Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen ollut mieheni kanssa 10 vuotta ja meillä on kolme lasta. Alussa iltaisin keskustelimme sängyssä ja harrastimme seksiä. Hiljalleen paikkani on vienyt älypuhelin. Välillä puhuessani hänelle hän laittaa tietokoneelta videon pyörimään.
Koen, etten enää kiinnosta häntä, ja olen puhunut tästä hänelle. Olen kertonut rakastavani häntä ja olevani huomionkipeä. Keskusteluilla ei ole ollut vaikutusta. Seksi on vähentynyt viikoittaiseksi. Se on oikein hyvää, mutta minua loukkaa se, että mieheni kiinnostuu minusta vasta sängyssä.
Olen myös alkanut nauttia aivan liikaa erään miespuolisen työkaverini seurasta. Hän kuuntelee ja arvostaa minua. Mietin, mitä hänelle kuuluu. En aio tehdä mitään typerää, mutta olen huolissani parisuhteestani enkä enää tiedä mitä tehdä."
Älypuhelimen syrjäyttämä vaimo

Keskinäisen kiinnostuksen säilyminen voi olla pitkässä suhteessa ongelma. Jos tuntee toisen läpikotaisin, voi olla hankalaa ylläpitää romanttisen suhteen vaatimaa fyysistä ja henkistä jännitettä. Kipinän katoaminen lieneekin keskeisimpiä syitä sivusuhteille ja eroille. Ei haluta jakaa elämää pelkän kaverin tai kämppiksen kanssa.

Älylaitteet kärjistävät tätä pulmaa tarjotessaan runsaasti virikkeitä ja huomiota tutuilta ja tuntemattomilta. Ajanvietto läheisten kanssa voi tuntua digitaalisen elämän varjossa suppealta. Parisuhteessa uhkana on, että digimaailmasta muodostuu suhteen osapuolia toisistaan etäännyttäviä, koukuttavia kuplia. Riskinä tämä on varsinkin silloin, kun tuo todellisuus jaetaan vain muiden kuin oman puolison kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tilanteestanne avautuu teitä moniin suuntiin: eroon, uusiin suhteisiin tai suhteenne kohentumiseen. Vaikka suhde työkaveriin houkuttaa, et haluaisi ryhtyä siihen. Teillä onkin paljon pelissä: lapset ja kaiketi monella tapaa toimiva suhde. Vaikka et ole tyytyväinen läheisyyteenne, hyvä seksi kerran viikossa kolmen lapsen perheessä ei kuulosta kovin huonolta. Suuri osa pariskunnista harrastaa petipuuhia juuri tuohon tahtiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaipaat mieheltäsi huomiota. Mitä se olisi? Millaisia tekoja? Milloin? Tyytymättömyyden kääntäminen tarkemmiksi toiveiksi voi auttaa irti yhteiselon jumeista. Ongelmasi tosin koskee sen vaikeampaa puolta: tunteita ja kiinnostusta. Niissä hyväkään keskustelu ei aina riitä. Toisin kun käytännön kysymyksissä, asiat saattavat jopa pahentua puhumalla. Näin siksi, ettei ei-tahdonalaisia muutoksia voida pakottaa esiin sopimuksin. Olisiko mahdollista, että hyväksyisit sen, ettei puolisosi ole kiinnostunut sinusta samalla tavalla kuin suhteen alussa? Se ei välttämättä merkitse, että rakkaus olisi kuollut.

Parempi ehkä olisi, että huomion pyytämisen sijaan selvittäisit mitä miehesi seksielämästänne ajattelee ja onko hän huomannut, että olette esimerkiksi ajautuneet rakastelemaan aina samaan aikaan, samassa paikassa ja kenties samalla tavalla. Voisitte rikkoa tämän tekemällä jotakin toisin. Vaikka suunnittelu ei ole spontaania, se saattaisi liikahduttaa eloanne uusille urille. Ja sen voi unohtaa ongelman ratkettua. Teknisten laitteiden hyödyntäminen tässä voisi olla kokeilemisen arvoista. Siten voisitte onnistua tekemään vihollisestasi jopa suhteenne pelastajan. Toki voit tehdä muutoksia itsekin. Voisit miettiä, osaatko herättää miehesi kiinnostuksen muulloin kuin iltaisin.
 

Sanna Aulankoski

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta
Lähetä kysymys Hyvän terveyden psykologeille Sanna Aulankoskelle ja Mikael Saariselle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla