Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 14-vuotias tyttö ja ihan älyttömän karvainen. Karvankasvu on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana tosi inhottaviin paikkoihin, esimerkiksi selkään, niskaan, nännien ympärille, peräaukon seutuville, huulen yläpuolelle, rintojen väliin ja mahaan. En kehtaa edes pitää lyhythihaisia paitoja, koska käsikarvat ovat niin tummat. Voisiko minulla olla jokin hormoni­häiriö? Isäni on tosi karvainen, mutta siskollani karvankasvu ei ole näin runsasta, vaikka hän on jo kolmekymppinen. Kuukautiset minulla alkoi pari vuotta sitten aika säännöllisenä mutta jossain vaiheessa kierto meni ihan sekaisin. Nyt taas kuukautiset ovat olleet aika säännölliset. Mitä teen, onko syytä mennä lääkärille vai onko johtuuko tämä vain geeneistä? Itseäni vaiva häiritsee ihan hirveästi. Joskus mietin, että miten jaksan koko loppuelämän ajella ja nyppiä karvoja pois.

Mikäli nuoren tytön karvankasvu on selvästi tavallista runsaampaa, pitää tarkistaa hormonitoiminta lastenlääkärillä tai gynekologilla, koska siihen voi olla hoidettavissa oleva syy. Runsaampi karvankasvu voi olla myös perinnöllistä.

Syystä riippumatta, mikäli karvankasvu on selvästi häiritsevää, saadaan sitä tehokkaasti vähennettyä lääkäriasemien laserkarvanpoistomenetelmillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kosmetologien käyttämien laitteiden teho ei yleensä ole vahvan karvankasvun hoitoon riittävä. Myös lääkäriasemien laserlaitteiden tehossa ja hoidon kivuliaisuudessa on eroja ja osa auttaa ainoastaan tummiin karvoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyaikaiset karvanpoistoon kehitetyt laser- ja radiofrekvenssilaitteet ovat lähes kivuttomia, ja ne tehoavat myös vaaleampiin karvoihin.

Osa ihon karvatupista on aina lepotilassa ja hoito auttaa ainoastaan kasvuvaiheessa oleviin karvoihin. Sen johdosta hoitokertoja tarvitaan yleensä ainakin 5. Ylläpitohoitoa tarvitaan tämän jälkeenkin muutaman vuoden välein.

Karvoja voidaan poistaa joko näkyviltä alueilta tai koko keholta samalla hoitokerralla, johon kuluu useita tunteja. Ennen laserkarvanpoistoa karvat ajetaan sheiverilla, mutta niitä ei saa etukäteen poistaa nyppimällä, vahalla tai sokerilla.

Kosmetologien tekemä sokerointi on hellävaraisin menetelmä tilapäiseen karvanpoistoon ja soveltuu myös herkille alueille.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla