74-vuotias nainen kysyy, miksei kolesterolilääkkeiden aiheuttamista pahoista oireista varoiteta. Hän on syönyt useamman vuoden kolesterolilääkkeitä tai punariisiä. Niiden myötä alkoivat jalkaoireet. Vielä kolme vuotta lääkityksen ja punariisin käytön lopettamisen jälkeen on öisin vaivana jalkojen puutuminen, pistely ja suonenveto. Myös rappusissa kävely on muuttunut hataraksi. Vaivat ovat jopa lisääntyneet lääkityksen lopettamisen jälkeen.

Yleisimmät kolesterolilääkkeet, statiinit, aiheuttavat lihas­oireita ehkä noin 10 prosentille käyttäjistä. Lihaskipu onkin tämän lääkeryhmän yleisin haittavaikutus. Oireen vaikeus vaihtelee huomattavasti, ja se voi ilmetä lievänä lihasarkuutena, haittaavana kipuna, lihasten väsymisenä tai heikkoutena. Lääkkeen on myös kuvattu aiheuttavan lihassolujen hajoamista, jolloin hajoamisessa syntyvät tuotteet voivat johtaa munuaisvaurioon. Näin vaikea haitta on kuitenkin hyvin harvinainen.

Punariisin kolesterolia alentava vaikutus perustuu riisin valmistuksessa syntyvään samaan aineeseen, jota statiinilääkkeissäkin on. Punariisissä vain vaikuttavan aineen määrä on melko sattumanvarainen.

Testiä lihashaitan poissulkuun ei ole. Tavallisesti lääke keskeytetään muutamaksi viikoksi. Jos lihasvaivat johtuvat lääkkeestä, oireetkin yleensä loppuvat melko pian. Vaivojen jatkuminen ja jopa paheneminen puhuu muun syyn kuin lääkesivuvaikutuksen puolesta. Iän mukana erilaiset jalka-, nivel- ja lihasvaivat yleistyvät.

Statiinit ovat tehokkaita kolesterolilääkkeitä ja valtimotaudin hoidossa välttämättömiä. Ne madaltavat kolesteroliarvoa ja hidastavat sepel- ja muihin valtimoihin kehittyviä rasvalaikkuja. Ne vähentävät sepelvaltimokohtauksia sellaisillakin sepelvaltimopotilailla, joilla rasva-arvot ovat hyvät. Tämän katsotaan johtuvan lääkkeelle ominaisesta kyvystä rauhoittaa valtimoseinissä olevia rasvan aiheuttamia tulehdusreaktioita.  

Näin lääkärin näkökulmasta vaikuttaa siltä, että statiinien haittavaikutuksia pidetään ehkä liiankin kanssa esillä. Muutenkin yleiset lihasvaivat menevät helposti statiinin tiliin, jos sellainen on tai on ollut käytössä. On valitettavaa, jos valtimotautia sairastava potilas jää vaille lääkityksen tuomaa hyötyä liian ylimalkaisen sivuvaikutusarvioinnin takia.

Kysyjän kuvauksen perusteella jalkavaivoille on todennäköisesti muu syy kuin kolme vuotta sitten loppunut statiinilääkitys. Niiden selvittämiseksi on hyvä käydä lääkärissä. Statiinia tuskin kuitenkaan tarvitsee aloittaa uudelleen, kun valtimosairautta ei ilmeisesti ole.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Jalkavaivoja kolesteroli-lääkkeestä?

Vierailija 01.10.2014 klo 02:15 Olen napsinut Lipitoria turvallisuussyistä, kun peloteltiin dementialla. Statiinit auheuttavat dementiaa. Elintavoilla voit vaikuttaa kaikkiin sairauksiin suvusta riippumatta. Onhan ravintomme muuttunut radikaalisti viimeisen 50 vuoden aikana ja ei todellakaan yhtään parempaan suuntaan. Suomessa on jo alle 1 vuotiaan valmisruuissa prosessoitua maitoa, prosessoitua viljaa, prosessoitua kasviöljyä, lisättyä sokeria ja lisäaineita (mm. pektiini). Ensimmäisen...
Lue kommentti
Vierailija

Jalkavaivoja kolesteroli-lääkkeestä?

Vuoden 2010 myydyin lääke koko maailmassa oli kolesterolilääke Lipitor. Vuonna 2013 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2012 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus. "Toimin aikoinaan 25 vuotta tk-lääkärinä Itä-Suomessa. Jouduin seuraamaan tätäkin statiinirallia läheltä ja määräämään sitä potilaille pitkin hampain. Ohjeista ei voinut poiketa,...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.