Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Heippa, olen 16-vuotias tyttö ja minulla on melko paljon raskausarpia pepussa ja reisissä. Olen aina ollut normaalipainoinen tai hoikka, mutta olen pitkä ja harrastan paljon urheilua, joten lihaksia jaloissa kuitenkin on. Mietin, mistäköhän nämä arvet johtuvat ja ennen kaikkea miten ne voisi saada pois?

Venytys- tai raskausarvet eli striat liittyvät ihon venymiseen nopean kasvun aikana. Venytysarpia kehittyy esimerkiksi raskauden aikana rintoihin ja vatsan alueelle nopean painonnousun yhteydessä, mutta myös teini-iässä nopean kasvupyrähdyksen aikana. Strioja tavataan myös kehonrakentajilla, joilla niitä syntyy nopeaan lihasmassan kasvuun vuoksi. Pitkäaikainen kortisonilääkityskin voi laukaista venytysarpien kehittymisen.

Nuorilla striat ovat yleensä reisissä ja ristiselässä, pakaroissa, olkavarsissa ja rinnoissa. Terveellä ihmisellä venytysarpien taustalla on todennäköisesti ihon ja kollageenin perinnöllinen rakenteellinen ominaisuus. Mikäli ei tapahdu nopeata painonnousua, nuoruusiän venytysarvet vaalenevat vähitellen ja muuttuvat vähemmän näkyviksi.

Koska kysymyksessä on ihon ominaisuus, on venytysarpien hoito varsin vaikeata. Esteettisessä dermatologiassa käytetään venytysarpien hoitoon neularullausta, kemiallista kuorintaa, LED-valohoitoa ja radiofrekvenssi-neulausta. Hoidot ovat sarjahoitoja ja tavoitteena on arpien häivyttäminen, ei kokonaan poistaminen. Parhaan tuloksen antaa eri menetelmien yhdistäminen erimerkiksi kemiallinen kuorinta, radiofrekvenssi- ja LED-hoito samanaikaisesti.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Millä raskausarvet pois?

Pikku kritiikinpoikanen kuitenkin vastaukseen: kukaan 16-vuotias ei varmaankaan käytännössä saa noita hoitoja, kun on vielä kasvava nuori ja toisaalta hoidot lienevät myös melko hintavia. Jutusta jäi kokonaan pois, auttaisiko esim rasvaus (ovatko 'raskausarpirasvat' huuhaata) tai joku ruokavaliojuttu (esim hyvien rasvojen suosiminen??). Nuori, joka tämän lukee, varmaan mielellään myös kuulisi mahdollisista kotikonsteista, jotka auttaisivat edes hiukkasen - me vanhemmat olemme jo oppineet että...
Lue kommentti
Vierailija

Millä raskausarvet pois?

Hyvä juttu. Minulle kävi juuri noin teininä ja pelästyin ihan hirveästi, sillä en tiennyt, mitä ne oudon näköiset pitkulaiset muutokset ihossa olivat (juuri noissa mainituissa paikoissa). Ja niin ujokin olin, ahdistuneeseen teinityyliin, etten uskaltanut/kehdannut keneltäkään kysyä. Ajattelin ensin, että olen saanut jonkin ihosairauden, mutta kun muita harmeja ei ollut kuin tosiaan nuo "raskausarvet", totuin niihin vähitellen. Meni pitkä aika ennne kuin minulle valkeni mitä ne olivat. Paino...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.