Lopetin Minulet-pillereiden käytön monen vuoden jälkeen. Kolmisen viikkoa siitä rintojen nännit tulivat kosketusaroiksi. Voiko se johtua hormonitasapainon yhtäkkisestä muutoksesta?

Gynekologi Aila Tiitinen otti kysymykseen kantaa ja arveli, että kysyjän oma hormonitoiminta on käynnistynyt normaalisti pillerin lopetuksen jälkeen, kuten pitääkin. Pillerin aikana "hormonitasapaino" on ollut tasainen - sama estrogeenin ja keltarauhashormonin määrä päivittäin (viikon tauolla pieni ero, mutta ei yleensä juuri tunnu). Ilman pillereitä hormonimäärät ovat kokonaan erilaiset. Kuukautiskierron aikana veressä olevat estrogeenimäärät vaihtelevat suuresti, jopa monikymmenkertaisesti. Loppukierrosta tulevat mukaan vielä keltarauhashormonin vaikutukset.

Jos kysyjällä tulivat kuukautiset parin viikon sisällä tuosta kysymyksen teosta, voi sanoa, että oireet liittyvät normaalin munasarjojen toimintaan ja ovulaatioon eli munasolun irtoamiseen. Puolivälissä kiertoa estrogeeni on korkealla, jolloin voi esiintyä rintojen ja nännien arkuutta, alavatsakipua ja lisääntyvää kirkasta vuotoa emättimestä. Ehkä näitä tuntemuksia oli jo vuosia aikaisemmin ennen E-pillereiden aloittamista, mutta tuntemukset helposti unohtuvat, kun niitä ei pillereiden aikana ole.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla