Olen yli nelikymppinen nainen, jota miehen lisääntynyt alkoholinkäyttö huolestuttaa. Olemme olleet yhdessä yli kaksikymmentä vuotta.Tavatessamme mieheni oli absolutisti ja siihen juuri ihastuinkin, kun kotielämää lapsena ja nuorena varjosti isän alkoholismi. Isäni oli humalassa väkivaltainen.

Tarkkaa ajankohtaa mieheni juomisen alulle en osaa sanoa. Pikkuhiljaa kotona alkoi viikonloppujuominen, joka viidessä vuodessa on lähes jokapäiväistynyt. Kulutus on mielestäni runsasta, kun kerralla menee puolet viskipullosta ja muutama neloskalja. Luonnekin on jo alkanut muuttua, emme ”ehdi” enää kyläilemään, että hän ehtii ”rentoutua”. Kun ehdin töistä kotiin hoidettuani kaikki kauppa-, pankki-, ym. asiat, miehellä saattaa olla jo pieni humala päällä. Asioista ei voi puhua, koska humalainen ei ole läsnä.

Muutimme syrjään, koska mieheni haave oli luonnonkaunis paikka metsästys- ja kalastusmahdollisuuksilla. Ehdoksi muutolle sanoin juomisen vähentämisen, ja hän lupasi. Juominen on vain lisääntynyt. Lisäksi hän on alkanut vahtia menojani: mieshierojalle en saanut mennä ja gynekologikäynnistä tuli kova huuto.

Oma hyvinvointini alkaa horjua ja ole saanut lieviä paniikkikohtauksia öisin. Kärsin allergiakohtauksista, astmantyyppisestä yskästä, poskiontelotulehduksista ja väsymyksestä. Allergia ja astma on tutkittu, kumpaakaan ei ole. Voiko tällainen johtua stressistä?

Erota pelkään, koska mies on uhkaillut tekevänsä jotain itselleen. Minulla on pieni asunto kaupungissa, jonne voisin mennä, mutta pelkään, että jotakin sattuu poissa ollessani.

Kirjoitat hyvin laajasta ongelmasta, sillä alkoholin suurkuluttajia on maassamme jopa 300 000. Ongelma vaikuttaa monen muunkin ihmisen elämään.

Lapsuuttasi varjosti isäsi alkoholinkäyttö ja väkivaltaisuus. Aikoinaan ihastuit mieheesi juuri sen takia, ettei hän käyttänyt alkoholia. Suuri haaveesi toteutui kun tapasit miehesi. Olette olleet yhdessä jo pitkään, ja ilmeisesti tämä aika on ollut varsin hyvää.

Viimeisten vuosien aikana yhteiselämä on kuitenkin muuttunut, sillä alkoholi varjostaa elämääsi samalla tavalla kuin lapsuudessa. Usein elämässä käykin niin, että se mitä on tapahtunut joskus aikaisemmin, tapahtuu myöhemmin uudestaan. Ihminen joutuu kokemaan uudelleen sen, mitä on yrittänyt kaikin keinoin välttää.

Elämä häiritsee juomista

Alkoholinkäyttö lisääntyy yleensä vähitellen. Näin on käynyt myös miehellesi. Harvoin ihminen osaa sanoa, missä vaiheessa oma hallintakyky alkaa pettää. Näin sanoakseen hänen pitäisi jo tiedostaa asia – silloin hän olisikin jo puolitiessä kohti ongelman ratkaisua.

Miehesi alkoholinkäyttö on liki jokapäiväistä, enää ei voi puhua kohtuukäytöstä. Vaikuttaa siltä, että riippuvuus on kehittynyt aika pitkälle, sillä alkoholi säätelee paljolti miehesi elämää. Alkoholiriippuvuuden seurauksena saattavat myös arvot ja asioiden tärkeysjärjestys muuttua. Tällöin alkoholisti kokee muiden asioiden häiritsevän häntä.

Alkoholi muuttaa ihmisen persoonallisuutta: kiltistä ja mukavasta ihmisestä tulee kaikkea muuta. Miehesi pyrkii kontrolloimaan sinunkin elämääsi, ja ilmeisesti hän on myös mustasukkainen, kun ei halua sinun menevän mieshierojalle tai gynekologille

En tiedä, onko miehesi ollut aikaisemmin taipuvainen mustasukkaisuuteen ja epäluuloisuuteen vai liittyykö tämä nimenomaan alkoholinkäyttöön. Alkoholi voi saada ihmisen kuvittelemaan ja epäilemään kaikenlaista, varsinkin jos henkilö on muutenkin siihen taipuvainen. Jos miehesi alkoholinkäyttö jatkuu näin runsaana, hänen käyttäytymisensä saattaa muuttua entistä vaikeammaksi. Silloin sinunkin elämäsi hankaloituu entisestään.

Perheen ainoa aikuinen

Olette muuttaneet kauniiseen paikkaan luonnon keskelle, missä on tilaa myös lemmikkieläimille. Tämä oli kai alun perin miehesi toive. Laitoit muuton ehdoksi alkoholinkäytön vähentämisen. Kävi kuitenkin kuten olit pelännytkin.
Minkä takia loppujen lopuksi suostuit muuttoon? Onko sinulla muutoinkin tapana taipua miehesi tahtoon ja elää muiden mielen mukaan?

Usein alkoholistiperheessä kasvaneiden lasten on vaikeaa pitää omia puoliaan ja tarve miellyttää muita vielä aikuisenakin. Oma minä on hukassa, jos elämä keskittyy toisista huolehtimiseen. Näin taitaa olla myös sinun kohdallasi.
Usein alkoholistiperheessä käy niin, että toinen joutuu kantamaan paljon vastuuta yhteisistä asioista, jolloin toinen tavallaan vapautuu aikuiselle ihmiselle kuuluvista velvollisuuksistaan. Työnsä miehesi vielä hoitaa jotenkin, mutta kodin asiat jäävät sinulle. Miehesi pääsee töiden jälkeen suoraan rentoutumaan. Kun sinä ehdit väsyneenä kotiin, siellä odottaa humalainen mies. Ei ihme että sinua väsyttää ja ahdistaa.

Kehokin hälytystilassa

Viime aikoina sinulle on tullut paljon psykosomaattisia oireita, vaikka mitään varsi-naista sairautta ei ole todettu. Sekä kehosi että mielesi reagoivat stressaavaan tilanteeseen. Olet ilmeisesti koko ajan hälytysvalmiudessa, kun joudut pelkäämään ja jännittämään mitä seuraavaksi tapahtuu. Koet myös turvattomuutta, koska asutte syrjäisessä paikassa. Mitä oikein pelkäät tapahtuvan?

Nykyinen elämäntilanteesi on nostanut jälleen pintaan ahdistavia lapsuudenmuistoja. Kerrot että isäsi oli humalassa väkivaltainen. Perheväkivalta tekee pahaa paitsi uhrille myös sivullisille. Jo väkivaltaisen tilanteen näkeminen ja kuuleminen ovat traumaattisia kokemuksia. Sinäkin kannat väkivallan muistoja ja nyt kokemuksesi aktivoituvat uudelleen. Tämä saa sinut reagoimaan tilanteeseen hyvin kokonaisvaltaisesti.

Irti läheisriippuvuudesta

Alkoholiongelman yhteydessä puhutaan usein myös läheisriippuvuudesta, millä tarkoitetaan sitä että ihminen alkaa hoitaa ja huolehtia enemmän toisesta kuin itsestään. Omat tarpeet kielletään ja tukahdutetaan. Toisen ongelmasta tulee myös oma ongelma, eikä ihminen osaa enää rajata sitä mikä kuuluu hänelle, mikä toiselle.

Alkoholi hallitsee miehesi elämää ja miehesi juominen sinun elämääsi. Tarkkailetko hänen käyttäytymistään, mielialojaan ja alkoholinkäyttöään niin paljon että unohdat kokonaan itsesi? Sanot ettet halua äitisi kohtaloa, etkä halua että loppuelämäsi olisi samanlaista kuin alkuvuodet, mutta mitä olet valmis tekemään asian hyväksi?

Sinulla on oma asunto, jonne voisit mennä mutta et kuitenkaan mene. Sinun olisi hyvä ottaa välillä etäisyyttä miehesi alkoholinkäyttöön ja olla omalla asunnolla. Tämän ei tarvitse merkitä eroa vaan sitä että saisit välillä hengittää vapaasti ja nukkua kunnolla. Siellä voisit myös ajatella asioita kaikessa rauhassa ja miettiä millaista elämää haluat elää.

Et voi vartioida miestäsi lopunikääsi, tai ainakin se on kovin raskas elämäntapa. Onko jatkuva vartiointi ja tarkkailu jo lapsuudessa omaksuttu tapa, jolla yrität hallita omaa turvattomuuttasi? Uhkailiko isäsikin tekevänsä jotain itselleen tai muille? Itse asiassa uhkailukin on psyykkistä väkivaltaa: sitä harrastava voi hallita tilannetta ja pitää toiset otteessaan.

Hoida itseäsi välillä

Sinun kannattaa välillä tutkia myös omia tunteitasi. Mitä sinulle itsellesi tapahtuisi jos hieman hellittäisit? Et ole vastuussa miehesi alkoholinkäytöstä etkä ylipäätään hänen elämästään, sen sijaan olet vastuussa omastasi. Muutenkin sinun täytyy ajatella omaa hyvinvointiasi, sillä olet uupunut etkä oireistasi päätellen jaksa enää kovin kauaa.

Vaikutat olevan kovin yksin nykyisessä tilanteessa. Miehesi kanssa ette enää pysty puhumaan avoimesti. Miehesi ei humalassa ole läsnä, onko hän sitä edes selvin päin? Onko sinulla ystäviä, joiden kanssa voisit puhua, vai ovatko lemmikkieläimet ainoa lohdutuksen lähde? Ne eivät voi korvata ihmissuhteita.

Usein alkoholiongelma eristää ihmisen, sosiaalinen verkosto kutistuu kun aika ja energia menee ongelman ympärillä pyörimiseen. Alkoholismiin liittyy edelleen myös salailu ja häpeä, minkä takia asiasta ei haluta kertoa ulkopuolisille. Tämä tekee elämän entistä raskaammaksi.

Vaikka miehesi ei haluakaan mennä AA-kerhoon, sinä voit hakea itsellesi apua. Onneksi myös alkoholiriippuvaisten läheisille on tarjolla omia ryhmiä, esim. Al Anon. Monet ovat kokeneet vertaistuen itselleen parhaaksi keinoksi jaksaa raskaassa tilanteessa.

Jos et halua mennä ryhmään, voit hakea apua myös muualta, esim. terveyskeskuspsykologilta tai yksityiseltä terapeutilta, jonka kanssa voisit käydä läpi nykyistä elämääsi ja kenties myös lapsuudenaikaisia tapahtumia. Tärkeintä on ettet enää jää yksin asian kanssa. Alkoholin varjosta on mahdollista päästä pois

Suositeltavaa lukemiseksi Melody Beattie: Irti läheisriippuvuudesta; Tommy Helsten: Virtahepo olohuoneessa; Eira Mollberg: Vakuuslapset; Tuulaliina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka.

Psykologi Teija Jokipii

Lue lisää:
Puolison alkoholismista

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti