Olen 62-vuotias nainen. Toisesta rinnasta löytyi ultraäänitutkimuksessa kaksi sentin läpimittaista kystaa. Voivatko ne suurentua ja kipeytyä? Jos ne tyhjennetään, niin täyttyvätkö ne uudestaan? Onko muuta hoitoa? Voivatko kystat muuttua pahanlaatuisiksi?

Jopa 10 prosentilla naisista tulee jossain iässä kyhmymäinen muutos rintaan. Joskus nainen löytää ne itse, joskus ne tulevat esiin lääkärin tekemässä rintojen tunnustelussa tai rintojen kuvauksessa. Rintarauhanen saattaa olla myös kauttaaltaan epätasainen ja erityisesti sivuilta aristava. Tällaisesta rinnan muutoksesta käytetään nimitystä mastopatia.

Noin kolmanneksella naisista on rinnoissa ns. fibrokystisiä muutoksia. Maitotiehyisiin on muodostunut nesteen täyttämiä rakkuloita eli kystia ja lisäksi sidekudosjuosteitten määrä rakkuloiden välissä on lisääntynyt. Kystat ovat tavallisimmin parin millin läpimittaisia, mutta joka kolmannella ne voivat laajeta 2–3 sentin kokoisiksi ja aristaviksi. Jos kuukautiskierto vielä pyörii, voi kystien koko vaihdella kuukautiskierron mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysta näkyy hyvin ultraäänitutkimuksessa, ja jos kysta on kookas ja arka, se voidaan tyhjentää punktoimalla. Kookkaat kystat tyhjennetään ohutneulalla, ja nesteestä tutkitaan tarvittaessa solunäyte. Pieniä kystia ei kannata tyhjentää, sillä se ei helpota kipua. Kystat voivat täyttyä uudelleen; tätä voidaan estää täyttämällä kysta ilmalla nesteen tyhjentämisen jälkeen. Lääkehoidoista ei ole apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mammografia kannattaa tutkia myös, vaikka kysta onkin hyvänlaatuinen muutos, jos edellisestä mammografiasta on aikaa.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla