74-vuotias nainen kysyy, miksei kolesterolilääkkeiden aiheuttamista pahoista oireista varoiteta. Hän on syönyt useamman vuoden kolesterolilääkkeitä tai punariisiä. Niiden myötä alkoivat jalkaoireet. Vielä kolme vuotta lääkityksen ja punariisin käytön lopettamisen jälkeen on öisin vaivana jalkojen puutuminen, pistely ja suonenveto. Myös rappusissa kävely on muuttunut hataraksi. Vaivat ovat jopa lisääntyneet lääkityksen lopettamisen jälkeen.

Yleisimmät kolesterolilääkkeet, statiinit, aiheuttavat lihas­oireita ehkä noin 10 prosentille käyttäjistä. Lihaskipu onkin tämän lääkeryhmän yleisin haittavaikutus. Oireen vaikeus vaihtelee huomattavasti, ja se voi ilmetä lievänä lihasarkuutena, haittaavana kipuna, lihasten väsymisenä tai heikkoutena. Lääkkeen on myös kuvattu aiheuttavan lihassolujen hajoamista, jolloin hajoamisessa syntyvät tuotteet voivat johtaa munuaisvaurioon. Näin vaikea haitta on kuitenkin hyvin harvinainen.

Punariisin kolesterolia alentava vaikutus perustuu riisin valmistuksessa syntyvään samaan aineeseen, jota statiinilääkkeissäkin on. Punariisissä vain vaikuttavan aineen määrä on melko sattumanvarainen.

Testiä lihashaitan poissulkuun ei ole. Tavallisesti lääke keskeytetään muutamaksi viikoksi. Jos lihasvaivat johtuvat lääkkeestä, oireetkin yleensä loppuvat melko pian. Vaivojen jatkuminen ja jopa paheneminen puhuu muun syyn kuin lääkesivuvaikutuksen puolesta. Iän mukana erilaiset jalka-, nivel- ja lihasvaivat yleistyvät.

Statiinit ovat tehokkaita kolesterolilääkkeitä ja valtimotaudin hoidossa välttämättömiä. Ne madaltavat kolesteroliarvoa ja hidastavat sepel- ja muihin valtimoihin kehittyviä rasvalaikkuja. Ne vähentävät sepelvaltimokohtauksia sellaisillakin sepelvaltimopotilailla, joilla rasva-arvot ovat hyvät. Tämän katsotaan johtuvan lääkkeelle ominaisesta kyvystä rauhoittaa valtimoseinissä olevia rasvan aiheuttamia tulehdusreaktioita.  

Näin lääkärin näkökulmasta vaikuttaa siltä, että statiinien haittavaikutuksia pidetään ehkä liiankin kanssa esillä. Muutenkin yleiset lihasvaivat menevät helposti statiinin tiliin, jos sellainen on tai on ollut käytössä. On valitettavaa, jos valtimotautia sairastava potilas jää vaille lääkityksen tuomaa hyötyä liian ylimalkaisen sivuvaikutusarvioinnin takia.

Kysyjän kuvauksen perusteella jalkavaivoille on todennäköisesti muu syy kuin kolme vuotta sitten loppunut statiinilääkitys. Niiden selvittämiseksi on hyvä käydä lääkärissä. Statiinia tuskin kuitenkaan tarvitsee aloittaa uudelleen, kun valtimosairautta ei ilmeisesti ole.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jalkavaivoja kolesteroli-lääkkeestä?

Vuoden 2010 myydyin lääke koko maailmassa oli kolesterolilääke Lipitor. Vuonna 2013 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2012 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus. "Toimin aikoinaan 25 vuotta tk-lääkärinä Itä-Suomessa. Jouduin seuraamaan tätäkin statiinirallia läheltä ja määräämään sitä potilaille pitkin hampain. Ohjeista ei voinut poiketa,...
Lue kommentti

Jalkavaivoja kolesteroli-lääkkeestä?

Vierailija 01.10.2014 klo 02:15 Olen napsinut Lipitoria turvallisuussyistä, kun peloteltiin dementialla. Statiinit auheuttavat dementiaa. Elintavoilla voit vaikuttaa kaikkiin sairauksiin suvusta riippumatta. Onhan ravintomme muuttunut radikaalisti viimeisen 50 vuoden aikana ja ei todellakaan yhtään parempaan suuntaan. Suomessa on jo alle 1 vuotiaan valmisruuissa prosessoitua maitoa, prosessoitua viljaa, prosessoitua kasviöljyä, lisättyä sokeria ja lisäaineita (mm. pektiini). Ensimmäisen...
Lue kommentti