Tiedustelisin hormonikierukan vaikutusta vuotoihin. Minulle on asetettu puolitoista vuotta sitten Mirena-hormonikierukka koska kuukautiskiertoni oli lyhyt ja halusin tasaisemman kierron. Näin ei käynyt, vaan vajaan vuoden ajan kierto on vaihdellut 17–26 päivää. Vuoto on niukkaa, mutta kestää 8–9 päivää. Tilanne on tosi ärsyttävä joten kannattaisiko kierukka poistaa?

Hormonikierukka yhdistää kierukkaehkäisyn ja hormonaalisen ehkäisyn hyviä puolia. Ehkäisyteholtaan se on erittäin luotettava, jopa parempi kuin sterilisaatio. Hormonikierukan varressa on kapseli, josta vapautuu kohtuonteloon keltarauhashormonia. Se vaikuttaa pääsääntöisesti paikallisesti kohdun limakalvoon. Keltarauhashormoni saattaa kohdun limakalvon lepotilaan, jolloin kuukautisvuodot niukkenevat ja myös kuukautiskivut vähenevät. Ainakin viidesosalla käyttäjistä vuodot jäävät kokonaan pois, toisella viidesosalla vuoto on hyvin niukkaa, ehkä yhden kahden päivän tiputtelua.

Toisaalta varsinkin käytön alussa monella on ylimääräisiä läpäisyvuotoja ja kuukautisvuotojen pitkittymistä. Runsas vuoto hormonikierukan aikana on hyvin harvinaista. Jos kuukautisvuodot eivät ole tasoittuneet vuoden aikana, kannattaa harkita kierukan poistoa.

Hormonikierukka ei kuitenkaan vaikuta käyttäjän kuukautiskierron pituuteen. Koska hormonikierukan käytön aikana verenkierrossa on erittäin vähäinen määrä keltarauhashormonia, munasarjat toimivat normaalisti ja munasolu irtoaa. Kysyjän ongelma, lyhyt kuukautiskierto ja lisääntynyt vaihtelu kierron pituudessa, ei siis johdu hormonikierukasta. Todennäköisesti se liittyy ikään. Monella naisella kuukautiskierto alkaa lyhentyä 40 ikävuoden jälkeen. Munarakkula ei aina kehity normaalisti tai ovulaatio tulee liian varhain. Myös keltarauhasen toiminta voi olla heikentynyt. Tämän seurauksena kuukautiskierto heittelee, ja vuodot voivat tulla alle 20 päivän välein. Myös vuodon määrä voi vaihdella. Kuukautiskiertoa voi tasoittaa käyttämällä keltarauhashormonitabletteja, joita otetaan yleensä 10 päivän ajan kierron loppupuolella, esim. kierron 16.–25. päivä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On vaikea antaa varmaa vastausta siihen, kannattaako kierukka poistaa. Hormonikierukan poisto ei vaikuta kierron pituuteen ja heittelyyn, mutta pitkittyneet vuodot varmaan normaalistuvat. Tosin vuoto palautuu runsaammaksi. Ehkä kannattaa vielä seurata muutama kuukausi, jos tilanne paranisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jaa,vai että vähentää vuotoa! Itse en ole koskaan vuotanut tällä tavalla kuin nyt kun hormonikierukan laitosta on 6 vkoa. Verta suorastaan tulvii ja lorisee lattioille saakka. Kohta saa kapistus lähtöpassit.

  • ylös 51
  • alas 33

Joopa joo... nyt alkaa tympimään asiantuntijoiden/lääkärien/gynekologien aisantuntevat kommentit! Itselläni hormoonikierukka ollut kohta puoli vuotta ja kuukautiseni kestävät n. kolme viikkoa. Välillä 1-2 viikkoa tipottelua. Kävin lääkärillä ja hän vain totesi, että tällaista saattaa olla, täytyy vain olla kärsivällinen ja odottaa. Toinen lääkäri kehoitti odottamaan kolme kuukautta, tasoittuvatko vuodot. Nyt lähtee kierukka pois! Olen kuullut ja lukenut nyt niin paljon vastaavia tapauksia, etten suosittele hormoonikierukkaa enää kenellekkään. Toki hyviäkin kokemuksia tuntuu olevan.Ken nyt sitten haluaa ryhtyä koekaniiniksi. Sitä vaan ihmettelen, että miksi näistä mahdollisista ongelmista ei kerrota etukäteen? Ajatteleeko gunekologi, ettei mainita jos tälle asiakkaalle vaikka hormoonikierukka sattuisi sopimaankin. Minulle asiasta kertoi vasta terveyskeskuslääkäri vastaanotolla. 

Ei koskaan enää!

  • ylös 42
  • alas 43
Sisältö jatkuu mainoksen alla