Minulla todettiin mahan atrofia. Samalla mainittiin, että viittaisi vähähappoisuuteen. Onko olemassa ruokia tai tuotteita, jotka lisäävät happoisuutta?

Atrofia tarkoittaa surkastumista tai näivettymistä. Koko maha ei suinkaan näivety, vaan ainoastaan sisäpinnan limakalvon solut. Jos atrofia on täydellinen, suolahappoa tuottavat solut puuttuvat, jolloin seurauksena on hapoton maha.

Kun olin nuori lääkäri, hapotonta mahaa hoidettiin yleisesti suolahappovalmisteilla. Sittemmin todettiin, että siitä ei ole mitään hyötyä. Ensinnäkin, valmisteet eivät pysty nostamaan mahan happoisuutta lähellekään terveen mahan tasoa. Toiseksi, hoitoon ei yleensä ole aihetta, sillä hapoton maha ei tavallisesti mitenkään vaivaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mahalaukun atrofia johtuu yleensä vasta-aineista, joita joillakin ihmisillä muodostuu mahan limakalvon soluja vastaan. Tapahtuma on hyvin hidas, ja kestää 20–30 vuotta ennen kuin limakalvo on kokonaan atrofioitunut. Tämän tärkein haitta on B12-vitamiinin puute. Vitamiini tarvitsee ohutsuolesta imeytyäkseen mahalaukun tuottaman valkuaisaineen, jota nimitetään "sisäiseksi tekijäksi". Kun tätä tekijää ei atrofisessa mahassa muodostu, B12-vitamiini ei pysty imeytymään elimistöön. Atrofian syntymisen jälkeen kestää monta vuotta ennen kuin vitamiinin puutosta voi ilmetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä tapauksessa ei kannata lisätä puolukan syöntiä tai nauttia happovalmisteita, sillä niistä ei ole iloa. Sen sijaan veren hemoglobiiniarvoa ja tarvittaessa B12-vitamiinin määrää on syytä harvakseltaan seurata.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla