Köhitkö keuhkot ja hermot hajalle? Yskä on kehon suojareaktio, mutta mihin? Keräsimme erilaisia yskittäjiä, tunnista omasi ja hoida pois.

Tapayskä

Noin 20 prosenttia yskistä jää selvittämättömiksi. Yskiminen voi olla myös psyykkistä tai jäädä päälle flunssan jälkeen. Tapayskä on lyhyttä köhimistä, pikemminkin rykinää ja ysköksiä ilman varsinaista tarvetta yskiä. Se vaivaa usein stressitilanteissa, kun esimerkiksi pitäisi puhua. Tapayskää ei ole öisin. Jatkuva rykiminen rasittaa äänihuulia, joten tavasta kannattaa pyrkiä eroon.

Hoito  Huomaa rykimisesi ja yritä vähentää kurkun kutinaa esimerkiksi viileää vettä juomalla. Selvitä, ettei taustalla ole sairautta, kuten astmaa. Tarkistuta myös nenänielun kunto, ettet pode refluksitautia.

Refluksitauti

Ruokailun jälkeen alkaa äkisti yskittää ja närästää. Rykiäkin pitää. Syynä voi olla yleinen refluksitauti, jonka monilla aiheuttaa ylipaino.

Refluksitaudissa happamat mahaeritteet karkaavat ruokatorveen ja kurkkuun, koska vatsaportin sulkijalihas on liian löysä. Yskän ja närästyksen lisäksi muita oireita ovat äänen käheytyminen, nielemisvaikeudet, liman nousu kurkkuun, röyhtäily ja vatsan turvotus. Jatkuessaan refluksioireet voivat aiheuttaa tulehduksen ruokatorveen tai nieluun ja vaurioittaa hammaskiillettä. Refluksi on ikävä vaiva, mutta harvoin vaarallinen.

Hoito  Hoida refluksitautia vatsahapon eritystä vähentävillä lääkkeillä, ruokavaliolla ja elämäntavoilla. Laihtuminen helpottaa monia. Vaivaa pahentavat kireät vaatteet, suuret ateriat ja iltasyöminen sekä ruokalepo, kofeiini, alkoholi, suklaa, stressi ja rasvaiset ja mausteiset ruoat. Ääniterapiaa voi kokeilla refluksin aiheuttamiin äänihäiriöihin.

Astma

Alkavalle astmalle on tyypillistä hakkaava yskä, jota rasitus ja kuiva kylmä ilma pahentavat. Yskä on yleensä kuivaa. Astmaatikko yskii myös öisin ja tuntee itsensä aamulla ahdistuneeksi. Astmassa keuhkoputkessa on tulehdus, joka häiritsee keuhkojen toimintaa ja voi ahtauttaa niitä. Vakavampaan astmaan liittyy myös hengenahdistusta ja uloshengityksen vinkunaa. Moni sairastaa astmaa tietämättään. Astma voi alkaa toistuvien flunssien tai homeelle altistumisen myötä. Lapsilla taipumus astmaan on suurempi, jos on allerginen siitepölylle tai eläimille.

Hoito  Käytä astmalääkkeitä ja liiku säännöllisesti. Erityisen tärkeää on tupakoimattomuus ja hyvä kunto, joka parantaa keuhkojen ja veren­kiertoelinten toimintaa.

Räkää nielussa

Onko sinulla aina nenäliina mukana? Kun nenänielusta valuu kurkkuun räkää, se yskittää etenkin selinmakuulla. Tuntuu, että ”jotain valuu kurkkuun” ja kurkkua on selviteltävä toistuvasti. Liman valumista aiheuttavat erityisesti kroonistunut allerginen nuha ja ei-allerginen yliherkkyysnuha. Yliherkkyysnuhassa ulkoiset ärsykkeet, kuten lämpötilan vaihtelut, ruoka-aineet tai sisäilman epäpuhtaudet saavat nenän tukkoon ja vuotamaan. Jatkuva räkäisyys voi olla oire myös poskiontelontulehduksesta, joka yskittää erityisesti öisin ja aamuisin.

Hoito Pyri selvittämään nielun limaisuuden syy. Limakalvoturvotusta ja tukkoisuutta voit vähentää nenäkannulla, nenäsumutteilla tai allergialääkkeillä. Pitkittynyt poskiontelon­tulehdus vaatii antibioottikuuria.

Pitkittynyt keuhkoputkentulehdus

Virustaudin jäljiltä yskä voi jatkua pitkään ilman varsinaista
bakteeritulehdusta. Yskä on yleensä aluksi kuivaa, mutta voi pitkittyessään muuttua limaiseksi. Joskus jää päälle krooninen keuhkoputkentulehdus eli bronkiitti, johon voi liittyä jopa veriysköksiä.

Hoito Juo paljon vettä, sillä se kosteuttaa limakalvoja ja auttaa irrottamaan limaa. Antibioottihoito voi olla tarpeen, jos oireena on myös kuumetta. Yskänlääkkeiden teho on vähäinen.

Tupakkayskä

Lyhytaikainenkin tupakointi lamaa keuhkoja ja lisää liman­eritystä. Keuhkoputkentulehdus on tavallinen tupakoitsijalla. Tupakointi aiheuttaa myös astmaa ja lisää keuhkokuumeen ja keuhkosyövän riskiä.

Hoito  Lopeta tupakointi, sillä jo kolmen vuorokauden aikana keuhkot alkavat puhdistautua. 10 vuoden jälkeen keuhkot toimivat niin kuin ei olisi koskaan polttanutkaan.

Keuhkoahtaumatauti

Joka toinen säännöllinen tupakoitsija sairastuu keuhkoahtaumatautiin eli hänen keuhkonsa ahtautuu pysyvästi. Keuhkoahtaumatautia edeltää usein vuosia jatkunut tupakkayskä eli kova yskiminen ja liman­eritys. Alussa tauti voi olla lähes oireeton. Kun keuhkot ahtautuvat, hengitys vaikeutuu. Rasitus, kuten mäkeä ylös kävely ja kylmä ilma, aiheuttaa hengenahdistusta ja hengityksen vinkunaa. Vaikeassa taudissa on myös sydänoireita ja jopa hengenahdistusta levossa. Ylipaino voi pahentaa oireita.

Hoito Lopeta tupakointi. Lääkehoidosta, kuten kortisonista voit saada
apua oireisiin. Laihdutus ja säännöllinen liikunta vahvistavat hengityslihaksia, helpottavat liman irtoamista ja tehostavat hengitystä. Tauti on tärkeää todeta varhain, koska ahtautuneita keuhkoja ei voida palauttaa ennalleen.

Asiantuntija: Vuokko Kinnula, keuhkosairauksien professori, Helsingin yliopisto
Keuhkosairauksien klinikka

 

Lue lisää: Totta vai tarua yskästä, Kehon omat taikatemput, Yskänlääke auttaa - vai auttaako?

Näillä yskä helpottuu
 • Tyynyn tai sängynpäädyn kohottaminen on vanha temppu. Pystyssä asennossa lima tai mahanesteet eivät ärsytä hengitysteitä.
 • Mene ulos, kostea ulkoilma saattaa hillitä yskäkohtausta. Sen sijaan kuiva ja kylmä ulkoilma voi pahentaa astmayskää.
 • Lusikallinen hunajaa on turvallinen lääke yskään, koska se rauhoittaa kurkkua. Luonnon­tuotteen on tutkittu auttavan erityisesti lasten yskään, mutta älä anna sitä alle 1-vuotiaille botuliiniriskin vuoksi.
 • Puhalluspulloa käytetään irrottamaan sitkeää limaa ja harjoituttamaan hengityslihaksia. Ota litran vesipullo ja laita sinne vähän vettä. Puhalla pulloon letkun kautta niin, että vesi poreilee kevyesti. Kokeile keuhko­ahtaumataudin ja astman hoidon tukena, mutta flunssan hoidossa siitä tuskin on apua.
 • Kylmällä vedellä tai höyryhengityksellä voi kostuttaa kurkun limakalvoja.
 • Nenäkannulla ja erilaisilla nenätipoilla voi hoitaa nenän limakalvoja, jos lima valuu
  nenästä nieluun.
 • Älä hoida tavallista yskää limaa irrotta­villa yskänlääkkeillä. Ne poistavat liman liiankin nopeasti ja vain lisäävät yskää. Kodeiinia sisältävä yskänlääke rauhoittaa kuivaa yskää, jos ei muuten saa nukuttua. Sitä varten tarvitset reseptin.
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.