Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 14-vuotias tyttö ja ihan älyttömän karvainen. Karvankasvu on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana tosi inhottaviin paikkoihin, esimerkiksi selkään, niskaan, nännien ympärille, peräaukon seutuville, huulen yläpuolelle, rintojen väliin ja mahaan. En kehtaa edes pitää lyhythihaisia paitoja, koska käsikarvat ovat niin tummat. Voisiko minulla olla jokin hormoni­häiriö? Isäni on tosi karvainen, mutta siskollani karvankasvu ei ole näin runsasta, vaikka hän on jo kolmekymppinen. Kuukautiset minulla alkoi pari vuotta sitten aika säännöllisenä mutta jossain vaiheessa kierto meni ihan sekaisin. Nyt taas kuukautiset ovat olleet aika säännölliset. Mitä teen, onko syytä mennä lääkärille vai onko johtuuko tämä vain geeneistä? Itseäni vaiva häiritsee ihan hirveästi. Joskus mietin, että miten jaksan koko loppuelämän ajella ja nyppiä karvoja pois.

Mikäli nuoren tytön karvankasvu on selvästi tavallista runsaampaa, pitää tarkistaa hormonitoiminta lastenlääkärillä tai gynekologilla, koska siihen voi olla hoidettavissa oleva syy. Runsaampi karvankasvu voi olla myös perinnöllistä.

Syystä riippumatta, mikäli karvankasvu on selvästi häiritsevää, saadaan sitä tehokkaasti vähennettyä lääkäriasemien laserkarvanpoistomenetelmillä.

Kosmetologien käyttämien laitteiden teho ei yleensä ole vahvan karvankasvun hoitoon riittävä. Myös lääkäriasemien laserlaitteiden tehossa ja hoidon kivuliaisuudessa on eroja ja osa auttaa ainoastaan tummiin karvoihin.

Nykyaikaiset karvanpoistoon kehitetyt laser- ja radiofrekvenssilaitteet ovat lähes kivuttomia, ja ne tehoavat myös vaaleampiin karvoihin.

Osa ihon karvatupista on aina lepotilassa ja hoito auttaa ainoastaan kasvuvaiheessa oleviin karvoihin. Sen johdosta hoitokertoja tarvitaan yleensä ainakin 5. Ylläpitohoitoa tarvitaan tämän jälkeenkin muutaman vuoden välein.

Karvoja voidaan poistaa joko näkyviltä alueilta tai koko keholta samalla hoitokerralla, johon kuluu useita tunteja. Ennen laserkarvanpoistoa karvat ajetaan sheiverilla, mutta niitä ei saa etukäteen poistaa nyppimällä, vahalla tai sokerilla.

Kosmetologien tekemä sokerointi on hellävaraisin menetelmä tilapäiseen karvanpoistoon ja soveltuu myös herkille alueille.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.