Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Heippa, olen 16-vuotias tyttö ja minulla on melko paljon raskausarpia pepussa ja reisissä. Olen aina ollut normaalipainoinen tai hoikka, mutta olen pitkä ja harrastan paljon urheilua, joten lihaksia jaloissa kuitenkin on. Mietin, mistäköhän nämä arvet johtuvat ja ennen kaikkea miten ne voisi saada pois?

Venytys- tai raskausarvet eli striat liittyvät ihon venymiseen nopean kasvun aikana. Venytysarpia kehittyy esimerkiksi raskauden aikana rintoihin ja vatsan alueelle nopean painonnousun yhteydessä, mutta myös teini-iässä nopean kasvupyrähdyksen aikana. Strioja tavataan myös kehonrakentajilla, joilla niitä syntyy nopeaan lihasmassan kasvuun vuoksi. Pitkäaikainen kortisonilääkityskin voi laukaista venytysarpien kehittymisen.

Nuorilla striat ovat yleensä reisissä ja ristiselässä, pakaroissa, olkavarsissa ja rinnoissa. Terveellä ihmisellä venytysarpien taustalla on todennäköisesti ihon ja kollageenin perinnöllinen rakenteellinen ominaisuus. Mikäli ei tapahdu nopeata painonnousua, nuoruusiän venytysarvet vaalenevat vähitellen ja muuttuvat vähemmän näkyviksi.

Koska kysymyksessä on ihon ominaisuus, on venytysarpien hoito varsin vaikeata. Esteettisessä dermatologiassa käytetään venytysarpien hoitoon neularullausta, kemiallista kuorintaa, LED-valohoitoa ja radiofrekvenssi-neulausta. Hoidot ovat sarjahoitoja ja tavoitteena on arpien häivyttäminen, ei kokonaan poistaminen. Parhaan tuloksen antaa eri menetelmien yhdistäminen erimerkiksi kemiallinen kuorinta, radiofrekvenssi- ja LED-hoito samanaikaisesti.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Millä raskausarvet pois?

Pikku kritiikinpoikanen kuitenkin vastaukseen: kukaan 16-vuotias ei varmaankaan käytännössä saa noita hoitoja, kun on vielä kasvava nuori ja toisaalta hoidot lienevät myös melko hintavia. Jutusta jäi kokonaan pois, auttaisiko esim rasvaus (ovatko 'raskausarpirasvat' huuhaata) tai joku ruokavaliojuttu (esim hyvien rasvojen suosiminen??). Nuori, joka tämän lukee, varmaan mielellään myös kuulisi mahdollisista kotikonsteista, jotka auttaisivat edes hiukkasen - me vanhemmat olemme jo oppineet että...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.