74-vuotias nainen kysyy, miksei kolesterolilääkkeiden aiheuttamista pahoista oireista varoiteta. Hän on syönyt useamman vuoden kolesterolilääkkeitä tai punariisiä. Niiden myötä alkoivat jalkaoireet. Vielä kolme vuotta lääkityksen ja punariisin käytön lopettamisen jälkeen on öisin vaivana jalkojen puutuminen, pistely ja suonenveto. Myös rappusissa kävely on muuttunut hataraksi. Vaivat ovat jopa lisääntyneet lääkityksen lopettamisen jälkeen.

Yleisimmät kolesterolilääkkeet, statiinit, aiheuttavat lihas­oireita ehkä noin 10 prosentille käyttäjistä. Lihaskipu onkin tämän lääkeryhmän yleisin haittavaikutus. Oireen vaikeus vaihtelee huomattavasti, ja se voi ilmetä lievänä lihasarkuutena, haittaavana kipuna, lihasten väsymisenä tai heikkoutena. Lääkkeen on myös kuvattu aiheuttavan lihassolujen hajoamista, jolloin hajoamisessa syntyvät tuotteet voivat johtaa munuaisvaurioon. Näin vaikea haitta on kuitenkin hyvin harvinainen.

Punariisin kolesterolia alentava vaikutus perustuu riisin valmistuksessa syntyvään samaan aineeseen, jota statiinilääkkeissäkin on. Punariisissä vain vaikuttavan aineen määrä on melko sattumanvarainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Testiä lihashaitan poissulkuun ei ole. Tavallisesti lääke keskeytetään muutamaksi viikoksi. Jos lihasvaivat johtuvat lääkkeestä, oireetkin yleensä loppuvat melko pian. Vaivojen jatkuminen ja jopa paheneminen puhuu muun syyn kuin lääkesivuvaikutuksen puolesta. Iän mukana erilaiset jalka-, nivel- ja lihasvaivat yleistyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Statiinit ovat tehokkaita kolesterolilääkkeitä ja valtimotaudin hoidossa välttämättömiä. Ne madaltavat kolesteroliarvoa ja hidastavat sepel- ja muihin valtimoihin kehittyviä rasvalaikkuja. Ne vähentävät sepelvaltimokohtauksia sellaisillakin sepelvaltimopotilailla, joilla rasva-arvot ovat hyvät. Tämän katsotaan johtuvan lääkkeelle ominaisesta kyvystä rauhoittaa valtimoseinissä olevia rasvan aiheuttamia tulehdusreaktioita.  

Näin lääkärin näkökulmasta vaikuttaa siltä, että statiinien haittavaikutuksia pidetään ehkä liiankin kanssa esillä. Muutenkin yleiset lihasvaivat menevät helposti statiinin tiliin, jos sellainen on tai on ollut käytössä. On valitettavaa, jos valtimotautia sairastava potilas jää vaille lääkityksen tuomaa hyötyä liian ylimalkaisen sivuvaikutusarvioinnin takia.

Kysyjän kuvauksen perusteella jalkavaivoille on todennäköisesti muu syy kuin kolme vuotta sitten loppunut statiinilääkitys. Niiden selvittämiseksi on hyvä käydä lääkärissä. Statiinia tuskin kuitenkaan tarvitsee aloittaa uudelleen, kun valtimosairautta ei ilmeisesti ole.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Olen napsinut Lipitoria turvallisuussyistä, kun peloteltiin dementialla. Sitä on edellisellä sukupolvella ollut. Kolestroli heillä oli n 8 paikkeilla, eikä sitä hoidettu. Elivät 86-91vuotiaiksi melkein ilman lääkkeitä. Söivät paljon marjoja. Olivat alituisesti ulkona, hyötyliikuntaa harrastivat. Viettivät yksinkertaista elämää ja olivat iloisia sotia kokeneet immeiset . Eiköhän tää tässä menis samaa rataa.

Hiiteen Lipitorit. Paikat vaan särkee. Huumoria peliin ja ilo irti, vaikka sydän märkenis´!

 

 

  • ylös 19
  • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla