Olen keski-ikäinen naishenkilö. Minulla on ollut kolmen vuoden ajan kirjavuutta käsissä. Vaiva alkoi sormista ja nousi ajan mittaan ylöspäin. Nyt kädet ovat kuin keskeneräinen palapeli ranteeseen saakka. Kirjavuus on pahempi kesällä. Onko vaivaan mitään apua vai onko kädet pidettävä piilossa?

Kuvatunlainen ihomuutos tunnetaan, vaikka se on harvinainen. Syynä ovat laajentuneet ihon pikkusuonet, joissa oleva veri aiheuttaa muutoksia ihon väriin. Ammattitermi marmori-iho kuvaa aika hyvin ihon ulkonäköä. Tällaista ihoa voi olla eri puolilla, yleisintä se on jaloissa tai käsissä. Yleensä marmori-iho on pahempi kylmänä vuodenaikana. En osaa sanoa, miksi kysyjällä ihomuutos on pahempi kesällä.

Marmori-ihon aiheuttajaa ei läheskään aina tiedetä. Useimmiten muutos on viaton. Se ei ole merkki mistään varsinaisesta sairaudesta. Valitettavasti siihen ei tiedetä mitään hoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus marmori-iho liittyy joihinkin yleissairauksiin. Taustalla olevat sairaudet ovat erilaisia reumaattisten tautien sukulaisia, joihin liittyy verisuonten tulehdusreaktioita eli vaskuliittia. Siksi on aiheellista lääkärissä varmistaa, että ihovaivan takana ei ole tällaisia sairauksia. Sairauksien selvittelyssä tarvitaan joitakin laboratoriotutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vitiligo aiheuttaa varsinkin kesällä oheiset värimuutokset käsissä ja kasvoissa. Muuten kehossa voi näkyä myös talvella.

  • ylös 14
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla