamiseen käy dekspantenolia sisältä voide tai kuivan ihon hoitoöljy.

Rintojen suurennus- ja pienennysleikkauksiin Hurskainen suhtautuu varauksella: luonto on luonut niin isoja kuin pieniä rintoja, eivätkä toiset ole toisia paremmat. Pienennysleikkaus helpottaa niitä, joilla raskas taakka aiheuttaa niska- tai päänsärkyjä tai joiden on vaikea löytää tarpeeksi tukevia liivejä.

Suurennusleikkausta voi harkita, jos toinen rinta on jäänyt kehittymättä tai se on jouduttu leikkaamaan pois. Rintojen suurentamisesta on tullut villitys, josta haaveilevat jo 15-vuotiaat tytötkin.

– Pahinta on, että jotkut vanhemmatkin menevät mukaan tähän hullutukseen. On äitien ja isien tehtävä kasvattaa lapset niin, että he hyväksyvät itsensä sellaisina kuin ovat.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, vastuualuejohtaja Ritva Hurskainen Hyvinkään sairaalasta.

Lue lisää:
Rintoihin sattuu, mikä auttaa?
Nännien kosketusarkuuden syy?

Rinnat pienemmiksi

  • Leikkauksia tehdään sekä julkisella että yksityisellä puolella.
  • Ratkaisevia rinnan koko (mitta kaulakuopasta nänniin), niska- ja hartiaoireet, toimintakyvyn rajoittuminen sekä painoindeksi.
  • Rinnoista poistetaan rauhaskudosta, rasvaa ja ihoa. Kokoero korjataan.
  • Leikkauksesta jää aina arpia, jotka vaalenevat ajan myötä.
  • Tukiliivejä pidetään ympäri vuorokauden kuukauden ajan.
  • Rinnat muotoutuvat useita kuukausia leikkauksen jälkeen, lopputarkastus 6-12 kuukauden kuluttua.
  • Imettäminen ei pienennyksen jälkeen yleensä onnistu.

 

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.