Olen 47-vuotias mies. Seksuaaliset haluni ovat valtavat. Tuntuu, että en välillä pysty muuta ajattelemaan. Mielessäni voisin rakastella monta kertaa päivässä. Pelkkä seksin ajatus oman puolison kanssa saa aikaan erektion. Olenko poikkeus vai olenko jotenkin häiriintynyt. Väillä koen tämän seksuaalisuuden rasitteena itselleni ja parisuhteelle.

Seksuaalisten halujen aste vaihtelee hyvin paljon niin eri yksilöillä kuin eri iässä. Seksihalujen puuttuminen tai niiden tavallista suurempi voimakkuus eivät sellaisenaan ole häiriöitä elleivät ne aiheuta kärsimystä, haittaa parisuhdetta tai toimintakykyä. Kysymyksesi valossa seksuaaliset halusi ovat ikääsi nähden siis vain tavallista voimakkaampia eivätkä siis sellaisenaan häiriö.

Olet kuitenkin oikeassa siinä suhteessa, että parisuhteessa puolisoiden väliset erot seksihalujen määrässä aiheuttavat varsin helposti hankaliakin ongelmia ja johtavat helposti syrjähyppyihin, salasuhteisiin tai seksiaddiktioon, joiden tuloksena ovat usein erot kaikkine kipeine seurauksineen. Itsetyydytys on usein ainoa toimiva keino ratkaista muuten toisiaan rakastavien puolisoiden halujen erilaisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällöin on tärkeää, että seksiä vähemmän haluava osapuoli ei paheksu puolisonsa eroottisia soololeikkejä. Seksiä vähemmän haluavan puolison alistaminen pelkäksi seksivälineeksi vie häneltä varmasti viimeisetkin halut. Hyvässä parisuhteessa vähemmän seksiä haluavan puolison ”ei”- tai ”ei nyt”-sanoja on tärkeätä kunnioittaa. Hyvä sooloseksi kaikkine mielikuvineen on useimmille velvollisuusseksiä nautinnollisempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rivien välistä ymmärrän, että seksihalusi ovat jo nuoresta iästä alkaen olleet tavallista voimakkaammat. Keski-iässä ja etenkin ikäihmisillä ilmenevä hyperseksuaalisuuden taustalla voi joskus olla neurologinen sairaus tai olla jonkin lääkkeen haittavaikutus. Esimerkiksi aivoinfarktin tai aivovammojen jälkitilaan, MS-tautiin tai vanhusten dementiaan voi liittyä oireena hyperseksuaalisuutta. Parkinsonin tautia sairastavien hyperseksualisuus voi olla dopaminergisten lääkkeiden sivuvaikutus. Psykiatrisista sairauksista erityisesti maniaan liittyy usein oireena hallitsematonta hyperseksuaalisuutta.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla