Olen yli nelikymppinen nainen, jota miehen lisääntynyt alkoholinkäyttö huolestuttaa. Olemme olleet yhdessä yli kaksikymmentä vuotta.Tavatessamme mieheni oli absolutisti ja siihen juuri ihastuinkin, kun kotielämää lapsena ja nuorena varjosti isän alkoholismi. Isäni oli humalassa väkivaltainen.

Tarkkaa ajankohtaa mieheni juomisen alulle en osaa sanoa. Pikkuhiljaa kotona alkoi viikonloppujuominen, joka viidessä vuodessa on lähes jokapäiväistynyt. Kulutus on mielestäni runsasta, kun kerralla menee puolet viskipullosta ja muutama neloskalja. Luonnekin on jo alkanut muuttua, emme ”ehdi” enää kyläilemään, että hän ehtii ”rentoutua”. Kun ehdin töistä kotiin hoidettuani kaikki kauppa-, pankki-, ym. asiat, miehellä saattaa olla jo pieni humala päällä. Asioista ei voi puhua, koska humalainen ei ole läsnä.

Muutimme syrjään, koska mieheni haave oli luonnonkaunis paikka metsästys- ja kalastusmahdollisuuksilla. Ehdoksi muutolle sanoin juomisen vähentämisen, ja hän lupasi. Juominen on vain lisääntynyt. Lisäksi hän on alkanut vahtia menojani: mieshierojalle en saanut mennä ja gynekologikäynnistä tuli kova huuto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oma hyvinvointini alkaa horjua ja ole saanut lieviä paniikkikohtauksia öisin. Kärsin allergiakohtauksista, astmantyyppisestä yskästä, poskiontelotulehduksista ja väsymyksestä. Allergia ja astma on tutkittu, kumpaakaan ei ole. Voiko tällainen johtua stressistä?

Erota pelkään, koska mies on uhkaillut tekevänsä jotain itselleen. Minulla on pieni asunto kaupungissa, jonne voisin mennä, mutta pelkään, että jotakin sattuu poissa ollessani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoitat hyvin laajasta ongelmasta, sillä alkoholin suurkuluttajia on maassamme jopa 300 000. Ongelma vaikuttaa monen muunkin ihmisen elämään.

Lapsuuttasi varjosti isäsi alkoholinkäyttö ja väkivaltaisuus. Aikoinaan ihastuit mieheesi juuri sen takia, ettei hän käyttänyt alkoholia. Suuri haaveesi toteutui kun tapasit miehesi. Olette olleet yhdessä jo pitkään, ja ilmeisesti tämä aika on ollut varsin hyvää.

Viimeisten vuosien aikana yhteiselämä on kuitenkin muuttunut, sillä alkoholi varjostaa elämääsi samalla tavalla kuin lapsuudessa. Usein elämässä käykin niin, että se mitä on tapahtunut joskus aikaisemmin, tapahtuu myöhemmin uudestaan. Ihminen joutuu kokemaan uudelleen sen, mitä on yrittänyt kaikin keinoin välttää.

Elämä häiritsee juomista

Alkoholinkäyttö lisääntyy yleensä vähitellen. Näin on käynyt myös miehellesi. Harvoin ihminen osaa sanoa, missä vaiheessa oma hallintakyky alkaa pettää. Näin sanoakseen hänen pitäisi jo tiedostaa asia – silloin hän olisikin jo puolitiessä kohti ongelman ratkaisua.

Miehesi alkoholinkäyttö on liki jokapäiväistä, enää ei voi puhua kohtuukäytöstä. Vaikuttaa siltä, että riippuvuus on kehittynyt aika pitkälle, sillä alkoholi säätelee paljolti miehesi elämää. Alkoholiriippuvuuden seurauksena saattavat myös arvot ja asioiden tärkeysjärjestys muuttua. Tällöin alkoholisti kokee muiden asioiden häiritsevän häntä.

Alkoholi muuttaa ihmisen persoonallisuutta: kiltistä ja mukavasta ihmisestä tulee kaikkea muuta. Miehesi pyrkii kontrolloimaan sinunkin elämääsi, ja ilmeisesti hän on myös mustasukkainen, kun ei halua sinun menevän mieshierojalle tai gynekologille

En tiedä, onko miehesi ollut aikaisemmin taipuvainen mustasukkaisuuteen ja epäluuloisuuteen vai liittyykö tämä nimenomaan alkoholinkäyttöön. Alkoholi voi saada ihmisen kuvittelemaan ja epäilemään kaikenlaista, varsinkin jos henkilö on muutenkin siihen taipuvainen. Jos miehesi alkoholinkäyttö jatkuu näin runsaana, hänen käyttäytymisensä saattaa muuttua entistä vaikeammaksi. Silloin sinunkin elämäsi hankaloituu entisestään.

Perheen ainoa aikuinen

Olette muuttaneet kauniiseen paikkaan luonnon keskelle, missä on tilaa myös lemmikkieläimille. Tämä oli kai alun perin miehesi toive. Laitoit muuton ehdoksi alkoholinkäytön vähentämisen. Kävi kuitenkin kuten olit pelännytkin.
Minkä takia loppujen lopuksi suostuit muuttoon? Onko sinulla muutoinkin tapana taipua miehesi tahtoon ja elää muiden mielen mukaan?

Usein alkoholistiperheessä kasvaneiden lasten on vaikeaa pitää omia puoliaan ja tarve miellyttää muita vielä aikuisenakin. Oma minä on hukassa, jos elämä keskittyy toisista huolehtimiseen. Näin taitaa olla myös sinun kohdallasi.
Usein alkoholistiperheessä käy niin, että toinen joutuu kantamaan paljon vastuuta yhteisistä asioista, jolloin toinen tavallaan vapautuu aikuiselle ihmiselle kuuluvista velvollisuuksistaan. Työnsä miehesi vielä hoitaa jotenkin, mutta kodin asiat jäävät sinulle. Miehesi pääsee töiden jälkeen suoraan rentoutumaan. Kun sinä ehdit väsyneenä kotiin, siellä odottaa humalainen mies. Ei ihme että sinua väsyttää ja ahdistaa.

Kehokin hälytystilassa

Viime aikoina sinulle on tullut paljon psykosomaattisia oireita, vaikka mitään varsi-naista sairautta ei ole todettu. Sekä kehosi että mielesi reagoivat stressaavaan tilanteeseen. Olet ilmeisesti koko ajan hälytysvalmiudessa, kun joudut pelkäämään ja jännittämään mitä seuraavaksi tapahtuu. Koet myös turvattomuutta, koska asutte syrjäisessä paikassa. Mitä oikein pelkäät tapahtuvan?

Nykyinen elämäntilanteesi on nostanut jälleen pintaan ahdistavia lapsuudenmuistoja. Kerrot että isäsi oli humalassa väkivaltainen. Perheväkivalta tekee pahaa paitsi uhrille myös sivullisille. Jo väkivaltaisen tilanteen näkeminen ja kuuleminen ovat traumaattisia kokemuksia. Sinäkin kannat väkivallan muistoja ja nyt kokemuksesi aktivoituvat uudelleen. Tämä saa sinut reagoimaan tilanteeseen hyvin kokonaisvaltaisesti.

Irti läheisriippuvuudesta

Alkoholiongelman yhteydessä puhutaan usein myös läheisriippuvuudesta, millä tarkoitetaan sitä että ihminen alkaa hoitaa ja huolehtia enemmän toisesta kuin itsestään. Omat tarpeet kielletään ja tukahdutetaan. Toisen ongelmasta tulee myös oma ongelma, eikä ihminen osaa enää rajata sitä mikä kuuluu hänelle, mikä toiselle.

Alkoholi hallitsee miehesi elämää ja miehesi juominen sinun elämääsi. Tarkkailetko hänen käyttäytymistään, mielialojaan ja alkoholinkäyttöään niin paljon että unohdat kokonaan itsesi? Sanot ettet halua äitisi kohtaloa, etkä halua että loppuelämäsi olisi samanlaista kuin alkuvuodet, mutta mitä olet valmis tekemään asian hyväksi?

Sinulla on oma asunto, jonne voisit mennä mutta et kuitenkaan mene. Sinun olisi hyvä ottaa välillä etäisyyttä miehesi alkoholinkäyttöön ja olla omalla asunnolla. Tämän ei tarvitse merkitä eroa vaan sitä että saisit välillä hengittää vapaasti ja nukkua kunnolla. Siellä voisit myös ajatella asioita kaikessa rauhassa ja miettiä millaista elämää haluat elää.

Et voi vartioida miestäsi lopunikääsi, tai ainakin se on kovin raskas elämäntapa. Onko jatkuva vartiointi ja tarkkailu jo lapsuudessa omaksuttu tapa, jolla yrität hallita omaa turvattomuuttasi? Uhkailiko isäsikin tekevänsä jotain itselleen tai muille? Itse asiassa uhkailukin on psyykkistä väkivaltaa: sitä harrastava voi hallita tilannetta ja pitää toiset otteessaan.

Hoida itseäsi välillä

Sinun kannattaa välillä tutkia myös omia tunteitasi. Mitä sinulle itsellesi tapahtuisi jos hieman hellittäisit? Et ole vastuussa miehesi alkoholinkäytöstä etkä ylipäätään hänen elämästään, sen sijaan olet vastuussa omastasi. Muutenkin sinun täytyy ajatella omaa hyvinvointiasi, sillä olet uupunut etkä oireistasi päätellen jaksa enää kovin kauaa.

Vaikutat olevan kovin yksin nykyisessä tilanteessa. Miehesi kanssa ette enää pysty puhumaan avoimesti. Miehesi ei humalassa ole läsnä, onko hän sitä edes selvin päin? Onko sinulla ystäviä, joiden kanssa voisit puhua, vai ovatko lemmikkieläimet ainoa lohdutuksen lähde? Ne eivät voi korvata ihmissuhteita.

Usein alkoholiongelma eristää ihmisen, sosiaalinen verkosto kutistuu kun aika ja energia menee ongelman ympärillä pyörimiseen. Alkoholismiin liittyy edelleen myös salailu ja häpeä, minkä takia asiasta ei haluta kertoa ulkopuolisille. Tämä tekee elämän entistä raskaammaksi.

Vaikka miehesi ei haluakaan mennä AA-kerhoon, sinä voit hakea itsellesi apua. Onneksi myös alkoholiriippuvaisten läheisille on tarjolla omia ryhmiä, esim. Al Anon. Monet ovat kokeneet vertaistuen itselleen parhaaksi keinoksi jaksaa raskaassa tilanteessa.

Jos et halua mennä ryhmään, voit hakea apua myös muualta, esim. terveyskeskuspsykologilta tai yksityiseltä terapeutilta, jonka kanssa voisit käydä läpi nykyistä elämääsi ja kenties myös lapsuudenaikaisia tapahtumia. Tärkeintä on ettet enää jää yksin asian kanssa. Alkoholin varjosta on mahdollista päästä pois

Suositeltavaa lukemiseksi Melody Beattie: Irti läheisriippuvuudesta; Tommy Helsten: Virtahepo olohuoneessa; Eira Mollberg: Vakuuslapset; Tuulaliina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka.

Psykologi Teija Jokipii

Lue lisää:
Puolison alkoholismista

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla