Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Aina välillä vasen käteni pistelee ja puutuu. Joskus nämä ikävät oireet kestävät kauan aikaa. Mistä tämä vähän pelottava vaiva voi johtua?

Tällainen oireisto tuntuu olevan melko yleinen, ja siitä kysytään paljon. Vasemman käden puutuminen tunnistetaan yleisesti sepelvaltimotaudin mahdolliseksi oireeksi ja ymmärrettävästi se herättää tästä syystä huolta. Ytimekkäässä kysymyksessä ei ole taustatietoja esimerkiksi kysyjän iästä, mutta vastaan siihen yllä esitettyjen tietojen pohjalta.

Silloin tällöin ilmenevä käden pistely ja puutuminen vie lääkärin ajatuksen ensisijaisesti tukikudosperäiseen oireeseen. Sepelvaltimotaudista johtuva käden toistuva puutuminen ilmaantuu yleensä rasituksessa ja loppuu lähes välittömästi, kun rasitus loppuu. Jos sepelvaltimotauti on vaikea, voi oireita ilmaantua ilman fyysistä rasitusta, mutta näissä tapauksissa ne tulevat jo vähäisessä rasituksessa. Lisäksi on syytä huomata, että pelkkä käden puutuminen ilman minkäänlaista rintakipua tai hengenahdistusta on sepelvaltimotaudissa harvinaista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysymyksessä esitetty oireiden kuvaus ei viittaa sepelvaltimoperäiseen oireistoon. Käden puutuminen ja pistely voivat johtua raajan hermotoiminnan ajoittaisesta häiriöstä. Sellaista aiheuttaa esimerkiksi hermon puristuminen kaularangan rakenteissa. Yleistä on myös hermon kiristyminen kyynärnivelen sisäsyrjällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ne, jotka nukkuvat kyljellään käsi posken alla ovat tutustuneet oireeseen: käsi voi olla sormia myöten täysin puuduksissa ja herätä eloon vähitellen kättä ja sormia liikutellessa. Myös verenkierron heikentyminen paikallisesti, esimerkiksi poikkeavan asennon tai kuormituksen takia , voi aiheuttaa puutumista ja pistelyä lyhytaikaisesti.

Kaikkiaan oire kuulostaa ennusteeltaan hyvänlaatuiselta toiminnalliselta oireelta.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Huomaan käsien puutumisen jos en käytä säännöllisesti magneesiumia.Ennen em. "pillereiden" popsimista,jouduin nousemaan sängyn laidalle istumaan kun sormeni "kramppasivat".Se oli kiusallinen tunne.Enää ei tarvitse nousta ojentelmaan sormia ku otan magnesiumi tabletin.

  • ylös 30
  • alas 26
Sisältö jatkuu mainoksen alla